De la vârste tot mai scăzute, pacienţii se prezintă la medic şi sunt diagnosticaţi cu cancer de piele.
”Acum cancerul de piele se întâlneşte la vârste mult mai mici, începând cu 30 – 40 de ani sau chiar mai jos şi la toate categoriile de persoane.
Lucrurile sunt puţin împărţite, mai mult vin persoanele mai tinere şi asta este un lucru bun, persoane de 30-35 de ani, poate pentru că sunt şi mai informate, dar din păcate au printre cunoştinţe, printre rude, persoane diagnosticate inclusiv cu melanom, care este o formă extrem de agresivă de cancer. Acest lucru ne bucură fiindcă această prezentare a persoanelor de la vârste mai mici ne poate ajuta în prevenţia cancerului de piele”, spune Oana Firescu, medic primar dermato-venerologie la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.
Întrebată dacă nu cumva ar fi necesară o mai bună informare în oraşele din România, Oana Firescu a făcut un apel la oameni să se prezinte anual la dermatolog.
”Pielea este cel mai mare organ al corpului şi este supus vederii şi practic este una dintre cele mai uşoare metode de a diagnostica un cancer pentru că îl vedem.
Da, putem face mai mult noi, medicii dermatologi. Este adevărat că eu pentru orice pacient care vine investighez şi investighez întreaga suprafaţă cutanată. Există aceste perioadă în care e bine măcar o dată pe an să ne prezentăm la dermatolog, pentru o verificare.
Cancerul de piele poate fi de două feluri, cancer de piele, spunem noi, bun. Şi al doilea mai puţin bun. Există calcinoamele bazocelulare şi spinocelulare, cele care apar pe zonele expuse la soare, în special la nivelul feţei. Acestea apar la agricultori, marinari, pentru că ţăranul nostru era fototip deschis la culoare şi acest tip de piele se arde mai uşor.
Dacă apare o aluniţă sau o leziune suspectă, care a crescut rapid în dimensiune, care şi-a modificat forma, de asemenea, dacă observăm o aluniţă pe care o aveam dinainte, că şi-a modificat forma, a crescut, că ne doare, că sângerează, trebuie să ne prezentăm la medic”, a mai spus Firescu, la Medica TV.