Florian Coldea, reacție în scandalul intervențiilor în justiție: Nimic despre dosar, doar acuzații pentru moguli

Florian Coldea, reacție în scandalul intervențiilor în justiție: Nimic despre dosar, doar acuzații pentru moguli

La aproape o lună de la izbucnirea scandalului legat de presupuse sume uriaşe pentru intervenţii în justiţie, Florian Coldea, fostul prim-adjunct al SRI, a transmis presei un punct de vedere stufos, care însă nu poate fi considerat o reacţie la dosarul penal.

Comunicatul de 7 pagini şi 3.000 de cuvinte a venit prin avocați pe adresa redacţiei şi îl puteţi citi integral aici:

Pentru cine nu are timp şi răbdare să-l parcurgă, pe scurt, Coldea acuză "un atac orchestrat de mogulii" de presă împotriva sa, dar nu spune nimic despre acuzaţiile care i se aduc de către DNA. Explică cum şi-a făcut o firmă cu un amic, dar susţine că a respectat legea şi nu a intrat în politică sau afaceri incompatibile cu statutul de fost angajat SRI.

ADVERTISING

În schimb, Coldea acuză o campanie mediatică, programată și calculată, dusă de „mogulii de presă” Sebastian Ghiță – România TV, Dan Voiculescu – Antena3  sau Maricel Păcuraru – Realitatea TV.

„Trebuie să o spun clar și răspicat, așa cum de altfel se poate observa și în mod direct, că principalii actori / susținători ai acesteia, majoritatea implicați și în campaniile anterioare împotriva mea, sunt moguli media binecunoscuți – Maricel Păcuraru (condamnat definitiv), Sebastian Ghiță (fugar, din 2016, în Serbia, suspectat de implicare directă sau indirectă în mai multe activități ilegale), Dan Voiculescu (condamnat definitiv) și principalii lor colaboratori din zona media – Dan Andronic, Cristian Burci, Anca Alexandrescu și alții, gen Cozmin Gușă (lista este mult mai lungă)”, susţine Coldea.

ADVERTISING

Iată şi motivul pentru care Coldea se simte luat în vizor de "moguli": "Toți actorii implicați în organizarea și orchestrarea acesteia au, în principal, ca numitor comun dorința revanșardă față de activitatea SRI din perioada mandatului meu și de persoanele care au fost implicate în lupta împotriva corupției (întruchipate simbolic în persoana mea, Factotum care aș fi acționat împotriva legii și a intereselor statului român)".

Coldea mai spune că, după trecerea în rezervă din 2017, s-a angajat civil la Academia Națională de Informații Mihai Viteazul, a participat la numeroase conferințe internaționale de securitate şi a "rămas o persoană discretă în spațiul public", care nu s-a "implicat în niciun fel în activități politice sau care ar fi putut aduce (sau interpretate ca putând aduce) prejudicii Serviciului, autorităților naționale sau actorilor politici".

ADVERTISING

În plus, a răspuns cu "promptitudine tuturor solicitărilor instituțiilor abilitate implicate în cercetarea și investigarea unor presupuse abuzuri ale Serviciului sau ale unor cadre ale acestuia (inclusiv persoana mea), sesizate inclusiv în cadrul unor campanii media agresive ale unor trusturi care sunt implicate și astăzi în activități similare. Rezultatele investigațiilor au fost categorice, nefiind confirmate în perioada mandatului meu niciun fel de ilegalități sau abuzuri la nivel instituțional ori care să aibă vreo legatură cu persoana mea".

Pe de altă parte, respectând legea, şi-a făcut o firmă "împreună cu un fost coleg cu înaltă ținută morală și profesională, dovedită în cadrul unei cariere impecabile, un reputat specialist în domeniul IT&C".

Coldea a devenit astfel acționar și angajat, "respectând constrângerile aplicabile oricărui angajat SRI" (este interzisă ocuparea poziției de administrator, nu poate fi acționar majoritar, firma nu trebuie să aibă acționari străini, este interzisă implicarea în activități cu caracter politic sau realizarea de declarații/acțiuni cu mass media, este obligatorie raportarea tuturor călătoriilor în străinătate, informarea cu privire la relaționarea cu entități străine etc.).

El subliniază şi că nu a realizat niciun fel de activități sau contracte de consultanță cu instituții de stat sau cu actori din spectrul politic și nici nu a interferat cu activitatea profesională anterioară.

Ancheta DNA

Pe 24 mai, fostul prim-adjunct al SRI Florian Coldea, generalul SRI Dumitru Dumbravă şi avocatul Doru Trăilă au fost plasaţi sub control judiciar de DNA, ca urmare a plângerii depuse de omul de afaceri Cătălin Hideg.

Atât Coldea, cât şi Dumbravă, au fost plasaţi sub control judiciar pe cauţiune, valoarea acesteia fiind de 500.000 de lei.

Denunţătorul Cătălin Hideg susţine că i s-a cerut de către Dumbravă să plătească avocatului Doru Trăilă un onorariu de 700.000 de euro, cu mult mai mare decât cele practicate în România, pentru a obţine o condamnare cu suspendare în instanţă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇