Premierul Marcel Ciolacu i-a criticat, marţi, pe responsabilii din Energie că nu s-au gândit și la stocare, atunci când România a planificat investiții în surse regenerabile.
Șeful Guvernului spune că piața de energie din România este extrem de tensionată în aceste zile, deoarece pe timpul zilei fotovoltaicele produc în exces și România exportă, în timp ce la orele de seară când dispare soarele producția internă nu acoperă consumul din cauza secetei (râurile și lacurile de acumulare nu mai alimentează hidrocentralele), așa că România este obligată să importe scump.
„Vă spun cinstit: nu e suficient să fii ministru sau prim-ministru. Când vezi că ai fonduri europene de miliarde de euro pentru zona de investiții în energie verde, îți strângi specialiștii și faci niște calcule: ce putere instalată va fi, cât va produce România într-un an, în cât timp ajung la maturitate aceste proiecte.
Am ajuns pe energie verde să fim printre fruntașii producători din Europa, depășim cred reactoarele de la Cernavodă.
Păi, măi, domn ministru, când ai declanșat aceste programe prin PNRR, prin proiecte naționale, prin fondul de modernizare, mintea ta n-a putut gândi că îți trebuie zonă de stocare și că România are o interconectare mare de altfel la nivel european de aproape 30% și că vei produce când va fi vânt și soare mai mult decât consumi?
Cu energia de la nuclear avem ce face, că e energie de bandă. Avem cel mai bun mix energetic din Europa. Dar când a fost nevoie să avem o viziune clară de dezvoltare, nu ne-a dus capul. Cel mai rău în administrație și cel mai mult mi-e frică de hărnicia prostului”, a declarat Marcel Ciolacu, citat de Digi24.
Premierul Marcel Ciolacu omite să spună că are partea sa de vină pentru situaţia în care ne aflăm în ce priveşte capacitatea de stocare a energiei verzi.
Când România a trebuit să modifice PNRR pentru a include componenta RepoweEU, guvernul condus atunci de Nicolae Ciucă, cu ministrul Energiei Virgil Popescu, a încercat zadarnic să finanțeze finalizarea hidrocentralelor din arii protejate. Bineînțeles, asta s-a făcut cu acordul coaliției, deci și al lui Marcel Ciolacu.
Într-un final, componenta românească a RepowerEU aprobată de Comisie nu conține bani pentru stocarea energiei verzi, aminteşte Curs de Guvernare.