Chiar dacă pentru mulți cuvântul chihlimbar trezește semne de întrebare, pentru pasionații de cristale, pietre prețioase și semiprețioase cu siguranță stârnește admirație. Acest lucru se datorează istoriei bogate pe care o are această piatră de chihlimbar, precum și tuturor superstițiilor din popor asociate acesteia. Chihlimbarul a fost purtat sub formă de talisman norocos timp de mii de ani. Aceasta are numeroase beneficii pentru minte și suflet, precum și un rol estetic însemnat. În industria bijuteriilor chihlimbarul este o piatră foarte apreciată, fiind folosită la brățări, inele sau cercei. Dacă vrei să afli mai multe despre chihlimbar citește în continuare acest articol!
Cuprins
1. Ce este chihlimbarul?
Dacă te întrebi ce înseamnă chihlimbarul, atunci trebuie să afli că aceasta este denumirea unei pietre semiprețioase. Pietrele prețioase și semiprețioase sunt un dar din natură, iar acestea încă din cele mai vechi timpuri au fost foarte apreciate. Datorită aspectului lor unic, acestea erau considerate talismane norocoase și li se atribuiau diverse puteri tămăduitoare. Chihlimbarul este o piatră descoperită acum mii de ani, primele piese datând din era paleoliticului. În Egiptul antic, acesta se folosea în ritualurile de îmbălsămare a mumiilor și era purtat de foarte multă lume ca talisman. De-a lungul timpului, fiecare cultură i-a atribuit un rol sacru și puteri magice acestei pietre.
Ce face chihlimbarul o piatră atât de specială? Pe lângă aspectul deosebit, modul în care aceasta s-a creat este de-a dreptul impresionant. Chihlimbarul durează aproximativ 30-90 de milioane de ani să se formeze, prin fosilizarea rășinii de la copaci. Preponderent, această rășină provine de la un arbore numit științific Pinus succinifera. Prima bucățică de chihlimbar descoperită se estimează că datează de peste 300 de milioane de ani. Având în vedere acest mod de formare, chihlimbarul se încadrează în categoria pietrelor semiprețioase organice. Sunt puține pietre care au fost realizate de natură în acest fel, majoritatea provenind din compuși minerali și fiind formate în roci.
Chihlimbarul se găsește preponderent în Europa, în Lituania, Estonia și Letonia, precum și în Myanmar și Republica Dominicană. Există și în țara noastră chihlimbar, o varietate foarte rară aflată în zona Buzăului. Aceasta se numește rumanit și se poate admira în Muzeul Chihlimbarului din Colți. În funcție de zona din care provine chihlimbarul capătă o altă denumire. De exemplu, cel din Sicilia se numește Simet. De curând s-a descoperit o varietate foarte interesantă de chihlimbar în Republica Dominicană. Datorită rarității acestuia se consideră în prezent cel mai valoros, fiind într-o nuanță de albastru deosebită.
Ce culoare are chihlimbarul?
Culoarea comună a chihlimbarului reiese chiar din numele acestuia. El se mai numește ambră, cuvânt provenit din limba arabă care înseamnă auriu. Așadar, culoarea chihlimbarului este un galben auriu. Aproximativ 75% din toate pietrele de chihlimbar au această nuanță, iar cele mai rare se găsesc în alte culori speciale. Există peste 100 de tipuri de chihlimbar în toată lumea care se deosebesc prin zona de unde provin și culoarea acestora. În funcție de sol, apă, rășină și schimbările climatice care au loc în zona în care se produce chihlimbarul acesta își poate schimba nuanța. Iată care sunt culorile de chihlimbar descoperite:
- Chihlimbar albastru – a fost descoperit recent în Republica Dominicană și reprezintă cea mai rară culoare, provenită de la arbori pe cale de dispariție
- Chihlimbar roșu – provine din regiunea baltică
- Chihlimbar alb – este foarte rar, aproximativ 1-2% dintre pietre au această culoare
- Chihlimbar negru – obținut dintr-un amestec de plante și pământ, este foarte rar și poate fi găsit în România și în zona Baltică
- Chihlimbar verde – prezintă irizații aurii pe un fundal verde și negru
2. Piatra de chihlimbar – ce proprietăți are?
Ce proprietăți are chihlimbarul? Această este o piatră care are o duritate mică. Asta înseamnă că se poate sparge ușor, deci fragilitatea acesteia o face și mai specială. Chihlimbarul are un indice cuprins între 1 – 2,5 din 10 pe scara Mohs. Cum am menționat anterior, culoarea cel mai des întâlnită la această piatră este auriul, urmată de cele rare: albastru, roșu, negru, alb și verde. Chihlimbarul are o transparență variată, de la pietre de o claritate foarte bună, la cele opace. O proprietate interesantă care poate fi testată pe loc la chihlimbar este aceea că poate capta energia prin frecare. Dacă piatra este frecată cu un material din mătase sau lână se va încărca cu energie. O altă caracteristică specială a ambrei este că ascunde insecte fosilizate încă din era preistorică în anumite pietre. Aceste vietăți au fost captive în rășină care în timp a ajuns să fie piatra de chihlimbar.
Chihlimbar - proprietăți la nivel mental
Chihlimbarul este printre puține pietre semiprețioase organice, alături de fildeș, coral și perle. Faptul că această piatră specială s-a obținut printr-un proces natural, din rășina unui copac îi conferă o însemnătate aparte. Chihlimbarul are o vechime foarte mare și concentrează o energie prin care se poate obține înțelepciunea Pământului. Aceasta datează de milioane de ani și cu autorul ei poți privi partea pozitivă a vieții. Cu ajutorul chihlimbarului poți manifesta universului ceea ce îți dorești să ți se întâmple. Din punct de vedere mental, ambra are rolul de a susține sănătatea psihică. Piatra ține la distanță gândurile negative, depresia și starea de anxietate. Chihlimbarul este o piatră a înțelepciunii și sporește astfel luarea deciziilor corecte, contribuind la o minte echilibrată.
Proprietăți vindecătoare
Ambra poate fi utilizată cu scop vindecător pentru a întări imunitatea și pentru a atenua durerile din organism. Piatra semiprețioasă are rolul de a atrage energiile negative, ducând la purificarea corpului. Ca talisman norocos, chihlimbarul contribuie la tratarea gușei, problemelor ficatului, splinei, stomacului, rinichilor și vezicii biliare. Ambra are rolul și de atenuare a durerilor, fie ele de cap, fie cele cauzate de anumite boli. Ca elixir, chihlimbarul este ca un antibiotic natural cu rol vindecător pentru răni și diverse răceli sau gripe. Prin masajul cu pietre de chihlimbar pe articulațiile afectate sau zonele dureroase sunt eliberați ioni negativi care ajută la calmarea durerii și la echilibrarea tonusului.
Proprietăți protectoare
Chihlimbarul nu te protejează doar de boli, ci și de energiile negative care îți pot strica starea de spirit și îți pot afecta în timp psihicul. Piatra are o însemnătate importantă și aduce numeroase beneficii celui care o poartă. Aceasta captează orice energie negativă din jurul tău și o îndepărtează, susținând motivația, stabilitatea, starea pozitivă și răbdarea. Toate aceste lucruri sunt importante pentru ca tu să ai parte de o zi liniștită și productivă. Chihlimbarul te poate ajuta în relația cu cei din jur, cu partenerul și familia.
Noroc în dragoste
În ceea ce privește dragostea, chihlimbarul îți poate fi talismanul norocos. Pentru persoanele care sunt deja într-o relație piatra poate aduce beneficii precum: răbdarea și înțelegerea sentimentelor partenerului. Practic, contribuie la o relație stabilă și sănătoasă, cuprinsă de energie pozitivă. Pentru persoanele care sunt în căutare de o nouă relație ambra va spori deschiderea sufletească față de cel pentru care ai sentimente de dragoste. Datorită energiei sale calde, venite de la Soare, va potența momentele intime și te va face să te bucuri de ele la maxim.
3. Superstiții despre chihlimbar - ce credeau oamenii de-a lungul istoriei despre ambră
Având în vedere istoria vastă a pietrei de chihlimbar, aceasta poartă numeroase tradiții și superstiții interesante. În trecut această piatră era extraordinar de apreciată, atât pentru aspectul ei deosebit, cât și pentru puterile considerate magice. Ambra era mult dorită de întreaga populație, indiferent de perioada din istorie, însă nu oricine și-o permitea. În general doar nobilii o puteau avea și faraonii, magii sau sacerdoții care aveau o avere impresionantă. Vracii considerau că bijuteriile din chihlimbar te calmează, te protejează de duhurile rele, combat grijile și stresul, echilibrează energia și au puteri vindecătoare pentru anumite boli. Iată câteva superstiții și curiozități din trecut:
Curiozități despre chihlimbar
Pentru a înțelege cât de valoros era chihlimbarul în trecut trebuie să știi că acesta era utilizat ca monedă de schimb. Oamenii au denumit piatra obținută din rășină ca “Aurul Nordului” și o utilizau în Țările Baltice pe post de bani. Având în vedere valoarea acestei pietre, bineînțeles că au apărut și căutătorii de chihlimbar. Tradiția spune că un om care a găsit o piatră de ambră nu poate spune locul exact unde a făcut descoperirea căci va purta un blestem și nu va mai putea găsi alta. O curiozitate despre ambră este că aceasta plutește în apă sărată și astfel poate fi găsită cu mai mare ușurință.
În fiecare gospodărie se afla câte o piatră care avea rolul de posibilă sursă de venit în perioadele de cumpănă ale familiei respective. Conform legendelor, atunci când se construia o nouă casă oamenii puneau la temelia caselor o piatră de chihlimbar pisată pentru a alunga spiritele rele.
Superstițiile legate de chihlimbar au legătură și cu fertilitatea. Încă din Roma și Grecia antică femeile purtau statuete de chihlimbar în formă de broaște, pești sau iepuri ca simbol al fertilității. Tot în acest sens există o legendă conform căreia femeile care își doreau un copil trebuiau să poarte o piatră de chihlimbar în buzunar sau pe o curea.
Fiecare civilizație avea propriile superstiții legate de chihlimbar. Vikingii realizau sculpturi în pietrele de chihlimbar sub formă de animale și considerau că acestea captau din energia lor. Chinezii erau de părere că sufletele tigrilor plecați dintre noi se transformau într-o piatră de ambră. Egiptenii foloseau chihlimbarul în ritualurile lor de înmormântare pentru purificarea sufletului.
4. Brățări cu chihlimbar - beneficii pentru zodii
Chihlimbarul este atributul Taurului, Leului, Vărsătorului, Peștelui, Racului și Săgetătorului. Dacă te afli în aceste semne zodiacale poți purta chihlimbarul ca talisman norocos sub formă de bijuterii. În acest fel te vei bucura la maxim de toate proprietățile sale la nivel fizic, psihic și mental. Piatra semiprețioasă este asociată cu Soarele și este aducătoare de protecție divină. Polaritatea chihlimbarului este Yang și astfel este asociată cu echilibrul.
Dacă te întrebi cu ce lună a nașterii este asociată piatra, atunci află că este indicată celor născuți în noiembrie. Efectele pietrei sunt cu atât mai potențate cu cât ziua nașterii este sâmbăta. Din punct de vedere numerologic cei care sunt influențați sau au ca număr norocos 3 pot să beneficieze de efectele nemaipomenite ale chihlimbarului. Această piatră poate fi purtată ca atare în buzunar, geantă sau ghiozdan sau sub formă de bijuterii. Aspectul ambrei este unul deosebit ceea ce o face ideală pentru cercei, inele, coliere sau brățări.
Cum se întrețin bijuteriile din chihlimbar?
Procesul de întreținere nu este foarte dificil, însă trebuie să acorzi o mare atenție faptului că este o piatră cu duritate redusă. Din acest motiv trebuie să eviți contactul acesteia cu orice produs de curățenie, cu diverse cosmetice sau parfum. Chihlimbarul este solubil în benzină, alcool și eter. Întreținerea acesteia se face atunci când acesta se încălzește, după ce este ținut în mână sau purtat mai mult timp. Tot ce trebuie să faci este să cureți piatra cu o cârpă moale, ușor umedă. Nu folosi niciun fel de detergent, doar apă. Piatra de chihlimbar se poate înegri dacă captează prea multă energie negativă.
Mare atenție la exemplarele false de chihlimbar care se găsesc în comerț. Acestea au un preț redus și sunt realizate de obicei din rășină epoxidică sau plastic. Pentru a testa piatra poți să o introduci într-un vas cu apă sărată. Chihlimbarul are proprietatea de a pluti și o piatră falsă se va scufunda cu siguranță. Alege-ți cu atenție furnizorul de pietre prețioase și semiprețioase. Chihlimbarul are numeroase beneficii asupra organismului, iar o piatră falsă nu va face nimic din cele promise. O altă caracteristică după care te poți ghida este faptul că ambra se încălzește în palmă sau în contact prelungit cu căldura corpului.
În concluzie, chihlimbarul este o piatră deosebită care poartă în ea energia naturii. Aceasta s-a format în milioane de ani și uneori poți admira micile fosile din interiorul ei. Poți purta chihlimbarul alături de tine printr-o bijuterie ca talisman norocos. Bucură-te de proprietățile ei miraculoase!