În ziua 830 de război, au avut loc atacuri ucrainene în regiunile ruse Belgorod și Kursk, nouă persoane fiind rănite.
Iar Rusia a revendicat cucerirea unei mici localităţi, Umanske, din regiunea Doneţk, în estul Ucrainei. Localitatea, care avea 180 de locuitori înainte de începutul războiului, este situat- la circa 25 km nord-vest de oraşul Doneţk. Potrivit unei declarații a noului ministru rus al apărării, Andrei Belousov, trupele ruse ar fi cucerit, de la începutul anului, 880 km2 de teritoriu ucrainean.
Pe de altă parte, potrivit celui mai recent raport al Ministerului ucrainean al Apărării, în luna mai, pierderile de trupe rusești s-au ridicat la 38.940, cel mai mare număr lunar de la începutul invaziei Rusiei. În total, de la începutul invaziei, Rusia ar fi pierdut 509.860 de soldați în Ucraina, 7.765 de tancuri, 13.233 de sisteme de artilerie, 1.089 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 821 de sisteme de apărare aeriană, 357 de avioane, 326 de elicoptere, 10.699 de drone și 27 de nave și ambarcațiuni și un submarin.
Consemnăm și o intensă activitate diplomatică a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. S-a întâlnit, duminică, la Singapore, la Forumul pentru securitate, cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, cu care a avut o „discuție foarte bună” despre nevoile de apărare ale Ucrainei.
Tot la Singapore, a convins mai multe state să participe la summitul pentru pace care va avea loc pe 15-16 iunie în Elveția. El a anunțat că 106 state şi organizaţii au promis că vor participa la viitorul summit, dar s-a declarat dezamăgit că unii lideri nu şi-au oferit încă sprijinul, acuzând în același timp China că face demersuri să convingă alte state să nu participe la summit.
În timpul ăsta, numărul crimelor de război ale Rusiei au înregistrat o creștere uriașă. 133.000 de cazuri de crime de război ruse în Ucraina sunt investigate în prezent, a declarat consilierul german al procurorului general ucrainean, în condițiile în care, la finele lui 2022, erau 56.000 de cazuri. Multe dintre ele sunt complet documentate.
Ce se întâmplă pe front
- Atacuri în Belgorod și Kursk - Nouă persoane au fost rănite în atacuri ucrainene în regiunile ruse Belgorod şi Kursk, de frontieră cu Ucraina, transmit AFP şi Reuters. „În urma bombardării oraşului Şebekono, şase civili au fost răniţi”, a anunţat guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov. Potrivit lui, cinci dintre victime se aflau în două autobuze şi una pe stradă când au fost rănite de şrapnel de obuze. Răniţii au fost transportaţi la spital. De asemenea, în regiunea Kursk, „un elicopter ucrainean a lansat un dispozitiv exploziv asupra unei maşini'', a indicat guvernatorul Aleksei Smirnov, potrivit căruia „trei răniţi au fost transportaţi la spital”.
- Oficial local, ucis - Guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a mai anunţat că un oficial local, Igor Neciporenko, adjunct al şefului administraţiei districtului Korocianski, a murit în urma detonării unei muniţii, dar nu a dat detalii despre incident.
- Rusia revendică o nouă cucerire - Rusia a revendicat duminică cucerirea unei mici localităţi, Umanske, din regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, unde armata sa se află în ofensivă, transmite AFP. „Unităţile grupului de trupe Centru au reuşit să elibereze satul Umanskoie (Umanske, în ucraineană, n.red.) din Republica populară Doneţk”, a indicat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat. Umanske, care avea 180 de locuitori înainte de începutul războiului, este situat la circa 25 km nord-vest de oraşul Doneţk. Vineri, noul ministru rus al apărării, Andrei Belousov, a spus că trupele ruse au cucerit 880 km2 începând de la 1 ianuarie 2024.
- Pierderile Rusiei - Potrivit celui mai recent raport al Forțelor Armate ale Ucrainei, Rusia a pierdut 509.860 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei, din care 1.080 de soldați doar în ultima zi raportată. Rusia a pierdut, de asemenea, 7.765 de tancuri, 14.980 de vehicule blindate de luptă, 18.092 de vehicule și cisterne de combustibil, 13.233 de sisteme de artilerie, 1.089 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 821 de sisteme de apărare aeriană, 357 de avioane, 326 de elicoptere, 10.699 de drone și 27 de nave și ambarcațiuni și un submarin.
- Cele mai mari pierderi, în luna mai - Pierderile de trupe rusești în luna mai s-au ridicat la 38.940, cel mai mare număr lunar de la începutul invaziei Rusiei, a declarat Ministerul ucrainean al Apărării la 1 iunie, citat de Kyiv Independent. Recordul anterior era din decembrie 2023, când au fost raportate 29.970 de pierderi, ca urmare a bătăliilor crunte care s-au dat pentru orașul Avdiivka din estul regiunii Donețk. Ministerul Apărării din Ucraina raportează pierderile luându-i în calcul pe cei uciși, răniți, dispăruți sau capturați.
Ce se întâmplă în Rusia
- Relaxare la valută - Guvernul rus a relaxat condiţiile privind vânzările obligatorii de valută străină ale exportatorilor, dacă mai mult de jumătate din valoarea contractelor lor este plătită în ruble, potrivit modificărilor aduse unui decret guvernamental, transmite Reuters. Preşedintele Vladimir Putin a semnat în octombrie decretul prin care se impune reintroducerea controalelor de capital, care afectează zeci de companii din industria combustibilului, energiei, metalelor, chimiei, lemnului şi cerealelor, pentru a susţine rubla. Moneda rusă era sub presiunea ieşirilor de capital şi a ofertei limitate de valută străină. Anumiţi exportatori ruşi au fost obligaţi să depună nu mai puţin de 80% din câştigurile în valută străină la băncile ruseşti şi apoi să vândă cel puţin 90% din aceste venituri pe piaţa internă în termen de două săptămâni. Rubla se tranzacţionează acum aproape de 90 de unităţi pentru un dolar.
- Cele mai mari creșteri de taxe - Putin pregătește cea mai mare creștere a taxelor din ultimii 25 de ani, în condițiile în care războiul din Ucraina îi consumă o treime din bugetul de stat, se arată într-o analiză Sky News. Cresc atât impozitele pentru persoanele fizice care câștigă peste 20 de mii de euro pe an, dar și cele pe profiturile companiilor. Detalii AICI.
Alte informații relevante
- Zelenski, discuție „foarte bună” cu Lloyd Austin - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că a discutat duminică, în Singapore, cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, despre nevoile de apărare ale Kievului, transmite Reuters. În marja Dialogului Shangri-La desfăşurat în Singapore, Zelenski şi ministrul apărării ucrainean Rustem Umerov au avut o discuţie de peste o oră cu Austin. Discuţia a fost ''foarte bună'', a spus Zelenski la final, potrivit AFP. „Am discutat despre ceea ce este cheia: nevoile de apărare ale ţării noastre, întărirea sistemului de apărare antiaeriană ucrainean, coaliţia F-16 şi pregătirea unui acord de securitate bilateral”, a indicat el pe platforma socială Telegram. Un oficial al Pentagonului, vorbind sub rezerva anonimatului, a spus că „Cei doi lideri s-au angajat să întărească şi mai mult parteneriatul strategic de apărare dintre SUA și Ucraina”.
- 106 participanți au confirmat pentru summitul de pace - 106 state şi organizaţii au promis că vor participa la viitorul summit de pace din Elveţia, a spus președintele Volodimir Zelenski la forumul de securitate din Singapore. Totuși, el s-a declarat dezamăgit de faptul că unii lideri nu şi-au oferit încă sprijinul. Până acum, dintre marile puteri, China a anunțat că a decis să nu participe la summitul din Elveția, care va avea loc pe 15 și 16 iunie. De asemenea, Zelenski a acuzat că oficiali chinezi fac demersuri să convingă alte state să nu participe la summitul pentru pace, potrivit The Kyiv Independent.
- Zelenski, la summitul G7 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va participa la summitul principalelor naţiuni industrializate din G7, programat să aibă loc în Italia în perioada 13-15 iunie, a confirmat sâmbătă seara un purtător de cuvânt al premierului italian Giorgia Meloni, potrivit DPA. Rămâne neclar dacă liderul ucrainean va participa personal la întâlnirea din regiunea sudică Apulia sau se va alătura prin legătură video. G7 este un forum informal al liderilor principalelor naţiuni democratice industrializate: Germania, Italia, Franţa, Marea Britanie, Japonia, Canada şi SUA.
- Folosirea armelor occidentale, binevenită, dar nu de ajuns - Ucrainenii salută decizia SUA de a le permite să folosească anumite arme occidentale împotriva unor ţinte inamice pe teritoriul Rusiei, dar speră că vor fi ridicate mai multe restricţii în acest sens pentru a evita un număr şi mai mare de victime şi de oportunităţi pierdute în încercarea de a opri agresiunea Moscovei.„Acesta este un pas binevenit care ne va permite acum să protejăm mai bine Ucraina şi pe ucraineni de teroarea rusă şi de încercările de extindere a războiului”, a scris preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe reţeaua de socializare X, mulţumindu-i omologului său american Joe Biden pentru „sprijinul său vital”, informează agenția EFE. Detalii AICI.
- Creștere uriașă a crimelor de război - Un număr total de 133.000 de cazuri de crime de război ruse în Ucraina sunt investigate în prezent, a declarat consilierul german al procurorului general ucrainean într-un interviu pentru presa germană, relatează duminică dpa. Numărul reprezintă o "creştere uriaşă", a declarat Klaus Hoffmann pentru Neue Osnabrücke Zeitung, care a publicat duminică afirmaţiile sale. "Multe dintre ele sunt complet documentate", a adăugat el. Numărul este mai mult decât dublu decât cel de 56.000 de cazuri de la sfârşitul lui 2022. Hoffmann a menţionat atacurile aeriene ale Rusiei asupra unor ţinte civile şi adopţiile forţate de copii ucraineni printre aceste crime de război. Deşi a spus că nu vrea să se antepronunţe înaintea verdictului legal, el şi-a exprimat părerea personală că acţiunile ruse "pot fi descrise doar ca terorism împotriva populaţiei civile".