Lordul german al dronelor vrea să apere Europa cu roboți care ucid fără control uman

Lordul german al dronelor vrea să apere Europa cu roboți care ucid fără control uman

Un fost pilot german de elicopter spune că războaiele viitorului vor fi purtate de roboți. El vrea să convingă Ucraina și Europa că trebuie să folosească arme autonome. Compania pe care o conduce a încheiat recent un contract cu Ministerul Apărării Naționale din România.

Viitorul războiului, așa cum îl vede Florian Seibel, include roboți autonomi, capabili să acționeze (și să ucidă) fără control uman. Fostul pilot de elicopter în vârstă de 44 de ani este directorul executiv al Quantum Systems, o companie din Munchen, care construiește drone de recunoaștere folosite de Ucraina în războiul contra Rusiei.

Seibel, pe care Politico îl numește plastic "lordul german al dronelor", consideră că dezechilibrul numeric dintre armatele țărilor democratice și cele ale Chinei și Rusiei va forţa adoptarea roboților "pentru a face față numărului redus de soldați".

El a fondat o nouă companie, Stark Defense, axată pe construirea de drone de atac care pot opera fără control uman. Misiunea acesteia este „să perturbe industria de apărare și să construiască sisteme autonome la sol, în apă și la suprafață", toate cu capabilități de atac.

ADVERTISING

Intrarea pe piață a companiei lui Seibel coincide cu un context crucial pentru armele autonome. Tensiunile geopolitice au atins un punct fierbinte, Ucraina folosește intensiv dronele, iar tehnologia AI avansează rapid, în timp ce armatele Statelor Unite, Chinei și Rusiei urmăresc să adopte arme autonome.

Dronele actuale își pierd avantajul

Aproximativ 400 de drone Quantum Systems zboară deja în Ucraina, iar încă 800 vor fi livrate în august, conform contractului încheiat în timpul unei misiuni organizate în aprilie de vicecancelarul german Robert Habeck. Compania va deschide și o fabrică în Ucraina.

Dezvoltarea de către Rusia a tehnicilor de bruiaj capabile să împiedice vehiculele fără pilot să se orienteze sau să comunice cu operatorii l-a convins pe Seibel că dronele controlate de la distanță pe care se bazează atât de mult Ucraina își pierd acum avantajul pe câmpul de luptă.

Tehnologia AI în plină expansiune, capabilă să identifice tipare și să ia decizii, oferă un colac de salvare.

Datorită AI - și cipurilor Nvidia - dronele Quantum System pot interpreta situația de pe câmpul de luptă și pot identifica ținte fără a depinde de GPS sau de un ghidaj uman. Ele pot zbura apoi într-un loc fără bruiaj pentru a trimite ținte militare ruse pentru lovituri de artilerie.

ADVERTISING

Decizia finală le revine tot militarilor ucraineni, astfel că hotărârile de a ucide vor fi luate de oameni, nu de mașini.

Dar Seibel crede că această regulă va trebui schimbată: „Dacă nu pot comunica înapoi, dronele vor trebui să facă următorul pas: să identifice singure țintele, să le încadreze ca prieteni sau dușmani și în caz de adversitate - să le lovească."

După părerea lui, dacă dronele nu vor fi lăsate să opereze autonom tot lanțul de comandă-acțiune, costul va fi mai mare și vom începe următorul mare război cu șansa a doua. "Dacă nu vrem să ne lăsăm copiii să lupte cu roboții chinezi în viitor, trebuie să ne apucăm de treabă și să ne facem roboții noștri", a spus Seibel.

Prezentul nu acceptă roboți războinici

Viziunea lui Seibel intră în coliziune cu opinia diplomaților, activiștilor și experților care vor să limiteze tehnologia, îngrijorați că aceasta ar precipita escaladarea războiului condus de inteligență artificială, ucideri în masă prin apăsarea unor butoane, catastrofe provocate de tirul propriilor forțe și moartea pe bază de algoritm, inacceptabilă din punct de vedere moral.

ADVERTISING

Guvernul austriac conduce eforturile de elaborare a unui tratat internațional pentru interzicerea armelor autonome ale căror acțiuni nu pot fi controlate sau prevăzute de operatori umani.

„Nu avem nevoie de producători de arme care susțin că armele imprevizibile și lipsite de etică vor face Europa mai sigură”, a declarat pentru Politico Anna Hehir, șefa programului de arme autonome din cadrul think tank-ului Future of Life Institute.

„A existat o perioadă în istorie, când marile puteri militare au considerat că aveau nevoie de arme biologice pentru a contracara programele de arme biologice ale adversarilor lor. Trebuie să menținem o previziune rațională atunci când evaluăm noile tehnologii", a adăugat ea.

Hehir a spus că, dacă inteligența artificială de uz militar ar atinge o precizie supraomenească, aceasta ar necesita controale și mai puternice asupra tehnologiei, pentru a evita ca aceste capacități să fie folosite pentru "ucideri direcționate" pe baza unor caracteristici specifice.

Seibel consideră că armele autonome, dacă sunt proiectate corect, pot reduce daunele colaterale prin valorificarea capacităților analitice superioare ale inteligenței artificiale: o dronă AI ar putea să deosebească cu o precizie mai mare prietenul de inamic sau civilul de combatant.

„Aceste discuții sunt similare cu cele despre conducerea autonomă: natura umană e sceptică, iar dacă ceva este nou, trebuie să fie rău. Cred că opusul este adevărat: armele autonome pot lua decizii mult mai inteligente", a spus el.

Acum se pregătește terenul pentru războiul viitorului

Stark recrutează și caută în continuare investiții din partea fondurilor de capital de risc, dar Seibel spune că poate realiza produsele cu un preaviz scurt, dacă este necesar, mai ales dacă Ucraina le va cere. Între timp, el își prezintă la nivel înalt pledoaria pentru arme autonome.

Vector™ | A battle proven UAV

„În seara asta, la Berlin, vorbim din nou cu generalul [Carsten] Breuer, șeful forțelor armate ale Germaniei. Îi spunem că următorul război va fi doar un război cu drone. Încep să acționeze, dar foarte încet. Sincer să fiu, jocul încă nu a început", a declarat Seibel, pentru Politico în mai.

„Aceste sisteme sunt, în cele din urmă, capabile să funcționeze fără un om. Dar aceasta nu e decizia mea: vom pregăti terenul astfel încât să fie posibil. Dar dacă decizia guvernului german este că nu putem avea arme autonome fără control uman, atunci acestea nu vor fi folosite", a spus el.

Stark Defense a primit un contract de la MApN

Compania germană a anunțat pe 17 iunie că a primit din partea Ministerului Apărării din România un contract semnificativ pentru furnizarea de sisteme avansate de drone Vector.

Contractul, evaluat la aproximativ 18,4 milioane de euro, a fost finalizat pe 14 mai 2024 și va avea o durată de 36 de luni.

„Acesta marchează un pas semnificativ în îmbunătățirea capacităților Forțelor Armate Române cu tehnologie UAS de ultimă generație. Romtehnica S.A., autoritatea de achiziții, a contractat cu Quantum Systems să furnizeze aceste sisteme avansate Forțelor Armate Române, care le va utiliza în diferite operațiuni din regiune", se arată într-un comunicat al companiei Stark Defense.

Potrivit furnizorului german, drona de tip Vector capabilă de decolare și aterizare verticală oferă MApN un sistem de recunoaștere tactică disponibil pe piață, care îndeplinește cerințele în ceea ce privește raza de acțiune, timpul de zbor și capacitatea senzorului.

Vector permite recunoașterea precisă și are o durată de zbor de până la trei ore. Senzorul combinat Raptor integrat este echipat cu o cameră optică și o cameră în infraroșu, permițând desfășurarea de operațiuni de zi și de noapte în toate condițiile de climă și de mediu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇