Trupa Coldplay a anunţat că intenţionează să realizeze cel mai prietenos album în raport cu mediul înconjurător din discografia sa. Cel de-al 10-lea material de studio al formaţiei britanice, anunţat luni, se va intitula „Moon Music” şi va fi lansat în luna octombrie.
Fiecare copie pe vinil a acestui album va fi un disc fabricat din nouă sticle de plastic, recuperate din spaţii de depozitare a deşeurilor de consum, informează BBC.
O ediţie "notebook" va conţine 70% plastic recuperat dintr-un râu, mai exact din Rio Las Vacas din Guatemala.
Trupa britanică a spus că această tehnologie va reduce emisiile de carbon cu 85% şi va evita producerea a peste 25 de tone de plastic virgin.
Coldplay se află în avangarda mişcării care militează pentru ca muzica rock să devină mai sustenabilă.
În 2021, formaţia britanică a anunţat un plan privind reducerea amprentei de carbon a turneului său mondial "Music Of The Spheres World Tour", folosind, printre alte măsuri, sisteme de lumini alimentate cu energie solară şi carburant sustenabil pentru aviaţie. Planul său a dus la reducerea cu 59% a emisiilor de carbon ale acestui turneu în raport cu turneele precedente.
Discurile vinil au beneficiat de o revenire masivă în actualitate pe parcursul ultimului deceniu, cu vânzări ce au atins în 2023 un maxim al ultimilor 20 de ani, de 5,9 milioane de unităţi, în Regatul Unit.
Însă materialul utilizat la fabricarea vinilului - PVC - este un produs auxiliar al industriei petroliere şi poate avea nevoie de 1.000 de ani pentru a se descompune în natură.
Cercetătorii de la Universitatea Keele au estimat că discurile vinil conţin în general aproximativ 135 de grame de PVC şi au o amprentă carbon de 0,5 kg de CO2.
Mai mulţi artişti, inclusiv Billie Eilish, Idles, Brent Faiyaz şi Holly Humberstone au făcut recent eforturi importante pentru a-şi reduce această amprentă folosind materiale reciclate sau vinil ecologic.
Iar în 2019, cântăreţul şi compozitorul Nick Mulvey, nominalizat la Mercury Prize, a realizat o premieră mondială atunci când a lansat single-ul "In The Anthropocene", devenit cunoscut ulterior sub numele de "vinilul oceanic", întrucât a fost fabricat din plastic recuperat de pe plajele din sudul Regatului Unit.