Este democrația în pericol în SUA, Franța și Germania? Da, spun majoritatea cetățenilor, conform sondajului ARD-Deutschlandtrend. Germanii sunt preocupați și de relațiile franco-germane.
Primul duel televizat dintre Joe Biden și Donald Trump, candidați la președinția SUA, precum și alegerile parlamentare din Franța și Marea Britanie sunt două dintre subiectele care îi preocupă în mod deosebit pe cetățenii germani.
Iar mulți dintre ei se declară îngrijorați, după cum relevă sondajul Deutschlandtrend, realizat de Infratest-Dimap la comanda ARD, pe un eșantion reprezentativ de 1294 de germani cu drept de vot între 1 și 3 iulie.
Nici Biden, nici Trump nu sunt convingători
Circa 67% dintre germani sunt convinși că viitorul democrației americane este în pericol. Deși președintele american Joe Biden se bucură de mai multă simpatie în Germania decât contracandidatul său, fostul președinte Donald Trump, doar 28% dintre respondenți consideră că acesta este candidatul mai convingător. Nouă la sută spun același lucru despre Trump.
Majoritatea germanilor (59%) nu este convinsă de niciunul dintre candidați. Există însă diferențe majore între susținătorii partidelor respective. Dintre germanii care votează pentru AfD, partid care se situează parțial la extrema dreaptă, 40 la sută spun că Trump ar fi candidatul cel mai bun. Votanții ecologiști (45 la sută) văd în Biden soluția potrivită pentru SUA.
Ce poate aștepta Germania de la Le Pen?
După primul tur de scrutin pentru Adunarea Națională din Franța, aproape șase din zece cetățeni germani sunt îngrijorați de evoluția democrației în țara vecină.
61% dintre germani consideră că un guvern condus de partidul naționalist de dreapta al lui Marine Le Pen ar fi în detrimentul relațiilor franco-germane - 19 % cred că nu s-ar schimba nimic, în timp ce 5 % sunt de părere că Le Pen ar influența în bine legătura franco-germană. Răspunsurile diferă în funcție de apartenența politică.
Reacții prudente în Germania
În general, iulie este o lună relaxată în Germania. Anul școlar se încheie, multe firmă intră în vacanță, politica intră în repaus și mulți oameni sunt în concediu. Cu alte cuvinte, starea de spirit este de obicei bună în timpul verii, mai cu seamă că anul acesta Germania găzduiește Campionatul European de Fotbal.
Cu toate acestea, având în vedere starea globală de criză și viitorul incert din punct de vedere politic, mulți oameni se declară îngrijorați în privința viitorului democrației germane.
Nemulțumirea față de guvernul federal este uriașă
Guvernul federal stârnește nemulțumirea a 79 la sută dintre germani, care se declară dezamăgiți de activitatea coaliției. Doar 19 la sută dintre oamenii intervievați dau un calificativ bun social-democraților, ecologiștilor și liberalilor, tendință care se reflectă și în starea de spirit politică. Astfel, dacă mâine ar avea loc alegeri pentru Bundestag, cele trei partide ar rămâne departe de o majoritate și nu ar obține decât cu noroc un scor mai mare decât cel de care se bucură actualmente opoziția creștin-democrată.
Social-democrații și Verzii ar obține 14 (-1) și respectiv 13 procente (-1). Liberalii (FDP) ar putea lua 5 procente (+1). Grupul conservator CDU/CSU, în prezent cea mai mare forță de opoziție, ar putea obține 31 % (+/-0), iar AfD 17 % (-1). Alianța Sahra Wagenknecht (BSW) ar intra în prezent în Bundestag cu 8 procente (+3). Partidul Stângii, pe de altă parte, nu ar mai trece pragul de 5 la sută.
Sentimentul de insecuritate a crescut
Potrivit statisticilor privind criminalitatea prezentate de poliție în primăvară, numărul infracțiunilor în Germania a atins anul trecut cel mai ridicat nivel din 2016. Crește concomitent și sentimentul de insecuritate în rândul cetățenilor. Circa 40 % dintre ei spun că se simt nesiguri în spațiile publice (față de 23 % în urmă cu șapte ani). În 2017, trei sferturi dintre cetățenii germani declarau că se simt foarte în siguranță sau în siguranță în locurile publice, pe străzi sau în mijloacele de transport în comun, în timp ce în prezent această cifră este puțin peste jumătate.
Cele mai frecvente temeri se referă la furturi și atacuri verbale în public. Temerile de a fi bătut sau hărțuit sexual sunt mai puțin frecvente. Teama de a deveni victima unui atac terorist este mai puțin frecventă.
La întrebarea care partid ar putea asigura cel mai bine securitatea internă, grupul conservator CDU/CSU se bucură de cea mai mare susținere.
Aproape patru din zece respondenți cred că CDU/CSU are cea mai bună expertiză în combaterea criminalității și a infracționalității. AfD este susținută de 16 %, iar SPD de 11 % dintre alegători. În alegerile federale din 2021, social-democrații reușeau să convingă de două ori mai mulți votanți la acest capitol.
Autor: Sabine Kinkartz