Untul de cocos este un produs 100% natural care poate fi utilizat în numeroase domenii, cum ar fi gastronomie, cosmetică, îngrijirea tenului, a pielii și a părului, precum și în domeniul sănătății. Acest ingredient se poate prepara chiar acasă sau poate fi cumpărat în această formă din magazine sau farmaciile naturiste. Deseori untul de cocos este confundat cu uleiul de cocos, însă acestea sunt diferite. Dacă ești curios cum se utilizează untul de cocos și ce beneficii are citește în continuare acest articol.
Cuprins
1. Ce este untul de cocos și cum se realizează
Untul de cocos este un produs obținut din miezul nucilor de cocos. Untul este folosit atât în industria alimentară, cât și cea cosmetică. Este un produs cu textură solidă care la contactul cu temperatura ridicată se topește, exact precum alte produse de tip unt. De asemenea, este un produs bogat în vitamina E și în acizi grași benefici precum: acid caprilic, acid miristic și acid lauric. Acizii grași ajută în dietele de slăbire având calitatea de a accelera metabolismul, grăbind astfel arderea depozitelor de grăsime și a caloriilor.
Untul de cocos se găsește în majoritatea magazinelor, dar se poate realiza destul de ușor acasă. Pentru a-l obține îți este necesar ingredientul principal și anume pulpa nucilor de cocos sau fulgi de cocos.
Cum obții untul de cocos acasă
- Untul obținut din pulpă de cocos
Pentru 1 kg de unt obținut din pulpă sunt necesare 6 nuci de cocos, cantitatea poate oscila în funcție de mărimea lor. Pentru a stabili ce dimensiune trebuie să aibă nuca de cocos, standard este comparabilă cu o portocală potrivită.
Primul lucru pe care trebuie să îl faci înainte de a sparge nucile este să le găurești pentru a scoate apa din ele, mai exact ”laptele de cocos”. După acest pas este nevoie să spargi nucile, iar în acest sens sunt multe metode. Însă, varianta cea mai bună este să le crapi cu un cuțit inserând vârful lamei în gaura deja făcută și să pui presiune cu podul palmei ori cu un obiect greu pentru a se despica.
Urmează extragerea pulpei din cochilia lemnoasă a nucii de cocos. Se taie pulpa în felii cât mai mici și se pun într-un storcător. Astfel, în partea superioară vei obține fulgi de cocos și din aparat va curge un lichid alb transparent destul de vâscos. Acest lichid îl amesteci împreună cu fulgii într-un blender și rezultatul îl poți turna în forme destinate ”cuburilor de gheață”. Apoi se bagă circa 30 de minute la congelator. După ce finalizezi acest proces ideal este să păstrezi untul la frigider.
- Unt de cocos din fulgi
În cazul în care nu ai posibilitatea să achiziționezi nuci de cocos din diferite motive, untul de cocos se poate produce și din fulgi de cocos. Fulgii de cocos îi găsești în toate magazinele, chiar și în mediul rural. Pentru a obține unt de cocos în acest fel ai nevoie de 4 lingurițe de ulei de cocos și două căni de fulgi de cocos. Numărul de lingurițe de ulei nu trebuie respectat întru tocmai pentru că ele ajută la obținerea consistenței dorite. Aceasta poate să difere pentru fiecare persoană în parte, după preferințe.
În cazul fulgilor, poți obține untul folosind un blender cu care vei amesteca ingredientele până când se ajunge la consistența dorită. La final, produsul rezultat îl torni, precum la punctul numărul 1, în formele cuburilor de gheață și îl lași la congelator preț de 30 de minute.
Proprietățile untului de cocos pentru sănătate sunt multiple. Acesta conține vitamina E, un antioxidant foarte bun. De asemenea, acesta ajută sistemul imunitar și previne apariția diverselor boli datorită proprietății lui antibacteriene. În cosmetică este utilizat datorită efectului său emolient și antirid. În gastronomie vei regăsi deseori untul de cocos ca ingredient. Acesta este delicios, accelerează metabolismul și îmbunătățește digestia. Cu siguranță merită să încerci rețeta de unt de cocos de mai sus, căci acest unt nu trebuie să-ți lipsească din casă.
2. Unt de cocos - beneficii și domenii de utilizare
Untul de cocos are o utilizare multiplă, iar de aceea este și foarte apreciat și des întâlnit ca ingredient în diverse produse. În egală măsură acesta se utilizează cel mai des în industria alimentară și cea cosmetică. Untul de cocos are întrebuințări diverse, ajută organismul atât la interior, cât și la exterior. Acesta aduce beneficii multiple pentru sănătate și e important să cunoști care sunt acestea. Iată de ce e bine să consumi unt de cocos și pentru ce se mai utilizează acesta:
Beneficii pentru sănătate
Combate stresul oxidativ - Radicalii liberi reprezintă niște compuși nocivi din organism care produc oxidarea celulelor. Acești radicali le schimbă structura și le afectează funcționalitatea. Acest proces se numește stres oxidativ și este o cauză principală pentru apariția bolilor cronice. Proprietatea untului de cocos de antioxidant ajută la reducerea stresului oxidativ și creșterea sistemului imunitar. Aceasta conține o cantitate însemnată de vitamina E care are efect de neutralizare a radicalilor liberi.
Conține minerale importante – Untul de cocos este foarte sănătos dacă nu e consumat în exces. Atunci când mănânci 28 de grame de unt de cocos beneficiezi de mai mult de 25% din valoarea recomandată zilnic de mangan și cupru. De asemenea, acesta conține și mult fier, zinc și magneziu, mai exact 5% din valoare zilnică.
Reduce riscul de diabet – Diabetul apare din cauza creșterii nivelului glicemiei. Alimentația joacă un rol foarte important în acest sens. Untul de cocos are efect de accelerare a metabolismului, ceea ce produce un consum mai mare de glucoză pentru a o transforma în energie. Astfel, previne creșterea glicemiei.
Ajută la pierderea kilogramelor în plus – Dacă urmărești să slăbești află că untul de cocos te poate ajuta. Acesta poate fi introdus cu succes în dieta ta, deoarece are efect de reducere a apetitului, accelerarea metabolismului și oferirea senzației de sațietate. Consumarea untului de cocos contribuie la arderea caloriilor mai rapidă. E foarte important să nu îl consumi în exces, căci poate avea efecte negative asupra sănătății.
Îmbunătățește digestia – Untul de cocos conține multe fibre, iar acestea sunt insolubile. Acest lucru înseamnă că ajută la reglarea tranzitului intestinal și favorizează digestia. În plus, previne diverse afecțiuni la nivel digestiv precum indigestia, balonarea sau constipația.
Combate acțiunea virușilor - Untul de cocos are proprietăți antibacteriene, iar acest lucru ajută la îndepărtarea virușilor. Prin conținutul său de acid lauric poate trata infecțiile precum herpesul, gripa, candida, răceala etc.
Te energizează – Pentru persoanele care practică sport sau își doresc acest lucru untul de cocos ar putea fi introdus în rutina zilnică. Acesta este ideal să fie consumat înainte de antrenament pentru a te energiza. Datorită conținutului de acizi grași sporește rezistența la efort fizic, îți oferă energie și o motivație mai bună. Introdus în alimentație te va ajuta în lupta cu kilogramele în plus. Pentru a slăbi e esențial să îmbini o dietă recomandată de medicul specialist cu activitatea fizică regulată.
Unt de cocos în gastronomie
Înlocuiește lactatele – Untul de cocos este folosit foarte des în băuturi, cum ar fi cafeaua sau smoothie-urile. Acesta înlocuiește produsele lactate, fiind ideal persoanelor cu intoleranță sau sensibilitate. Untul de cocos este alegerea perfectă deoarece are o textură cremoasă, plăcută, asemănătoare laptelui. Pentru persoanele care urmează o dietă vegană este cea mai bună opțiune.
Tartinabil – Poți consuma untul de cocos ca atare, dacă îl întinzi pe o felie de pâine, gofră sau banana bread. În diete, acesta este ideal să se consume simplu căci contribuie la oferirea senzației de sațietate. Cu siguranță untul de cocos nu este pe placul oricui, deci cel mai des va fi consumat în combinație cu alte ingrediente sau în diverse preparate culinare.
În deserturi – Adesea untul de cocos se utilizează în deserturi. Acesta le oferă un gust dulceag și ajută la închegarea compoziției, mai exact o face mai umedă. Este un bun înlocuitor pentru untul clasic și se folosește des în produse de panificație.
În salate - Untul de cocos se poate adăuga și în preparatele reci, cum sunt salatele. De obicei, acesta se topește și se picură peste salată pentru a-i oferi un gust interesant. Dacă îți plac salatele în combinația de gust dulce, acrișor și sărat, atunci cu siguranță trebuie să încerci acest lucru.
În feluri principale – Poți folosi unt de cocos pentru a oferi savoare cărnii sau fructelor de mare. Dacă vrei să oferi unui preparat un gust ușor dulceag și cremos adaugă puțin unt de cocos. Acesta se potrivește în tocane. În cazul în care ai făcut un preparat prea picant, cum ar fi curry-ul, untul de cocos îi va echilibra gustul.
Untul de cocos în cosmetică
Folosit pentru îngrijirea părului – Untul de cocos este un ingredient nelipsit din kit-ul de îngrijire al unei femei. Pentru păr acesta aduce multiple beneficii fiind ideal în măștile homemade. Pentru a te bucura de efectele lui aplică-l singur sau în combinație cu alte ingrediente hrănitoare pe păr. Lasă-l să acționeze pentru minim 30 de minute și apoi spală părul în mod normal. Untul de cocos oferă hidratare, previne apariția mătreții, o diminuează și ajută la creșterea părului.
Untul de cocos pentru piele – În industria cosmetică untul de cocos este inclus adesea în produsele de îngrijire. Acest lucru se datorează proprietăților sale antirid și beneficiilor multiple. Untul de cocos pentru ten ajută la creșterea elasticității pielii, la hidratare și strălucire. Fiind un bun antioxidant, previne apariția ridurilor și poate fi utilizat ca produs de sine stătător pe piele. Poți aplica untul de cocos ca o mască pe care să o lași să acționeze pe parcursul nopții sau timp de 15-20 de minute pe parcursul zilei.
3. Unt de cocos vs ulei de cocos – care este diferența
Cu siguranță te întrebi care este diferența dintre unt și ulei de cocos. Produsele sunt destul de asemănătoare, de altfel este și normal să fie așa pentru că sunt obținute în mare parte din aceleași ingrediente. Când spui unt sau ulei de cocos te gândești evident la nuca de cocos, însă partea din care sunt obținute este diferită. Untul este rezultatul mărunțirii fulgilor de cocos ori a pulpei de cocos și păstrarea fibrelor în consistența sa. În schimb, uleiul de cocos se obține din presarea pulpei de cocos și înlăturarea elementului fibros.
Ambele produse devin solide sub temperaturi de 23 de grade și culoarea de asemenea este albă în ambele cazuri, aspectul fiind unul identic. Pentru a diferenția produsele trebuie să știi că doar untul are mirosul intens de cocos. Totodată, untul strivit între degete se simte ușor grunjos având fibre în consistență, pe când uleiul este foarte fin și se topește ușor. Temperatura de topire diferă între cele două, untul se topește doar la temperaturi mari, pe când uleiul se topește la căldura pe care o emană corpul uman.
Așadar, pentru gătit produsele se vor utiliza diferit. Uleiul îl poți trata termic, poți să prăjești cu el. În schimb, untul este recomandat să fie folosit în salate, băuturi, în compoziția deserturilor sau produselor calde, dar să nu fie prăjit cu el. Prezența fibrelor din unt va produce fum și posibil să schimbe gustul alimentelor într-un mod neplăcut. Astfel, untul păstrează întreaga structură a nucii de cocos și te poți bucura inclusiv de conținut de fibre. Uleiul de cocos este un produs mai fin cu un spectru de utilizare ceva mai mare, ținând cont că este prezent în foarte multe produse cosmetice. Oricum, fie că vorbim de unt de cocos sau ulei de cocos, ambele sunt sănătoase și recomandate a le avea în casă la îndemână întotdeauna.
În concluzie, untul de cocos oferă foarte multe beneficii pentru organism și nu ar trebui să-ți lipsească din casă. Fie că vrei să slăbești sau să îl folosești pentru un păr strălucitor, untul de cocos te va ajuta la numeroase lucruri. Poți oricând să îl adaugi în preparatele tale culinare pentru a le face mai gustoase și mai sănătoase. Urmează rețeta din acest articol și nu vei da greș!