Cinemascop - 11 zile de festival. Ediția a 7-a începe pe 1 august

Vizual-1-de-Maria-Zurbagiu

Festivalul Cinemascop revine vara aceasta între 1-11 august, cu ediția a șaptea, care promite să fie și mai plină de evenimente și surprize pentru vizitatorii grădinii de vară din Eforie Sud. Organizatorii au pregătit anul acesta 11 zile de poveste, cu proiecții de filme europene, o multitudine de ateliere pentru toate vârstele, expoziții, o petrecere silent disco și un concert, dar și elemente noi, cum ar fi mese comunitare și activități sportive pe plajă.

Festivalul Cinemascop a avut prima ediție în 2018, când grădina de vară a fost readusă în circuitul cultural, după 14 ani în care a fost inaccesibilă. An de an, la început de august, turiștii și localnicii din Eforie Sud se pot bucura de activități educative și distractive, menite să aducă împreună un public cât mai divers în cadrul unui festival ce evoluează cu fiecare ediție. Anul acesta, Cinemascop este organizat de Asociația Forumul Artelor Vizuale, alături de Centrul Ceh București, EUNIC România, RADEF RomaniaFilm și Primăria Orașului Eforie.

Ediția a șaptea este una specială, deoarece aduce un program mai complex, format atât din evenimentele cunoscute și îndrăgite de publicul fidel, cât și din noi activități care vor da ocazia vizitatorilor să descopere culturi europene și să se bucure de timpul petrecut împreună la mare în feluri noi. Obiectivul va fi îndreptat către nouă țări europene ce vor fi prezentate prin intermediul evenimentelor pregătite, completate de două zile al căror program va culmina cu dans și muzică.

ADVERTISING

Grădina de vară se deschide zilnic la ora 18:00. Însă în zilele de 2, 3, 4, 8 și 10 august, acțiunea începe mai devreme, pe plajă. Iubitorii de mișcare vor putea participa la activități sportive cum ar fi fotbalul, voleiul, oina sau pétanque, între orele 09:00-11:00 și 16:00-18:00, pe plajă, în zona barului Moon Beach. Apoi, sunteți invitați în grădină, unde vă vor aștepta atelierele.

Între 18:00-20:00, cei mici și cei mari pot lua parte la ateliere creative și educative. Recurente vor fi atelierele pentru copii tradiționale festivalului, unde aceștia își vor îmbogăți cunoștințele și abilitățile artistice, prin tehnici ca pictura, modelajul, colajul sau banda desenată. Atelierele pentru copii sunt organizate cu sprijinul Koh-I-Noor. Tot recurente vor fi și atelierele de reciclare creativă, care vor oferi idei noi participanților în ceea ce privește reutilizarea materialelor de care nu mai au nevoie în moduri artistice sau utile. În plus, încă șase ateliere vor avea loc pe 1, 8, 10 și 11 august, cum ar fi cel de artă ebru, cianotipie, graffiti sau exerciții de teatru și improvizație, cel din urmă fiind sprijinit de Institutul Cultural Român.

ADVERTISING

Pentru că ediția aceasta este despre cunoașterea culturii țărilor europene, ce mod mai bun de a le descoperi decât prin mâncare? O parte dintre partenerii internaționali ai festivalului au pus la cale mese comunitare, care vor aduce împreună vizitatorii într-un context ce mereu ne face să ne simțim bine, ca în familie. În prima zi de festival, Institutul Yunus Emre vă invită să gustați salata cu bulgur kısır, pe 2 august veți putea să vă creați propriile sendvișuri cehe chlebíčky, alături de Centrul Ceh, pe 4 august veți coace mini clătitele olandeze poffertjes, cu sprijinul Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos, iar pe 8 august vom degusta brânzeturi și fructe, de la Institutul Francez, alături de un pahar de vin oferit de Caii de la Letea. O seară specială din registrul culinar va avea loc pe 9 august, când adolescenții de la CEVA vor pregăti masa comunitară performativă „PiPer - picnic performativ”, cu preparate unul și unul, ca la mare. Toate mesele încep la ora 19:30.

Cinemascop-editia-7-Afis-program-de-Maria-Zurbagiu

Desigur că Cinemascopul nu poate fi Cinemascop fără filme. În fiecare seară veți putea urmări un film european, exceptând serile de 3 și 9 august. Iată ce filme veți putea urmări odată cu lăsarea serii, de la ora 21:00: 01.08 - film turcesc, Ertuğrul 1890 (r. Mitsutoshi Tanaka, 2015, 2h12’); 02.08 - film ceh, Buko (r. Alice Nellis, 2022, 1h52’); 04.08 - film olandez, Toți cu bicicleta (r. Arne Gielen, 2022, 1h10’); 05.08 - film italian, O lume altfel (r. Riccardo Milani, 2024, 1h53’); 06.08 - film polonez, Planeta celor singuri (r. Mitja Okorn, 2016, 2h14’); 07.08 - film suedez, UFO Suedia (r. Victor Danell, 2022, 1h55’); 08.08 - film francez, Câine rău (r. Jean-Baptiste Durand, 2023, 1h33’); 10.08 - filme românesc, Horia (r. Ana Maria Comănescu, 2024, 1h48’); 11.08 - film britanic, Imperiul luminii (r. Sam Mendes, 2022, 1h55’).

ADVERTISING

Două dintre seri nu vor fi despre film, ci despre muzică. Pe 3 august se lasă cu dans la o petrecere silent disco, unde participanții vor putea alege dintre trei canale cu muzică diferită, pentru a satisface gusturile și stilul de dans al tuturor. Este al doilea an în care o seară a festivalului este dedicată unei petreceri, cea de anul trecut fiind un succes. De asemenea, muzica revine pe 9 august, odată cu Maria Grosu & 10 strings, care vor susține un concert live cu melodii consacrate din filme celebre. Ambele evenimente încep la ora 21:00.

Grădina este și un spațiu de relaxare, pe care îl puteți vizita ca atare. În fiecare zi, aceasta va răsuna cu muzica specifică țărilor europene prezentate, melodiile fiind selectate de Andrei Constantinescu, DJ al postului de radio TaNăNaNa, fondator și toboșar al formației de rock grunge alternativ Coven Clash și social DJ sub numele AndreiC. Pe acest fundal muzical puteți vedea cele cinci expoziții aflate în grădină - cea a artistei Mimi Pleșoianu de la E T A J on Wheels, o lucrare imersivă care ilustrează atmosfera idealizată a unui litoral oniric, instalația lui Emil Cristian Ghiță care vorbește despre ecologie, folosind reciclarea ca metodă și ambalajul de sticlă ca material de lucru pentru expresia artistică, o eco-expoziție adaptată din cartea de bandă desenată „O lume fără sfârșit”, de Jean-Marc Jancovici și Christophe Blain, oferită de Institutul Francez, suita desenelor semnate de Adrian Preda, prezente în volumul de poezie „Sentimentul naturii” și lucrarea semnată de Matei Emanuel ce se găsește în spațiul expozițional al grădinii, 1MP Gallery. Nu uitați că puteți lua arta acasă, sub forma unui desen realizat de artiști contemporani români, din automatul Art Machine, un proiect de Pastila Roz.

Chiar înainte de a intra în grădină veți putea să-i urmăriți pe artiștii care vor realiza o pictură murală de 140 mp pe peretele exterior, din spatele ecranului de proiecție. Cu ajutorul Policolor, artista Maria Zurbagiu și artistul olandez Reinier Landwehr vor realiza o pictură în dialog, cel din urmă participând la festival cu sprijinul Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos.

Participarea este gratuită la toate activitățile și evenimentele din cadrul festivalului Vizitatorii majori se vor bucura, înainte de film, și de o bere Azuga oferită gratuit, în număr limitat.

Pentru a fi la curent cu evenimentele din cadrul festivalului, urmăriți-l pe paginile de Facebook și de Instagram.

Proiect co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Organizator: Asociația Forumul Artelor Vizuale

Co-organizatori: Centrul Ceh, EUNIC România, RADEF RomaniaFilm, Primăria Orașului Eforie

Sponsori: Generali, Skoda, Kaufland România, Azuga, Iulius Mall, Koh-I-Noor Hardtmuth, Caii de la Letea, Policolor

Parteneri: Ambasada Regatului Ţărilor de Jos, Institutul Francez, Institutul Cultural Român, Institutul Yunus Emre, British Council, Institutul Polonez, Institutul Italian de Cultură, Ambasada Suediei, Liceul Teoretic „Carmen Sylva”, CEVA, ETAJ, ARCHÉ, Pastila Roz, Moon Beach

Parteneri media: Radio Guerrilla, Radio România Actualități, Radio Constanța, Radio Vacanța, Radio România Cultural, Radio Romania Internațional, AGERPRES, Modernism, PropagArta, AaRC, Spotmedia, IQADS, Revista Tomis, Smark, Revista, Zeppelin, digitizArte, Revista Arta, Zile si NopțI, Daily Magazine, ArTeVezi, Revista Metropolis, Movies News, Feeder, UZPR, Știri ONG, Munteanu Recomandă, igloo, Cinemap, CineGhid, Filme-carti, curatorial.ro, Agenția de Carte, Empower Artist Mag, The Woman, Revista Golan, Happ,Cine Fan, Revista Atelierul, The Institute