Uleiul de cocos și-a găsit locul în ultimii ani în casele femeilor, sub diverse forme – unele dintre ele îl folosesc la gătit, având multiple beneficii asupra organismului și sănătății, altele îl utilizează pentru a-și îmbunătăți aspectul tenului și al pielii. Dacă nu ai încercat până acum uleiul de cocos, cu siguranță o vei face după ce vei citit informațiile de mai jos și vei vedea cât de multe proprietăți și beneficii are! Alege de fiecare dată uleiul de cocos organic sau presat la rece, care și-a păstrat compoziția originală și nu are diverși aditivi adăugați în procesul de prelucrare.
Cuprins
1. Ulei de cocos – cum este obținut?
Înainte de a vorbi despre uleiul de cocos și beneficiile pe care la are asupra sănătății noastre, este important să aducem în discuție și modul de obținere al acestui produs, de la colectarea nucilor de cocos, la ambalare și depozitare.
Pentru a se ajunge la textura uleiului de cocos care se găsește astăzi în magazine sunt necesari mai mulți pași. Primul pas este colectarea nucilor de cocos – este important să se folosească doar nuci de cocos coapte pentru că acestea conțin mai mult ulei. După deschiderea nucilor de cocos, pulpa este îndepărtată și uscată la soare sau în cuptoare speciale, care înlătură conținutul de apă. Etapa cea mai importantă este extragerea uleiului din pulpa uscată, iar pentru acest lucru se folosesc două procedee: presarea la cald sau presarea la rece. Presarea la cald, deși este eficientă, este consideră puțin controversată pentru că temperaturile mult mai ridicate pot afecta calitatea uleiului. Dacă găsești în comerț ulei de cocos presat la rece, ar fi bine să alegi această variantă pentru că păstrează mult mai bine compușii benefici din ulei. Presarea la rece este considerată metoda mai delicată, în condiții mult mai bine controlate. După extracția uleiului de cocos, urmează filtrarea acestuia pentru îndepărtarea tuturor impurităților sau a resturilor de pulpă uscată. După obținerea unui ulei de cocos curat, fără particule de impurități, acesta este depozitat și ambalat în condiții speciale care previn deteriorarea produsului final.
2. Despre uleiul de cocos – ce proprietăți și beneficii importante are
Uleiul de cocos presat la rece are beneficii multiple pentru sănătate, fiind recomandat nu doar în alimentație, ci și cu scop terapeutic sau chiar cosmetic. Proprietățile pe care acest ulei de cocos te vor face să îl testezi măcar o dată sub diverse forme. Iată câteva lucruri interesante despre uleiul de cocos:
- Uleiul de cocos are beneficii pentru ten (în special cel gras, cu tendință acneică), un rol important fiind jucat de acidul lauric care are proprietăți microbiene și antibacteriene – folosit regulat, uleiul de cocos poate preveni diferite infecții ale pielii și poate ajuta la tratarea acneei (cu toate acestea, recomandăm să te consulți cu un medic dermatolog înainte de a începe să folosești uleiul de cocos pentru coșuri sau alte imperfecțiuni ale pielii),
- Uleiul de cocos se numără printre cele mai bune produse hidratante pentru piele – compoziția sa bogată în acizi grași saturați ajută la pătrunderea acestora adânc în piele și la menținerea umidității, așa că, dacă te confrunți cu o piele sensibilă sau uscată, cu tendință de iritare, poți încerca uleiul de cocos (suntem siguri că vei obține rezultate bune),
- Uleiul de cocos are proprietăți antiinflamatorii, fiind extrem de util în cazul erupțiilor cutanate sau al arsurilor minore – dacă te-ai ars, poți aplica ulei de cocos pentru a ameliora disconfortul,
- Uleiul de cocos este și un foarte bun antioxidant – protejează celulele împotriva radicalilor liberi și ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire (femeile care folosesc produse pe bază de ulei de cocos pentru ten pot preveni cu succes ridurile).
3. La ce se folosește uleiul de cocos
Dacă nu știi pentru ce este bun uleiul de cocos sau cum îl poți folosi, informațiile de mai jos îți vor fi de mare ajutor! În funcție de modul în care folosești uleiul de cocos, te poți bucura de beneficii diferite. Dacă îl integrezi în alimentație și procesul de gătire, vei vedea că poți scăpa de constipație, în timp ce folosirea în ritualurile de îngrijire a pielii aduce îmbunătățiri la nivelul aspectului și texturii pielii. Uleiul de cocos are întrebuințări multiple, așa că, nu ezita să îl folosești la maxim pentru a te bucura de avantajele și proprietățile sale!
3.1. Ulei de cocos pentru gătit
Dacă te hotărăști să folosești uleiul de cocos la gătit, ar trebui să știi că acestea are un gust specific și diferit față de uleiul de floarea soarelui pe care îl folosești la prăjit în mod obișnuit. Asta nu înseamnă încă că nu îl poți folosi în prepararea legumelor sau a unui anumit tip de carne. Uleiul de cocos reprezintă o alternativă foarte bună și pentru unt, fiind recomandat în patiserie sau cofetărie pentru că adaugă o aromă subtilă de cocos în produsele finale. Așa că, dacă ai vreo rețetă de biscuiți sau prăjituri, să nu îți fie frică să adaugi ulei de cocos pentru că rezultatul va fi delicios. Dacă iubești rețetele asiatice, probabil știi deja că uleiul de cocos se integrează foarte bine în gastronomia acestei țări. Îl poți folosi mai ales la pregătirea sosurilor pentru diferite preparate asiatice.
Uleiul de cocos nu își va găsi locul în rețetele de bucate tradiționale, tocmai din cauza gustului specific, însă dacă îți place să experimentezi, îți recomandăm să încerci să gătești cât mai multe preparate cu ulei de cocos. Dacă nu îți place să schimbi gustul mâncărurilor favorite, poți găti în continuare cu ulei de floarea soarelui și să integrezi uleiul de cocos în alt mod în alimentația sau rutina ta.
3.2. Ulei de cocos pentru ten
Dacă te-ai întrebat vreodată dacă este bun uleiul de cocos pentru față, răspunsul este unul destul de simplu: da, are beneficii semnificative pentru piele. Unele femei au renunțat la demachiantele de la branduri de renume și au început să folosească uleiul de cocos, având rezultate mult mai bune. Altele au început să își prepare propriile creme sau măști de față cu ulei de cocos acasă. Avem și noi câteva rețete de măști de față cu ulei de cocos:
- Mască cu ulei de cocos și miere: amestecă o lingură de ulei de cocos cu una de miere într-un bol, aplică pe față, evitând zona ochilor și lasă masca să acționeze pentru 15-20 minute. La final clătește fața cu apă caldă și bucură-te de piele moale, catifelată și intens hidratată pe care ai obținut-o cu o astfel de mască!
- Mască cu ulei de cocos și zahăr brun: amestecă o lingură de ulei de cocos și o lingură de zahăr brun, masează amestecul pe față, folosind mișcări circulare, iar la final clătește bine fața. Este o mască exfoliantă ce ajută la îndepărtarea celulelor moarte de la nivelul pielii, al excesului de sebum și al altor impurități.
- Mască cu ulei de cocos și argilă verde: amestecă o linguriță de ulei de cocos cu una de argilă verde, aplică masca pe zonele cu imperfecțiuni și acnee, las-o să acționeze pentru 10-15 minute, apoi clătește cu apă caldă.
- Mască cu ulei de cocos și turmeric: amestecă o linguriță de ulei de cocos cu jumătate de linguriță de turmeric, aplică pe față și clătește după 10 minute. Este o mască recomandată în special tenului cu tendință de iritare.
Dacă introduci uleiul de cocos în rutina ta de îngrijire a pielii, vei vedea rezultatele în scurt timp. Acest tip de ulei are proprietăți antimicrobiene, antifungice, antiinflamatorii și hidratante, deci acționează la nivelul tenului în diverse direcții: tratează, calmează și hidratează în profunzime, rezultatul fiind de fiecare dată același. Un ten catifelat, cu un aspect sănătos și cu mai puține imperfecțiuni.
3.3. Ulei de cocos în alimentație
Despre beneficiile uleiului de cocos pentru stomac s-a tot vorbit. Multe persoane care au folosit acest remediu natural au susținut că au observat îmbunătățiri la nivelul digestiei, simptomele disconfortului resimțit la nivelul stomacului fiind semnificativ reduse. Uleiul de cocos poate avea uneori și un efect laxativ, tocmai din acest motiv se recomandă a fi consumat cu moderație. Pe de altă parte, asta înseamnă că uleiul de cocos pentru constipație poate fi un tratament eficient. Alte persoane au observat și o reducere a simptomelor refluxului gastric în momentul în care au consumat ulei de cocos. Dacă te numeri printre persoanele care au o intoleranță la grăsimi, ar fi bine să eviți acest tip de ulei pentru că poți experimenta disconfort abdominal.
Ajungem și la partea cea mai interesantă – cum se consumă uleiul de cocos, dacă nu îl folosești nici la gătitul pe foc, nici în prepararea măștilor sau a altor produse pentru ten, piele și păr (acest ulei poate fi folosit și sub formă de mască de păr, hidratând în profunzime firul de păr și oferindu-i mai multă strălucire). Iată câteva sugestii de consum:
- În cafea sau ceai – adaugă o linguriță de ulei de cocos dimineața la cafea sau ceai pentru un gust subtil de cocos (o astfel de cafea poartă numele de ”bulletproof coffee”),
- În iaurt sau terci de ovăz – adaugă o linguriță de ulei de cocos în iaurt sau în terciul de dimineață și vei obține nu doar un gust mult mai bogat, ci și mai multe grăsimi sănătoase care îți aduc și o doză mai mare de energie,
- În smoothie-uri – dacă obișnuiești să consumi smoothie-uri din fructe, poți adăuga puțin ulei de cocos în compoziție pentru și mai multă savoare,
- Consumat ca atare – bineînțeles, mai există și varianta de consum direct, mult mai rapidă și mai simplă, ce presupune înghițirea unei lingurițe de ulei de cocos în fiecare zi.
Dacă te-ai hotărât să introduci uleiul de cocos în alimentația ta, indiferent de modalitatea de consum, adu-ți aminte să îl folosești cu măsură pentru că are multe calorii, ca orice alt tip de ulei. Dacă urmezi o dietă pentru a scăpa de kilograme în plus, ar fi bine să discuți mai întâi cu un nutriționist despre această posibilitate de a folosi uleiul de cocos în alimentație.
4. Ulei de cocos – cum îl alegi pe cel mai bun
Ca să te asiguri că vei beneficia de toate proprietățile acestui tip de ulei, ar fi bine să te asiguri că alegi unul de calitate, care îndeplinește niște standarde înalte. Uleiul de cocos virgin sau nerafinat este considerat a fi de calitate superioară pentru că este extras din pulpa de cocos prin presarea la rece, în acest mod păstrându-și mult mai bine beneficiile nutriționale. Ferește-te pe cât posibil de uleiul de cocos rafinat. Un alt indicator al calității este certificarea organică – această certificare atestă că uleiul de cocos a fost procesat fără utilizarea pesticidelor sau a altor substanțe chimice nocive. Nu uita să verifici și ambalajul atunci când cumperi un ulei de cocos. Recipientul trebuie să fie opac pentru a proteja uleiul de cocos de lumina naturală și de oxidare. Nu în ultimul rând, caută un producător de încredere, care se bucură de o reputație bună și care este transparent cu privire la proveniența și modul de procesare al uleiului de cocos.
Așa că, data viitoare când vrei să alegi un ulei de cocos bun, adu-ți aminte de criteriile de mai sus și asigură-te că produsul pe care ai pus mâna le bifează pe toate.
Așadar, uleiul de cocos este unul dintre alimentele cu proprietăți și beneficii incredibile asupra sănătății noastre, iar dacă nu l-ai luat în considerare până acum, poate ar trebui să îi dai o șansă, indiferent de modul în care plănuiești să îl consumi. Fă-o pentru organismul tău, pentru îmbunătățirea aspectului pielii, pentru prevenirea semnelor de îmbătrânire ale pielii sau pentru tratarea problemelor digestive.