Informații de context
În contextul desfășurării Summit-ului NATO de la Washington, în spațiul online românesc au apărut postări ce fac asocieri între Alianța Nord-Atlantică și teorii ale conspirației din domeniul schimbărilor climatice.
Postările promovează teze des invocate de vectorii dezinformării climatice, precum cea potrivit căreia fenomenul schimbărilor climatice este doar o născocire pentru a acoperi operațiuni secrete de geoinginerie executate prin intermediul tehnologiei HAARP.
Unul dintre evenimentele ce au generat astfel de teorii și postări este operaționalizarea Centrului de Excelență NATO în domeniul schimbărilor climatice și securității, cu sediul în Canada. Astfel, o altă interpretare distorsionată privește o presupusă „militarizare” a luptei împotriva schimbărilor climatice.
Mai precis, se promovează ideea că NATO va fi folosit ca „instrument de coerciție” asupra populațiilor din țările membre, cu scopul de a impune măsuri restrictive pentru reducerea amprentei de carbon.
Care sunt faptele?
Nu există nicio dovadă sau indiciu că NATO ar avea în plan „militarizarea” politicilor climatice sau că ar utiliza tehnologii de inginerie climatică pentru a controla populațiile din statele membre.
Conform descrierii care apare pe pagina oficială a Guvernului Canadei, Centrul de Excelență NATO în domeniul schimbărilor climatice și securității (CCASCOE) este „o platformă unică atât pentru actorii militari, cât și pentru cei civili, pentru a dezvolta, îmbunătăți și împărtăși cunoștințele privind schimbările climatice și efectele lor asupra securității, dar și pentru a dezvolta mijloace și bune practici pentru a răspunde acestor provocări. De asemenea, permite participanților să lucreze împreună pentru a construi capacitățile și cele mai bune practici necesare și pentru a contribui la obiectivul NATO de a reduce impactul activităților militare asupra climei.”
Conform comunicatului de presă al MApN, „România este una dintre națiunile-sponsor ale acestui centru de excelență, alături de Canada, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Luxemburg, Norvegia, Turcia și Marea Britanie”.
Noul centru NATO este o platformă pentru a dezvolta, îmbunătăți și împărtăși cercetarea asupra schimbărilor climatice și a efectelor lor asupra securității dar și pentru a contribui la obiectivul NATO de a reduce impactul activităților militare asupra climei.
În cel mai recent raport (2024) al secretarului general NATO privind impactul schimbărilor climatice asupra mediului de securitate, se menționează Planul de acțiune al NATO pentru schimbări climatice și securitate inițiat la summit-ul de la Bruxelles din 2021. Acest plan de acțiune stabilește patru angajamente în abordarea crizei climatice:
- conștientizarea cu privire la impactul climei asupra modificării mediului de securitate;
- adaptarea capacităților militare și de reziliență a societății la această criză;
- reducerea amprentei gazelor cu efect de seră a activităților NATO;
- integrarea schimbărilor climatice în eforturile de comunicare ale Alianței cu partenerii externi.
Scopul esențial al NATO este de a asigura libertatea și securitatea tuturor membrilor săi prin mijloace politice și militare, în conformitate cu Tratatul Atlanticului de Nord și cu principiile Cartei Națiunilor Unite.
Narațiuni alimentate de astfel de postări/ conținuturi:
„Fenomenul schimbărilor climatice este o invenție a elitelor globaliste și este folosită ca argument pentru a controla populația”
Evaluarea noastră: Distorsionat
Nu există nicio dovadă sau indiciu că NATO ar avea în plan „militarizarea” politicilor climatice sau că ar utiliza tehnologii de inginerie climatică pentru a controla populațiile din statele membre. Noul centru NATO este o platformă pentru a dezvolta, îmbunătăți și împărtăși cercetarea asupra schimbărilor climatice și a efectelor lor asupra securității, dar și pentru a contribui la obiectivul NATO de a reduce impactul activităților militare asupra climei.
Disclaimer!
Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.
Sursele noastre de fact-checking:
nato.int – Ce este NATO?
nato.int – NATO releases 2024 Climate Change and Security Impact Assessment Report
nato.int – NATO Climate Change and Security Impact Assessment, Third Edition 2024
climate-diplomacy.org – NATO Climate Change and Security Centre of Excellence (CCASCOE)