Presa americană a găsit vinovatul după decizia TAS prin care Jordan Chiles a pierdut medalia de bronz: „Ignoranța ei a costat-o!”

Presa americană a găsit vinovatul după decizia TAS prin care Jordan Chiles a pierdut medalia de bronz: „Ignoranța ei a costat-o!”

Sportiva americană Jordan Chiles a pierdut în urma decizie TAS de sâmbătă seara medalia de bronz pe care o cucerise în finala de la sol de luni, din cadrul Jocurilor Olimpice 2024.

Presa americană a reacționat vehement în urma acestei măsuri aspre dictate de tribunalul sportiv elvețian, iar între timp au găsit și un țap ispășitor.

Jurnaliștii au tras-o la răspundere pe antrenoarea gimnastei, anume pe Cecile Landi. Trebuie spus înainte de asta că Jordan Chiles a depus o contestaţie în finala de la sol, imediat după afișarea primei sale note, contestație acceptată foarte rapid de comisia de jurați, care au plasat-o apoi peste Ana Maria Bărbosu, care a ținut bronzul în mână pentru câteva zeci de secunde.

ADVERTISING

Însă, judecătorii de la Lausanne au anulat rezultatul contestaţiei americancei, pe motiv că aceasta a fost depusă cu patru secunde mai târziu, decât prevede timpul regulamentar, de un minut: „Ignoranța lui Cecile Landi a costat-o pe Jordan Chiles bronzul olimpic în controversa aprinsă din gimnastică. Cecile Landi a făcut o greșeală care a costat-o o medalie olimpică pe Team SUA. Landi, care este antrenoarea principală a gimnastelor este privită drept una dintre cele mai bune antrenoare din toate timpurile. Totuși, când s-a adâncit controversa în privința lui Jordan Chiles, s-a descoperit că Landi a comis o greșeală. Potrivit regulamentului IOC, o gimnastă are la dispoziție 3-4 minute să depună o contestație.

Decizia TAS: Ana Maria Bărbosu primeşte medalia de bronz la sol, la JO 2024

Totuși, regulamentul se schimbă în privința ultimei gimnaste care participă. Acestea au la dispoziție doar un minut pentru a contesta scorul juriului. Aici a greșit Cecile Landi. Potrivit comunicatului TAS, s-a descoperit faptul că Chiles a întârziat cu patru secunde la depunerea contestației. Pentru cei neinițiați, o contestație poate fi depusă doar de antrenorul acreditat, care, în acest caz, a fost Cecile Landi. Se pare că a calculat greșit și a întârziat patru secunde”, au relatat in extenso americanii de la essentiallysports.com.

ADVERTISING

După decizia TAS, Federația Internațională de Gimnastică a confirmat noul clasament, așa că România primește bronzul prin Ana Maria Bărbosu, a 9-a noastră medalie aici la JO 2024 de la Paris, prima pentru gimnastica românească la o Olimpiadă după 12 ani.

D.A.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇