Green fact checking-ul săptămânii: FALS | Fenomenul încălzirii globale nu este o manifestare a „ciclurilor climatice naturale ale Pământului”, ci un efect al activității umane

Green fact checking-ul săptămânii: FALS | Fenomenul încălzirii globale nu este o manifestare a „ciclurilor climatice naturale ale Pământului”, ci un efect al activității umane

Informații de context

Articole apărute recent și în spațiul public românesc promovează o teză des invocată de vectorii dezinformării climatice, cea potrivit căreia factorul uman nu ar avea nicio legătură cauzală cu fenomenul încălzirii globale. Materialul, care a fost redistribuit de aproape 600 de ori doar pe platforma Facebook, citează un „expert”, actualmente intreprinzator privat, a cărui teză principală este centrată pe „natura ciclică” a schimbărilor climatice. Cu alte cuvinte, Pământul ar trece prin cicluri naturale globale de încălzire și răcire. „Expertul” citat susține că de fapt Pământul a intrat în anul 2008 într-un ciclu de răcire, iar din 2020 acest ciclu s-a accelerat.

Care sunt faptele?

Expertul citat în materialul prezentat figurează în baza de date a dezinformării climatice a cunoscutului website jurnalistic și activist DeSmog. Pe website, aceasta bază de date este descrisă ca fiind alcătuită pe baza unor cercetări extinse despre „persoanele și organizațiile care au contribuit la întârzierea și distragerea atenției publicului și liderilor aleși de la luarea măsurilor necesare pentru a reduce poluarea cu gaze cu efect de seră și a combate încălzirea globală”.

ADVERTISING

În articolul analizat, David Dilley este prezentat ca fiind „expert de top în climă”, dar și „meteorolog, climatolog, paleoclimatolog și fost meteorolog al Serviciului Național de Meteorologie al NOAA din SUA”. Cu toate acestea, la o simplă căutare pe Google Scholar, unul dintre principalele instrumente de căutare dedicate publicațiilor academice/științifice, se poate observa ca David Dilley nu a publicat nicio cercetare validată de comunitatea științifică în domeniul științei climatice.

Mai multe agenții climatice independente au raportat că temperaturile globale sunt în creștere. Pe lângă măsurarea directă a temperaturilor în creștere, cercetătorii au documentat efectele încălzirii globale, cum ar fi creșterea nivelului mării, pierderea gheții arctice și pierderile de masă din calotele de gheață din Antarctica și Groenlanda, precum și din ghețari.

ADVERTISING

Contrar afirmațiilor false sau înșelătoare din materialul analizat, rapoartele specializate și oamenii de știință au arătat că activitatea umană este factorul determinant al schimbărilor climatice. Astfel de afirmații pot induce mai ușor publicul în eroare datorită prezentării selective a unor date științifice. Mai mult, asocierea din trecut a „expertului” menționat cu instituții de stat prestigioase precum NOAA din SUA adaugă credibilitate unor teze false, demontate deja de către majoritatea comunității științifice internaționale.

Temperatura globală arată o creștere documentată de la începutul secolului al XX-lea și mai ales de la sfârșitul anilor 1970. La nivel mondial, din 1880, temperatura medie a crescut cu aproximativ 1° C, față de linia de bază de la mijlocul secolului al XX-lea (din 1951-1980). Aceasta se adaugă la o încălzire suplimentară de 0,15 ° C între 1750 și 1880. Datele Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosfere din SUA (NOAA) confirmă această creștere:

ADVERTISING

Sursa: Administrația Națională pentru Oceane și Atmosfere din SUA https://www.climate.gov/news-features/understanding-climate/climate-change-global-temperature

Contrar teoriei „ciclurilor climatice naturale ale Pământului” invocate de către persoana citată de publicația românească, în graficul de mai sus se poate observa cum, din 2008 până în 2020, temperatura globală a continuat să crească. David Dilley  a afirmat în trecut ca 2008 marchează de fapt începutul unui nou ciclu de răcire globală.

Narațiuni alimentate de astfel de postări/ conținuturi

„Încălzirea globala și schimbările climatice sunt fenomene naturale, manifestări ale unor cicluri climatice ale Pământului.”

„Soarele este factorul determinant al schimbărilor climatice.”

„Urgența climatica este o invenție a elitelor globaliste și folosită ca argument pentru a genera profit financiar”.

„Factorul uman nu are niciun impact asupra schimbărilor climatice”

Evaluarea noastră:

Fals. Încălzirea globală este un fenomen bine documentat științific, a cărui cauză principală este activitatea umană. Contrar afirmației eronate potrivit căreia. începând cu 2020, Pământul a intrat într-o fază accelerată de răcire globală, 2023 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată din 1850 până în prezent. Cei mai călduroși 10 ani din istoria acestor înregistrări au fost în ultimul deceniu (2014-2023). În România, dezbaterea publică privind schimbările climatice se află de abia la început, dar prezintă deja semnele timpurii ale polarizării ideologice și identitare, asociindu-se altor teme care au creat și creează convulsii la nivelul opiniei publice.

Disclaimer!

Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

desmog.com – Climate Disinformation Database

climate.gov – Climate Change: Global Temperature

journals.ametsoc.org – THE MYTH OF THE 1970s GLOBAL COOLING SCIENTIFIC CONSENSUS

aap.com.au – Mish-mash of misinformation gives climate change a bad name

Climate.gov – Couldn’t the Sun be the cause of global warming?

Nasa.gov – Is the Sun causing global warming?

climate.gov – Climate Change: Global Temperature

climate.nasa.gov – What’s the difference between climate change and global warming?

science.org – Climatic Change: Are We on the Brink of a Pronounced Global Warming?


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇