Războiul din Gaza: Hamas ar fi acceptat o propunere a SUA privind un acord pentru eliberarea ostaticilor

Războiul din Gaza: Hamas ar fi acceptat o propunere a SUA privind un acord pentru eliberarea ostaticilor

Gruparea Hamas ar fi acceptat o propunere a SUA de a începe discuţiile privind eliberarea ostaticilor israelieni, inclusiv a soldaţilor şi a bărbaţilor, la 16 zile după prima fază a unui acord care vizează încheierea războiului din Fâșia Gaza, a declarat, sâmbătă, o sursă de rang înalt din gruparea islamistă palestiniană pentru Reuters.

Sursa a indicat că propunerea prevede ca mediatorii să garanteze o încetare temporară a focului, livrarea de ajutoare şi retragerea trupelor israeliene atât timp cât continuă discuţiile indirecte în vederea punerii în aplicare a celei de-a doua faze a acordului.

ADVERTISING

Israelul a anunţat, vineri, că rămân "lacune" de acoperit în negocierile privind încetarea focului în Fâşia Gaza şi un acord pentru eliberarea ostaticilor, dar că va trimite o delegaţie "săptămâna viitoare" pentru a continua discuţiile cu mediatorii din Qatar.

După întoarcerea în Israel, vineri seară, a şefului serviciilor de informaţii israeliene, David Barnea, care a purtat discuţii la Doha cu oficiali din Qatari, biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a anunţat că o "echipă va pleca săptămâna viitoare pentru a continua negocierile".

"Se subliniază că există încă diferenţe între părţi", a adăugat purtătorul de cuvânt al biroului.

ADVERTISING

Netanyahu i-a ordonat joi şefului Mossad să meargă la Doha după ce Hamas a anunţat noi "idei" pentru o încetare a focului.

În timp ce eforturile de mediere conduse de Qatar, Statele Unite şi Egipt s-au lovit până acum de cererile ambelor părţi, războiul ameninţă să capete o dimensiune regională prin schimburile de focuri zilnice dintre armata israeliană şi Hezbollah la frontiera de nord a Israelului cu Libanul, care s-au intensificat brusc joi.

ADVERTISING

O delegaţie Hamas s-a întâlnit vineri în Liban cu liderul mişcării islamiste libaneze, Hassan Nasrallah, pentru a discuta despre situaţia de pe teren şi viitoarele negocieri.

ONU s-a declarat "profund îngrijorată de creşterea intensităţii schimbului de focuri" din ziua precedentă, "care sporeşte riscul unui război la scară largă".

Iar vineri seara, Hezbollah a declarat că a tras mai multe salve de rachete în nordul Israelului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇