Un buncăr din Al Doilea Război Mondial a devenit hotel verde (Video)

Un buncăr din Al Doilea Război Mondial a devenit hotel verde (Video)

Un buncăr din Al Doilea Război Mondial a fost transformat într-un hotel verde.

S-a deschis pentru public în iulie şi este cel mai nou reper turistic al orașului Hamburg, din nordul Germaniei, scrie DPA.

Situat în centrul vieții de noapte din Hamburg, St. Pauli, buncărul antiaerian este una dintre fortărețele mari de beton în care nemţii se ascundeau în timpul raidurilor aeriene din anii '40.

Demult ieșit din uz, marele turn din care erau doborâte avioanele inamice a fost acum înălţat cu cinci etaje, de la 38 la 58 de metri. Iar în ultimii ani a fost amenajat cu un exterior viu de plante.

ADVERTISING

Vizitatorii buncărului St. Pauli pot explora acum o grădină pe acoperiș cu 4.700 de plante, cu vedere spre port, stadionul de fotbal Millerntor și sala de concerte Elbphilharmonie.

Printre cele mai impresionante elemente de design se numără poteca lată, plină de plante, arbuști și copaci, care înconjoară exteriorul clădirii, conducând vizitatorii până la grădinile de pe acoperiș.

Clădirea găzduiește acum un spațiu de evenimente, restaurant, bar, cafenea și un hotel cu 134 de camere, hotelul Reverb.

O cameră pentru un weekend costă în jur de 500 de euro - relativ scump faţă de standardele din Hamburg.

ADVERTISING

În interiorul clădirii, indicatoare vechi de 80 de ani continuă să ghideze vizitatorii „către adăposturi” („Zu den Schutzräumen”).

Conceptul include și un centru memorial și de informare care explică istoria buncărului, pe care naziștii îl construiseră în 1942 cu muncă forţată.

Thomas Matzen, investitorul privat care a finanțat clădirea verde cu aproximativ 60 de milioane de euro, o consideră un „far pentru adaptarea la climă și planificarea urbană ecologică”.

Buncărul verde va fi folosit și pentru a înregistra și analiza date privind impactul acoperișurilor și fațadelor verzi asupra temperaturilor, evaporării şi apei de ploaie timp de cinci ani, ca parte a unui proiect științific al Universității Tehnice din Berlin.

ADVERTISING

Unii critici s-au plâns că buncărul nu este încă suficient de verde, critică pe care însă dezvoltatorii au respins-o.

„Desigur, impresia finală va fi dată doar după ce arbuștii și plantele cățărătoare au atins dimensiunea dorită. Și după cum știe fiecare grădinar, acest lucru pur și simplu necesită timp”, a spus un purtător de cuvânt.

Buncărul poate și va fi replantat dacă este necesar, spun dezvoltatorii.

În Hamburg există încă aproximativ 650 de buncăre. Acestea sunt răspândite în întregul oraș și servesc ca muzee sau ziduri de cățărare, printre altele.

Grüner Bunker in Hamburg eröffnet: Vom grauen Koloss zur grünen Oase auf St. Pauli | NDR Info

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇