Mica istorie: 26 iulie - Ziua când s-a descoperit Alaska, pe care rușii au vândut-o americanilor

Mica istorie: 26 iulie - Ziua când s-a descoperit Alaska, pe care rușii au vândut-o americanilor

Anul 1469: Războiul celor Două Roze: în bătălia de la Edgecote Moor forțe rebele conduse de Richard Neville, conte de Warwick, se opun celor regale, conduse de însuși Eduard al IV-lea al Angliei.

În mod neașteptat, victoria a fost a rebelilor, se pare subestimați de rege. Acesta s-a regrupat și a reluat lupta, dar fără prea mult noroc, căzând prizonier în mâinile rebelilor. După ce a fost ținut o vreme prizonier în castelul Middleham, a fost eliberat în luna septembrie și repus pe tron, ca urmare a presiunii publice: mulțimea ținea cu regele, nu cu rebelii.

Anul 1529: Francisco Pizarro González, conchistador spaniol, este numit guvernator al Peru.

Ca guvernator, n-a abandonat calitatea de conchistador, reușind să-l captureze și să-l lichideze pe ultimul suveran incaș, Inca Atahualpa. Astfel a ajuns să cucerească întregul imperiu al incașilor cu capitala în actualul oraș Cuzco.

Capturarea lui Atahualpa nu a fost lucru ușor, întrucât împăratul se bucura de o mare autoritate printre incași, iar spaniolii au uzat, ca să-l prindă, de mijloace care nu le fac deloc cinste. Cu atât mai mult cu cât incașul, aflând de prezența străinilor în zonă, le-a trimis numaidecât un emisar cu daruri tradiționale în semn de bun venit: rațe jupuite, cupe, vase de tot felul.

Pizarro a acceptat darurile și i-a trimis incașului o cămașă fină din Olanda și două pahare de sticlă. Astfel, a intrat pe teritoriul incașului cu 168 de soldați și 37 de cai. Atahualpa se afla la un izvor din apropiere, fără să-și facă griji cu privire la buna credință a spaniolului, care primise darurile și îi răspunse la rândul lui cu daruri. 

ADVERTISING

Apropiindu-se de sediul incașilor, spaniolii au rămas însă înmărmuriți, constatând că Atahualpa așteaptă așezat pe un tron de aur și păzit de 30.000 războinici înarmați. Pizzaro nu se putea impune cu nimic prin forță, dar a acționat prin capelanul catolic însoțitor al armatei, care i-a oferit comandantului incaș o biblie, cu explicația că trebuie să renunțe la vechea lui credință și să se boteze creștin.

Vexat, împăratul Atahualpa a aruncat Biblia de pământ, iar spaniolii au pus în dispozitiv cavaleria – cei 37 cai, cu călăreții lor.

Aceasta a fost arma supremă a conchistadorului, întrucât incașii nu mai văzuseră cai în viața lor, și-au închipuit că ansamblul cal-călăreț este o singură dihanie și au luat-o la fugă toți cei 30.000 de luptători, lăsându-l pe împărat în voia soartei.

Atahualpa a fost capturat pe loc, iar după câteva zile executat, tocmai bine ca să rămână țara fără lider și să se extindă ca guvernator conchistadorul învingător.

Anul 1721: Se naște Samuel Brukenthal, guvernator al Transilvaniei, colecționar de artă, cel căruia posteritatea îi este recunoscătoare pentru că a dotat-o cu un al doilea mare muzeu de artă al țării, mare ca dimensiuni și ca valoare, după cel din Capitală.

Anul 1741: A fost descoperită peninsula Alaska de către exploratori ruși și declarată posesiune a țarului, conform obiceiului statuat de mai multă vreme. Dar țarul n-a știut la ce i-ar folosi uriașa peninsulă aproape înghețată și a socotit că dă norocul peste el, în 1867, când a apărut irefuzabila ofertă de 7,2 milioane dolari pentru peninsulă.

Poate rusul și-o fi zis în barba lui „curat chilipir!”, poate americanul o fi gândit „l-am păcălit pe rus”, se pare că nimeni n-a dat importanță întâmplării până când SUA au declarat Alaska stat și au adăugat-o ca steluță pe drapel. 

ADVERTISING

Corect, bogățiile din subsolul Alaskăi sunt fără seamăn.

Abia acum s-au trezit rușii și dau din colț în colț, căutând motive, tot bătând șaua că le-ar plăcea să ia Alaska înapoi. Dar n-au cum. Și, ca urmare, vor trebui să se mulțumească numai cu ceva valuri în presă, ceea ce, de altfel, au făcut. Și încă mai fac.

Anul 1833: Se naște Gheorghe Manu, general român, ministru de Război, premier al României

Anul 1856: Se naște George Bernard Shaw, cunoscut dramaturg, critic, polemist și activist politic irlandez, laureat al premiului Nobel.

Apreciat drept unul dintre cei mai prolifici dramaturgi din toate timpurile, ne-a lăsat peste 60 de piese de teatru, din care mă limitez să amintesc doar cele mai populare – dar și impresionante – trei: Caesar și Cleopara, Pigmalion, Discipolul diavolului.

Dar, în afară de piesele sale, foarte populare în întreaga lume, sunt aforismele, adesea citate ca modele de spiritualitate și chintesență a gândirii. Aș rememora doar câteva:

  • Lumea este formată din leneşi care vor să devină bogaţi fără să lucreze, şi proşti care sunt gata să lucreze fără să se îmbogăţească.
  • Oamenii care sunt în stare să se distreze nu au bani, iar cei care au bani nu se pricep să se distreze.
  • Doar cei ce s-au ajutat singuri ştiu cum să-i ajute pe alţii.
  • Pe tonul potrivit se poate spune orice. Pe un ton nepotrivit nu se poate spune nimic. Singura parte mai delicată este să găsești tonul.
  • Presa de senzație este un instrument incapabil să facă deosebirea între un accident de circulaţie şi colapsul civilizaţiei.
  • Cine n-a luptat niciodată, acela n-a trăit niciodată.
  • Muzica este foarte frumoasă, dar o femeie care cântă la pian toată ziua este un blestem.
  • Există o singură religie. Celelalte sunt doar versiuni ale acesteia.
  • Democrația este instrumentul făcut anume ca să nu fim guvernați mai bine decât merităm.
  • Succesul nu constă în a nu face niciodată greșeli, ci în a nu face și a doua oară aceeași greșeală.
  • Optimistul a inventat avionul. Pesimistul a inventat parașuta.
ADVERTISING

Anul 1882: A avut loc la Bayreuth premiera operei Parsifal, de Richard Wagner, o compoziție monumentală, a cărei reprezentare durează patru ore și jumătate.

Anul 1885: S-a născut André Maurois, scriitor francez. A abordat toate genurile literare posibile, inclusiv literatura pentru copii, romane, eseuri, nuvele, amintiri, memorialistică, biografii, lucrări de istorie.

Acestea din urmă includ o istorie a Angliei și una a Franței. Cea dintâi a intrat în anecdotică, prin prima frază cu care își începe autorul lucrarea: ”Istoria Angliei începe cu o pagină albă. De aici încolo, voi scrie cele ce urmează”.

Anul 1887: L. L. Zamenhof editează prima carte în limba rusă despre limba convențională Esperanto, concepută anume pentru ca aceasta să ajungă o limbă de uz internțional, folosită în mediul diplomatic, în toate cancelariile și în tranzacțiile comerciale.

Așa au visat inventatorii acestui limbaj. Practic, însă, n-a fost să fie un succes nici în Rusia, nici în altă parte, astăzi impunându-se cu succes pe plan internațional limba engleză.

Anul 1891: Franța anexează insula Tahiti, din arhipelagul Societății, Polinezia Franceză, un teritoriu de 1.042 km și 178.000 locuitori.

Anul 1894: S-a născut Egizio Massini, dirijor român de origine italiană, personalitate binecunoscută de melomanii Bucureștiului din veacul trecut, îndeosebi de cei pasionați de operă, unde Egizio Massini a fost, timp de mulți ani, prim-dirijor.

Au trecut sub bagheta lui aproape toate operele din repertoriul bucureștean.

La 29 noiembrie 1945, a fost numit director al Operei Române din București, iar la 9 ianuarie 1954, i s-a încredințat inaugurarea noului local al Operei (cel de astăzi), unde a dirijat primul spectacol jucat pe noua scenă, opera Dama de pică, de Ceaikovski.

Anul 1908: Procurorul general al Statelor Unite a înființat o organizație de la care a evoluat FBI-ul din ziua de astăzi.

Anul 1914: Serbia și Bulgaria întrerup reciproc relațiile diplomatice. Vor lupta ca adversare în Primul Război Mondial. Rezultatul final a fost în avantajul Serbiei, care s-a extins în cadrul confederației denumită Iugoslavia, și în dezavantajul Bulgariei, care visa atunci la Dobrogea, precum și la un acces la Marea Egee, pe care, firește, nu l-a dobândit.

Anul 1921: Intră în vigoare Tratatul de la Trianon între Puterile Aliate și Ungaria. Tratatul înseamnă pentru noi recunoașterea pe plan internațional a unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România.

Anul 1940: La Salzburg/Austria are loc o întrevedere între Ion Gigurtu (prim-ministru) și Mihail Manoilescu (ministru de externe), pe de o parte, și Adolf Hitler și Joachim von Ribbentrop, de cealaltă parte. Guvernului român i s-a recomandat să răspundă revendicărilor Ungariei horthyste prin propuneri și negocieri directe.

„Negocierile” au însemnat în cele din urmă impunerea „soluției” de către diplomația lui Ribbentrop, prin cedarea către Ungaria a jumătății nord-estice a Ardealului.

Anul 1941: Este cucerită Cetatea Albă, ultimul oraș din Basarabia eliberat. Cu aceasta, se încheie campania militară purtată de Armata Română, alături de cea germană, pentru eliberarea nordului Bucovinei și Basarabiei.

Părea că, pentru România, continuarea războiului nu prea avea obiect. Dar Hitler i-a impus lui Antonescu să-l continue „până la victoria finală”. Așa a ajuns armata română până în Crimeea, în Caucaz și la Stalingrad, pe Volga.

Anul 1944: Germania lui Hitler lansează prima rachetă V-2, care lovește Regatul Unit. În ultima parte a războiului Marea Britanie și mai ales Londra au fost supuse bombardamentelor germane aproape non stop.

Anul 1945: Al Doilea Război Mondial: Ultimatumul anglo–chino–american, prin care se solicita capitularea Japoniei, amenințând cu o armă nimicitoare, care nu a fost încă utilizată de nimeni: bomba nucleară.

Japonia nu a dat curs ultimatumului, iar, în luna august, va suporta distrugerea a două din cele mai frumoase centre urbane ale țării: Hiroshima și Nagasaki.

Anul 1945: Partidul Laburist câștigă alegerile generale din Marea Britanie. Prim ministrul Winston Churchill, învingătorul din Al Doilea Război Mondial, pierde puterea și iese de pe scena politică.

Anul 1952: Regele Farouk al Egiptului abdică în favoarea fiului său Fuad în vârstă de cinci luni.

Anul 1953: Prin lansarea unui atac surpriză împotriva unei baze militare din Santiago de CubaFidel Castro a declanșat Revoluția Cubaneză.

Anul 1956: Egiptul naționalizează Canalul Suez.

Anul 1957: Este asasinat Carlos Castillo Armas, dictatorul Guatemalei.

Anul 1958: Programul Explorer: se lansează Explorer 4.

Anul 1965: Insulele Maldive capătă independență deplină. Astăzi, Republica Maldive este cel mai mic stat asiatic, atât din punct de vedere al populației (436 de mii) cât și al suprafeței (298 kmp – locul 204 din lume). Este de asemenea statul cu cea mai mică altitudine maximă din lume.

Anul 1967: Moare Alexandru Cișman, fizician român, membru corespondent al Academiei Române. A rămas în memoria tinerei generații a secolului trecut, mai ales datorită manualelor de fizică pentru liceu, semnate A. Cișman și pe care cei mai mulți profesori din țară le recomandau elevilor pentru claritatea explicațiilor și prezentarea convingătoare a principiilor și legilor fizice.

Anul 1971: Programul Apollo: Lansarea misiunii Apollo 15 și prima utilizare a unui vehicul lunar. Misiunea a început pe 26 iulie și s-a încheiat pe 7 august, explorarea suprafeței lunare având loc între 30 iulie și 2 august. 

Comandantul David Scott și pilotul modulului lunar James Irwin au coborât vehiculul (rover) lin pe suprafața lunară și au explorat zona locală folosind roverul, care le-a permis să se îndepărteze de Modulul Lunar mai mult decât fusese posibil în misiunile anterioare.

Au petrecut pe suprafața Lunii 18 ore și jumătate și au colectat 77 kg de material de la suprafața astrului, material ce va fi adus pe Pământ.

Anul 1974: Prim-ministrul grec Konstantinos Karamanlis formează primul guvern civil din țară, după șapte ani de conducere militară.

Anul 1976: Cardul VISA emis de Howard Bank, primul card de acest fel, a fost utilizat în premieră, la Thompson Travel, în Burlington, Vermont, SUA. Suma tranzacționată a fost de 178 de dolari și a fost folosită pentru cumpărarea unor bilete de avion.

Anul 1999: Se încheie oficial conflictul Kargil, care umbrea relațiile indo-pakistaneze. Armata indiană a confirmat evacuarea completă a intrușilor pakistanezi.

Anul 2005: Ploile torențiale din Mumbai, India, care au acumulat 99,5 cm apă în 24 ore, au provocat inundații de pe urma cărora peste 1.000 de oameni și-au pierdut viața.

Anul 2005: La doi ani jumătate după dezastrul navetei spațiale Challenger, NASA lansează naveta spațială Discovery, un nou vehicul spațial, cu echipaj uman.

Anul 2019: Emoție în societatea românească, în cazul unei adolescente care a sunat de trei ori la 112 anunțând că a fost sechestrată, violată și bătută, însă autoritățile nu au reușit să identifice locul în care se află.

Poliția a intervenit după aproximativ 19 ore de la apel, ceea ce se consideră a fi o întârziere nepermisă. Principalul suspect a fost reținut și judecat pentru trafic de minori și viol.

Percepția publică este aceea că, nici după cinci ani, statul nu a reușit să conceapă și să adopte măsuri eficiente care să asigure viața și sănătatea minorelor pe care traficanți străini, în colaborare cu cei români, le ademenesc spre Occident.

În modesta mea opinie, aceste demersuri n-ar trebui limitate la cele de control polițienesc, ci ar trebui mers la rădăcina răului, la crearea unui climat care să determine adolescentele să le fie dragă învățătura, să aibă încredere în școală, sa știe că, cu cât provin ele din medii mai sărace și cu cât sunt mai neajutorate, cu atât nădejdea viitorului lor stă numai în învățătură.

Dar nu aici este cadrul pentru o dezbatere mai largă pe această problemă.

Anul 2020: Moare Olivia de Havilland, vedetă americană de cinematografie.

Anul 2023: Președintele Nigerului, Mohamed Bazoum, este înlăturat printr-o lovitură de stat, după ce membri ai gărzii prezidențiale și ai forțelor armate preiau controlul țării și îl instalează pe generalul Abdourahamane Tchiani în fruntea unei junte militare.

  MEMENTO:

  • Cuba—Sărbătoare națională
  • Liberia—Sărbătoare națională. Proclamarea independenței (1847)
  • Maldive—Sărbătoare națională. Proclamarea independenței (1965)

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇