Mica istorie: 8 august - Pe bune: ziua Internațională a Pisicii

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Anul 117: Moare împăratul Traian, titular al Imperiului Roman. Acțiunile sale militare și politice au avut un rol important în geneza poporului român, prin faptul că, după două campanii militare împotriva regatului dac de pe teritoriul actual al României, a reușit să ocupe țara cu armata sa, care a exercitat o puternică influență culturală asupra poporului dac, învins.

Traian s-a întors la Roma încununat cu succes, în plină glorie, iar Senatul i-a decernat măgulitorul titlu de Dacicus Maximus.

Victoria s-a dovedit însă a nu fi una ireversibilă, iar regele Decebal al dacilor a continuat să fie un vecin incomod pentru Imperiul Roman. A încercat, pe ascuns, să se coalizeze cu vecinii, gândind că își poate lua revanșa. Totodată, nu le-a mai plătit romanilor nici despăgubirile datorate, nici vreun tribut la care probabil s-a angajat, acceptându-se învins.

Traian se hotărăște să atace din nou. Înalță, lângă Drobeta, un pod solid peste Dunăre, cel mai mare pod din Europa la acea dată, atacă iarăși Dacia, o cucerește în anul 106, distruge capitala dacilor, Sarmizegetusa, și instalează propria administrație – în mare parte militară – pe toată întinderea regatului.  Decebal s-a sinucis, iar Traian și-a anexat Dacia ca provincie romană.

Pe scurt, asta-i istorioara pe care am învățat-o noi la școală. Dar există o întrebare, al cărui răspuns nu l-am prea învățat undeva: oare cucerirea Daciei a fost doar o problemă de orgoliu, un moft, un „capriț” al împăratului? Hai, să fim serioși: nu te apuci să înalți cel mai mare (și mai scump!) pod din Europa, doar pentru ca soldații să treacă o singură dată peste fluviu. Nu schimbi administrația unei țări cucerite, nu construiești orașe, nu înalți castre, nu întinzi drumuri (valurile ale căror urme se cunosc și astăzi) fără să fie clară eficiența uriașelor cheltuieli. Greșesc cumva?

ADVERTISING

Repet, asemenea cheltuială o faci doar contând pe avantaje spectaculoase, pe jefuirea de lungă durată a Daciei, pe transportarea jafului zi de zi peste pod, construit nu ca să-l treacă o singură dată armata, ci să fie circulat zi și noapte cu tot ce are Dacia mai de preț. 

Se știe bine că dacii cultivau pământul și aveau roade, își amenajau stupuri și aveau miere, creșteau oi și aveau lână, bașca brânza, coborau în ocne și scoteau sarea ca să conserve brânza și carnea oilor sau să săreze peștele.

Dacia avea (pe atunci, bineînțeles) păduri de brazi și de stejari, iar – cel mai grozav! – în mijlocul Daciei erau cele mai bogate zăcăminte de aur din toată Europa. Era metalul strălucitor de care avea nevoie Traian ca să-și mențină puterea, plătind oștile, atunci când le ducea în glorie spre alte campanii, alte cuceriri și alte jafuri.

Acesta pare să fi fost principalul scop al cuceririi Daciei de către Traian, nu simpla vanitate de a aduce la Roma niște prizonieri legați de mâini și de picioare, pentru ca noi să ne minunăm azi, privindu-i sculptați pe celebra Columnă. Părerea mea.

Anul 754: S-au încheiat lucrările Sinodului iconoclast de la Hieria, convocat de împăratul Constantin al V-lea, cu scopul de a condamna cultul icoanelor. La Sinod, s-a hotărât distrugerea acestora și interzicerea categorică de a mai fi executate sau sfințite alte icoane. Cum bine zice porunca a doua, din Decameronul lui Moise:  „Să nu-ți faci ție chip cioplit, nici altă asemănare, nici să te închini lor”.

Dar n-a trecut multă vreme și tot niște strămoși ai noștri, tot sfinți părinți, au început să observe că biserica nu-i biserică dacă nu are icoane. Așa că s-a declarat ne-canonic sinodul de la Hieria, cu toate hotărârile lui și, slavă Domnului, avem iarăși icoane.

ADVERTISING

Anul 1220: Suedia este învinsă de triburile estoniene în Bătălia de la Lihula.

Anul 1570: Sfârșitul celui de-al III-lea război civil din Franța, prin Pacea de la Saint-Germain-en-Laye. Ca principală consecință a încheierii războiului civil a fost acordată oficial libertatea de practicare a cultului protestant.

Anul 1648: Urcat oficial pe tronul Imperiului Otoman, copilul Mehmed al IV-lea, în vârstă de șase ani, îi succede tatălui său, Ibrahim I, care a fost înlăturat printr-o lovitură de stat. Peste decenii însă, când a ajuns copilul Mehmed al IV-lea la vârsta de 45 de ani, iată-l și pe el înlaturat printr-o lovitura de stat, executată cu concursul soldaților dezamăgiți de cursul războiului dintre Liga Sfântă și Imperiul Otoman.

Anul 1769: Astronomul francez Charles Messier descoperă cometa care îi poartă numele.

Anul 1826: Mitropolitul Moldovei, Veniamin Costachi, hotărăște construirea Catedralei mitropolitane de la Iași, unde, din anul 1889, se află racla cu cinstitele moaște ale Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, loc de pelerinaj până în ziua de azi.

Anul 1870: A avut loc mișcarea antidinastică de la Ploiești, condusă de Alexandru Candiano-Popescu şi cunoscută ca Republica de la Ploiești. Fără să fi organizat ceva serios, colonelul Candiano a trimis depeșe în mai multe garnizoane, informând armata că prințul Carol (viitorul rege Carol I) a fost înlăturat din scaunul domnesc și că puterea a fost preluată de o locotenență condusă de dânsul. Le cerea tuturor să i se alăture.

Telegrama a produs derută, dar a inspirat și prudență, deoarece nicio altă sursă, de nicăieri, nu avea să confirme ciudatul ei conținut. Până seară, lucrurile au fost lămurite, unii au înțeles că a fost o încercare nereușită de lovitură de stat, altora li s-a părut că a fost o farsă.

ADVERTISING

Starea de spirit din societatea românească, pe fondul căreia s-a putut  produce un asemenea eveniment tragi-comic, este magistral redată în farsa într-un act a lui I.L.Caragiale „Conu’ Leonida față cu reacțiunea”.

Dar cel mai ciudat este faptul că, deși evenimentul a făcut obiectul unui dosar în justiție, inițiatorul încercării de lovitură de stat, colonelul Alexandru Candiano Popescu, nu numai că nu a avut de tras consecințe, dar a fost promovat în perioada următoare, prin avansare la gradul de general de brigadă.

Nu numai atâta. Patria recunoscătoare l-a mai și decorat cu următoarele ordine și medalii:

Faptul scoate în evidență o trăsătura cu totul aparte în caracterul prințului, devenit ulterior rege, aceea de a nu ști ce este ranchiuna și a nu fi răzbunător. Dimpotrivă, era cât se poate de tolerant cu ne-prietenii săi, poate chiar și cu rivalii. Și nu puțini comentatori cred că, în această generoasă blândețe, stă una din explicațiile lungii sale domnii.

Anul 1875: S-a născut istoricul Constantin Giurescu, inițiatorul „Dinastiei Giurescu”, compusă din tatăl Constantin, fiul Constantin C. Giurescu și nepotul Dinu Giurescu. În condițiile instalării regimului comunist în România, fiul lui Dinu Giurescu nu a mai optat să studieze istoria, contrafăcută de comuniști. S-a făcut arhitect și a emigrat, devenind, la Londra, unul dintre apreciații arhitecți ai Regatului Unit.

Anul 1876: Cunoscutul inventator Thomas Edison primește brevet pentru o originală invenție a sa, despre care s-a crezut că va rivaliza cu tiparul lui Guttenberg: șapirograful. N-a rivalizat, dar și-a dovedit utilitatea în proiectarea inginerească, utilizat fiind intens până acum câteva decenii, când a apărut imprimanta.

Anul 1879: Se naște Emiliano Zapata, revoluționar mexican.

Anul 1889: Prin Înaltul Decret Regal 2073, s-a înființat, pe lângă Marele Stat Major al Armatei Române, o „Școală Superioară de Resbel”, devenită ulterior Academia Militară, iar în prezent Universitatea Națională de Apărare „Carol I”.

Anul 1900: Matematicianul german David Hilbert prezintă la Congresul Internațional al Matematicienilor de la Paris o listă de 23 de probleme matematice nerezolvate. Aceste probleme au avut  o mare influență asupra dezvoltării matematicii în secolul XX.

Anul 1901: Se naște Ernest Orlando Lawrence, fizician american, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică.

Anul 1908: S-a născut Chivu Stoica, politician român, prim-ministru al României în perioada 1955-1961, important lider comunist în perioada de după 1944, dar intrat în dizgrație, după venirea la putere a cuplului Ceaușescu.

În condiții rămase neexplicate publicului larg, fostul premier s-a sinucis în anul 1975.

Anul 1920: S-a născut Carol-Mircea-Grigore Lambrino, fiul lui Carol al II-lea al României, provenit dintr-o primă căsătorie a acestuia, nerecunoscută de Casa Regală. Numele care i s-a dat atunci nou născutului sugerează că părinții – prințul Carol și doamna Zizi Lambrino – sperau să-și facă odrasla rege - regele Carol al III-ea al Românei. Dar n-a fost să fie.

Fiul lui Carol-Mircea-Grigore Lambrino, actualul domn Paul Philipe Al României, este condamnat pentru delicte economice și este în curs expatrierea sa, după ce a reușit să se ascundă o vreme, pentru a se eschiva de la ispășirea pedepsei.

Anul 1924: S-a născut actorul comic român Mircea Crișan, un personaj care a câștigat simpatiile publicului român, dar nu s-a acomodat cu regimul comunist și a plecat din țară în perioada Ceaușescu. S-a întors după 1989, dar vârsta nu i-a mai permis să apară cu succes pe scenă. A murit în țară, în anul 2013, la vârsta de 89 ani.

Anul 1929: Dirijabilul german Graf Zeppelin începe un zbor-tur în întreaga lume. Se credea la acea dată că viitorul zborului este al dirijabilelor, nu al avioanelor, mai grele decât aerul și deci mai puțin sigure. Dar viitorul a arătat altfel.

Anul 1940: A fost declanșată ofensiva aeriană germană asupra Angliei, îndeosebi prin bombardarea Londrei de pe malul Normandiei. Dar Anglia n-a cedat, iar regele George al VI-lea a dat un strălucit exemplu personal, nepărăsind orașul și sfidându-i astfel pe atacatori.

Anul 1942: Al cincilea film animat al lui Walt DisneyBambi, a cărui producție a durat aproape cinci ani, are în această zi de 8 august premiera mondială la Londra. Premiera SUA a urmat la 13 august la New York.

Anul 1945: Pe ultima sută de metri, URSS a declarat război JaponieiArmata Roșie a ocupat ManciuriaCoreea de Nord și Sahalinul, cu scopul evident de a culege roade peste câteva luni, când războiul cu Japonia va fi sfârșit, iar învingătorii vor stabili condițiile păcii (Stalin fusese informat de parteneri despre bomba atomică, pregătită de americani).

Anul 1945: La Londra, se semnează un acord între marile puteri aliate privind urmărirea și pedepsirea criminalilor de război naziști în cadrul unui tribunal militar internațional. La 2 noiembrie 1945, tribunalul și–a început lucrările la Nürnberg.

Procesele au avut loc între anii 1945 și 1949 tot la Nürnberg, Germania. Primul și cel mai cunoscut dintre acestea a fost Procesul Principalilor Criminali de Război, în care au fost judecați 24 dintre cei mai notorii lideri ai Germaniei naziste, atât cei capturați, cât și unii în contumacie. 

Capetele de acuzare pentru care au fost judecați și condamnați acuzații din primul lot prevedeau:

Anul 1946: România a fost invitată oficial, de către guvernul francez, în calitate de țară-gazdă, să participe la Conferința de Pace de la Paris.  România a participat la conferință, dar nu alături de aliați, ci în grupul țărilor aflate de partea axei, alături de Italia, Ungaria, Bulgaria și Finlanda. Germania, marea învinsă, nu este menționată în niciun fel, fiind ignorată.

Anul 1956: Se naște Miron Mitrea, fost lider de sindicat, iar apoi controversat politician și ministru al Transporturilor (PSD). A fost condamnat pentru corupție și și-a ispășit pedeapsa.

Anul 1963: România semnează "Tratatul privind încetarea experiențelor nucleare în atmosferă, în spațiul cosmic și sub apă", încheiat la 5 august între SUA, Marea Britanie și URSS.  Credeam atunci că, la asemenea experiențe, nu se va mai reveni niciodată.

Anul 1963: Are loc "Marele Jaf din Tren" - Trenul poștal de Corespondență a Casei Regale Britanice, care circula de la Glasgow spre Londra, a fost jefuit de o bandă formată din 15 indivizi, conduși de Bruce Reynolds. Ei au pătruns în tren și au furat 2,3 milioane de lire sterline (echivalentul a aproximativ 53 de milioane de lire sterline azi). Treisprezece dintre membrii grupării au fost prinși, judecați și condamnați.

Anul 1967: A fost creată Asociația Națiunilor din Asia de Sud Est (ASEAN), prin semnarea la Bangkok,  Thailanda, a unei declarații de către membrii fondatori: Indonezia, Malaezia, Filipine, Singapore și Thailanda.

Ulterior, au aderat Brunei, apoi Vietnam, Lao,  Myanmar și Cambodgia. Astăzi ASEAN numără zece state membre.

Scopul declarat al ASEAN este cooperarea în domeniile economic, social, cultural, tehnic, educațional și în alte domenii, precum și promovarea păcii și stabilității regionale prin respectarea corectă a justiției, a statului de drept, precum și a principiilor Națiunilor Unite.

Anul 1974: Într-o declarație televizată, Richard Nixon își anunță demisia din funcția de președinte al Statelor Unite, demisie ce urma să intre în vigoare chiar a doua zi la prânz.

Anul 1981: Președintele american Ronald Reagan a ordonat producerea bombei cu neutroni.

Anul 1990: Printr-un desant rapid, Irakul ocupă statul Kuweit anexându-l, în pofida avertismentelor venite din partea SUA cu privire la consecințele dure pentru Irak, în cazul când ar ataca un stat vecin, așa cum intuia presa.  

Întrucât Irakul a refuzat să țină seama de avertismente, Statele Unite l-au atacat militar, declanșând astfel Războiul din Golf. Dar SUA n-au reușit să instaleze în Irak un regim democratic stabil nici azi.

Anul 1994: Prim-ministrul israelian Iţak Rabin vizitează Iordania pentru prima dată în istoria statului Israel.

Anul 2000: În cadrul Festivalului Internațional de Teatru – „Shakespeare” de la Gdansk, Polonia, Teatrul Național din Craiova a prezentat spectacolul “Timon din Atena”, în regia lui Mihai Măniuțiu, cu actorul Ilie Gheorghe în rolul principal.

Anul 2002: Fondul Internațional pentru Bunăstarea Animalelor și alte grupuri pentru susținerea drepturilor  animalelor au propus și aprobat ca, în ziua de 8 august a fiecărui an, să fie celebrată Ziua Pisicilor. Fac însă excepție pisicile negre, care prevestesc nenorociri. Ziua lor se ține la 17 august, cu excepția pisicilor negre din Mare Britanie, aniversate la 27 octombrie. Nu știu de ce.

Anul 2008: Are loc ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară de la Beijing în ziua de 08:08:2008, orele 08.08.

Data și ora au fost alese de gazdele organizatoare,  ținând seama de tradiția milenară chineză, care atribuie cifrei 8 calități miraculoase, aducătoare de prosperitate. 

În competițiile care au urmat, s-au clasat următoarele cinci țări, pe primele locuri din clasamentul medaliilor (aur+argint+bronz): China, SUA, Rusia, Marea Britanie, Germania. Delegația României a fost alcătuită din 102 sportivi (plus 61 de oficiali), după ce 3 sportive au fost eliminate din lot pentru dopaj cu puțin timp înaintea plecării spre Beijing.

Sportivii români s-au calificat la următoarele sporturi: atletism, box, canotaj, caiac-canoe, gimnastică, haltere, handbal, judo, lupte, natație, sărituri în apă, scrimă, tenis de câmp, tenis de masă, tir, tir cu arcul.

Românii au cules la Olimpiada de Vară de la Beijing patru medalii de aur, una de argint și patru de bonz.

Anul 2014: Organizația Mondială a Sănătății declară epidemia de Ebola din Africa de Vest ca fiind o problemă internațională de îngrijorare pentru sănătatea publică.

MEMENTO:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇