Risc de pană uriașă de curent din cauza caniculei? Ce spune Burduja și de ce Hidroelectrica nu poate folosi masiv apa din lacurile de acumulare

Risc de pană uriașă de curent din cauza caniculei? Ce spune Burduja și de ce Hidroelectrica nu poate folosi masiv apa din lacurile de acumulare

În timp ce unele posturi TV titrează panicard că suntem în risc de blackout din cauza caniculei sau că pot apărea pene uriaşe de curent, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, susţine că nici vorbă de aşa ceva.

Luni, a avut loc Comitetul ministerial pentru sectorul energetic, convocat în contextul caniculei.

După şedinţă, Burduja a subliniat că nu există un risc asupra echilibrului sistemului energetic naţional sau riscul unor avarii generalizate, pe zone largi, ci doar anumite probleme strict locale.

”Am participat la şedinţa comandamentului de vară, tocmai pentru că avem de-a face cu o situaţie deosebită din punctul de vedere al condiţiilor meteorologice. Oameni cu experienţă foarte îndelungată în sectorul energetic au spus că este atipic, ca să fiu delicat, să ai zi după zi temperaturi de peste 40 de grade, şi pentru luna iulie, mai ales, această perioadă de caniculă prelungită este cu totul şi cu totul specială”, a spus ministrul Energiei.

ADVERTISING

Sebastian Burduja a arătat că au discutat, în sistemul energetic naţional, pe două paliere.

Pe de o parte, din perspectiva consumului şi a producţiei, să se asigure că fac to ce e posibil pentru a acoperi din producţia internă.

Pe de altă parte, de a se asigura că reţelele de transport şi energie electrică sunt în bună stare de funcţionare, că transformatoarele sunt întreţinute cu grijă şi echipele de intervenţie sunt în teren, pentru ca eventualele avarii punctuale, locale, să fie rezolvate în cel mai scurt timp.

”Toţi m-au asigurat că nu există un risc asupra echilibrului sistemului energetic naţional sau riscul unor avarii generalizate, pe zone largi. Pot apărea, din cauza temperaturilor ridicate, anumite probleme strict locale şi sunt convins că le putem rezolva rapid, spre deosebire de sezonul rece, când accesibilitatea către reţele este mult mai greoaie decât în aceste zile”, a completat ministrul.

Nu putem folosi toată apa din lacurile Hidroelectrica

Prin eforturile din ultimele zile, a crescut producţia de energie cu aproximativ 400 de megawati.

ADVERTISING

”Căutăm în continuare soluţii să creştem, mai ales pe perioadele delicate, vârfurile de consum de seară, unde înregistrăm un deficit şi preţuri ca atare pe pieţe, să creştem producţia hidro. Deşi este un an secetos, avem un grad de umplere satisfăcător, peste 80% în lacurile de acumulare. Cam două treimi din producţia hidro este pe curs de apă şi debitele sunt reduse, iar debitul Dunării este în scădere”, a explicat Burduja.

Ministrul Energiei a precizat că se preconizează o lună august deosebit de călduroasă şi în general, istoric vorbind, şi luna septembrie este secetoasă.

”Ca urmare a acestor factori, trebuie să fim prudenţi în a folosi capacitatea din lacurile de acumulare, acum, în luna iulie, când mai avem două luni şi ceva de secetă în România şi trebuie să pregătim şi sezonul rece, unde trebuie să intrăm cu un procent de umplere satisfăcător”, a ţinut să arate Sebastian Burduja.

ADVERTISING

Burduja a declarat că importante sunt şi interconexiunile cu ţările vecine.

”Dacă nu am fi avut aceste conexiuni, cu siguranţă, preţurile ar fi fost mult mai mari, deşi în spaţiul public s-a spus că importurile duc la creşterea preţurilor, este un neadevăr. Faptul că avem acces la energie de import a pus presiune în scădere pe preţuri, deci este un lucru bun.

Faptul că suntem în această situaţie în care mai căutăm 50 de megawaţi aici, 20 de megawati dincolo este consecinţa unor decenii în care statul nu a investit în sectorul energetic. Au fost în 34 de ani, e foarte uşor să facem un calcul, cele două unităţi de la Cernavodă, pornite înainte de Revoluţie, avem ceva megawaţi în hidrocentrale, puţini, şi o investiţie privată la Brazi, mai semnificativă, plus ce s-a făcut pe regenerare”, a explicat Sebastian Burduja, arătând că ”statul şi-a înjumătăţit capacitatea de producţie”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇