Pariul lui Viktor Orban. De ce Ciolacu trebuia să urmărească discursul premierului maghiar?

Guvernul României s-a ținut la distanță de campania de promovare a liderului FIDESZ desfășurată în Transilvania. Un dejun declarat privat, trenul SF București - Budapesta și discuții despre alte proiecte de infrastructură au reprezentat petarde menite să atragă atenția opiniei publice de la viziunea expansionistă promovată de prim-ministrul Ungariei, una care amenință și integritatea țării noastre. Dacă Marcel Ciolacu s-a uitat în altă parte nu înseamnă că problema a dispărut.
Pariul lui Viktor Orban. De ce Ciolacu trebuia să urmărească discursul premierului maghiar?

Vara, Viktor Orban obișnuiește să vină la Băile Tușnad, unde ține un discurs controversat, punând în dificultate autoritățile din România. 

Premierul maghiar, prin poziția sa, nu face decât să mențină tensiunea între maghiarii și românii din Transilvania, tensiune prin care alimentează susținerea populară pentru viziunea sa politică.

Și discursul din acest an a fost unul care a creat dispute la nivel intern, regional și continental.

„…depinde de europeni să-și vină în fire, înainte de a fi prea târziu. Trump e la poartă. Dacă până atunci Europa nu trece la o politică de pace, atunci, după victoria lui Trump, va trebui să facă acest lucru recunoscându-și înfrângerea, acoperită de rușine și recunoscând responsabilitatea exclusivă pentru politica sa”, a declarat Viktor Orban, la Tușnad.

Diplomația poloneză a reacționat dur la viziunea prezentată de liderul maghiar în România, iar prin vocea lui Teofil Bartoszewski, ministrul adjunct de externe, s-a întrebat „de ce Ungaria insistă să rămână membră a Uniunii Europene din moment ce nu-i place și consideră că e tratată atât de prost”.

ADVERTISING

Ce-a spus Viktor Orban de România

Marcel Ciolacu, premierul României, a declarat că n-a văzut și n-a citit discursul, întrebând ironic reporterii dacă acesta a spus ceva de România. 

Viktor Orban n-a spus nimic de țara noastră în mod direct, dar și-a expus viziunea cu Ungaria Mare și importanța ca maghiarii să fie uniți și să aibă aspirații dincolo de granițele țării.

„Dintr-un alt punct de vedere, avem nevoie de o abordare pan-ungară, deoarece a privi aceste probleme doar din punctul de vedere al unei <Ungarii Mici> ar fi prea constrângător. Prin urmare, este justificat să vorbim despre aceste probleme în fața maghiarilor din afara granițelor noastre”, a declarat Viktor Orban.

MarcelCiolacuViktorOrban
NU DERANJAȚI DICTATURA FIDESZ. Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu premierul Viktor Orban, dar susține că au vorbit doar despre proiecte economice - Foto: Facebook/ Marcel Ciolacu

Și în această vară, guvernul României a jucat rolul de pacificator în timp ce Orban l-a jucat pe cel de instigator.

Strategia guvernului român de a nu escalada nu face decât să-l încurajeze pe Viktor Orban. 

E neplăcut să observi că executivul de la București nu are soluții să limiteze influența acestuia în Transilvania, punând în pericol pacea și liniștea din țară.

Am vorbit cu președintele Trump și m-a întrebat ce mai fac. I-am spus că foarte bine, pentru că sunt aici, într-o entitate geografică numită Transilvania. Să explici acest lucru nu e atât de ușor, mai ales în engleză și mai ales președintelui Trump. Dar i-am spus că mă aflu aici, în Transilvania, la o universitate liberă unde urma să fac o prezentare despre starea lumii. 

Viktor Orban, premierul Ungariei, discurs la Băile Tușnad

Faptul că Marcel Ciolacu nu are soluții la problema Orban duce la alimentarea naționalismului AUR și creșterea susținerii pentru formațiunea extremistă.

Miza pe Putin și Trump

În acest moment, Viktor Orban a devenit mai popular printre maghiarii din România decât printre cei din Ungaria. 

La Budapesta se confruntă cu o presiune tot mai mare din partea Opoziției, premierul maghiar alegând România pentru a-și promova teoriile anti NATO și anti Uniunea Europeană.

FIDESZ, partidul lui Orban, deși a câștigat alegerile europarlamentare cu 44%, a obținut cel mai slab rezultat din ultimii 20 de ani, în timp ce mișcarea condusă de Peter Magyar, liderul opoziției, a reușit un scor de 30%.

Într-un context internațional complicat, Viktor Orban a primit un cadou. Pentru șase luni, Ungaria deține președinția Consiliului Uniunii Europene, o poziție care se atribuie prin rotație fiecărui stat membru.

Dacă citim cu atenție documentele europene, este clar că scopul este să înlocuiască națiunea. Este adevărat că au un mod ciudat de a scrie și de a spune acest lucru, afirmând că statele naționale trebuie să fie înlocuite, în timp ce o mică urmă a acestora rămâne.

Viktor Orban, premier Ungaria, discurs la Băile Tușnad

Premierul maghiar folosește această poziție pentru a se promova ca lider global, încercând să-și relanseze cariera tot mai contestată la Budapesta.

Orban a făcut un pariu. A mizat pe Putin și Trump, pentru că o victorie a Kremlinului în Ucraina, asociată cu o revenire a liderului republican la Casa Albă, ar însemna o oportunitate mult așteptată de Budapesta pentru a redeschide dezbaterea trasării unor noi granițe în Europa.

TrumpOrbanINQUAM_Photos_George_Calin
TRUMP, ORBAN - BFF (BEST FRIENDS FOREVER). Tricou al unui participant la evenimentul politic de la Băile Tușnad din Transilvania, România - Foto: George Călin/ Inquam Photos

Calculul lui Viktor Orban este simplu, cinic și pragmatic. Dacă Putin și Trump câștigă, câștigă și el, aflându-se astfel în prima linie pentru a-și lua partea leului atât din punct de vedere economic cât și strategic. 

Dacă Putin și Trump pierd partida, Ungaria nu va păți nimic, fiind protejată de statul de membră NATO și a Uniunii Europene.

„Așadar, războiul, prin implacabilitatea sa, ne duce într-o nouă poziție din care să vedem lucrurile, într-un punct de observație înalt. Și de acolo ne oferă o perspectivă complet diferită – necunoscută până atunci. Ne aflăm într-un mediu nou și într-un câmp de forță nou, rarefiat”, a spus Viktor Orban, în discursul de la Tușnad. 

„În această realitate pură, ideologiile își pierd puterea. Trucurile statistice își pierd puterea. Denaturările mediatice și disimularea tactică a politicienilor își pierd puterea. Nu mai există nicio relevanță pentru iluziile răspândite – sau chiar pentru teoriile conspirației. Ceea ce rămâne este realitatea crudă, brutală”, a mai adăugat el.

De ce România trebuie să se îngrijoreze?

Tocmai această viziune cinică, pragmatică și orientată către supraviețuirea politică a regimului său trebuie să îngrijoreze România.

Viktor Orban e dispus să facă orice pentru a alimenta aspirațiile expansioniste ale maghiarilor. 

Războiul a scos la iveală faptul că cea mai mare problemă cu care se confruntă lumea astăzi este slăbiciunea și dezintegrarea Occidentului. Desigur, acest lucru nu este ceea ce spun mass-media occidentale: în Occident se susține că cel mai mare pericol și cea mai mare problemă a lumii este Rusia și amenințarea pe care aceasta o reprezintă

Viktor Orban, premierul Ungariei, discurs la Băile Tușnad

El este, conform declarațiilor venite de la Varșovia, un inamic al Uniunii Europene, ajutând fără scrupule regimul de la Kremlin care a invadat un stat independent. 

O victorie a lui Putin în Ucraina pentru Orban nu înseamnă decât un motiv de a pune în discuție Tratatul de la Trianon.

O dată în plus, acest lucru arată cât de important e pentru țara noastră să-și dezvolte cât mai rapid capacitatea de a fi un jucător regional în ce privește securitatea NATO, să-și consolideze relațiile cu Polonia și statele Baltice, la nord, Bulgaria și Grecia, la sud, pentru a forma cordon de protecție împotriva Rusiei și de a izola regimul politic al lui Viktor Orban.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇