Alimentarea cu apă este asigurată cu restricţii în 449 de localităţi, reprezentând 15% din localităţile de la nivel naţional, din care şase oraşe, respectiv Dorohoi, Târgu Neamţ, Târgu Ocna, Roman, Paşcani şi Hârlău, parţial municipiul Iaşi, care dispun de sisteme centralizate.
Operatorii de apă furnizează resursa vitală doar în anumite intervale orare, informează Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR).
Cele mai multe localităţi afectate sunt în judeţele Botoşani (140 de localităţi), Iaşi (77), Alba (62), Gorj (35), Vrancea (21), Bacău (19), Neamţ (17), Galaţi (16), Hunedoara (12), Vaslui (10), Olt şi Argeş (câte opt localităţi).
Totodată, în 251 de localităţi care nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, ci doar de surse individuale, sunt fântâni secate, comunităţile fiind afectate de secetă.
Cele mai afectate rămân localităţile din judeţele Botoşani (144 de localităţi, din care parţial şi municipiul Dorohoi), Vaslui (61), Neamţ (12), Iaşi (7) şi Suceava (9).
Câte despre întinderile de apă, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare a ajuns la 79,77%, în uşoară scădere faţă de săptămâna trecută, când acesta era 80%.
În aceste condiţii, specialiştii ANAR estimează că, la sfârşitul lunii iulie, în cele 40 de principale lacuri de acumulare cu rol important în alimentarea cu apă pentru populaţie şi industrii şi producţia de energie electrică, coeficientul de umplere va fi de aproximativ 77%.
Ca soluţii individuale de economisire a apei, acolo unde există această posibilitate, se recomandă alternative de stocare şi recirculare a apei în activităţile casnice (grădinărit, spălat, îmbăiere), dar şi în sectorul industrial sau agricol.