Violul este o experiența îngrozitoare pentru cele care trec prin asta, fiind afectate atât psihicul, cât și fizicul femeii respective. Efectele acestui act inuman sunt diferite de la femeie la femeie, dar la multe dintre victime apare sindromul stresului post traumatic.
Unele dintre efecte ar fi coșmaruri noapte de noapte legate de viol, incapacitatea de a uita ceea ce s-a întâmplat de multe ori visând cu ochii deschiși în detaliu violul, victimele simt un fel de amorțeală emoțională și socială nemaiputând să simtă bucurie, fericire și apărând o incapacitate de a socializa. În unele cazuri, observăm dorința de a se izola simțind rușine și dezgust față de propriul corp.
Vina este ceva ce întâlnim destul de des la femeile care au fost violate, fiind alimentată direct sau indirect de o societate în care încă se mai află indivizi care consideră că femeia respectivă a cautat și și-a dorit să fie violată.
Din punct de vedere psihologic, pot atrage fără să controleze asta un anumit tipar de bărbat, dar asta nu înseamnă că este acceptabil ca acel bărbat să comită un abuz, indiferent de cum este îmbrăcată sau cum se poartă acea femeie.
Din nefericire, au mai fost și situații unde a fost reclamat un viol, dar s-a dovedit după ceva vreme că nu a fost și atunci oamenii, care oricum se uitau mai sceptic la femeile care erau violate, acum sunt mai puțin încrezători atunci când apare o situație de genul ăsta.
E nevoie să ținem cont că până și femeile care spun că au fost abuzate și nu au fost au o formă de dezechilibru emoțional și cred că cumva strigătul acesta le va ajuta, dar din nefericire nu se întâmplă.
Strigătul de ajutor chiar și cel venit mai târziu e nevoie să fie ascultat cu răbdare, înțelegere și, de cele mai multe ori, aceste femei au nevoie de ajutor specializat, pentru a trece mai ușor peste acest eveniment traumatizant.
Unele femei își pierd încrederea în ele sau/și în bărbați, nu se mai simt bine în corpul lor, duc cu ele sentimentul de vină, cu toate că nu este vina lor, unele nu reușesc să doarmă sau sunt vigilente tot timpul, ceea ce le obosește cumplit.
Unele simt nevoia să se spele obsesiv de foarte multe ori pe corp, trăind cu impresia că corpul lor este murdar din cauza violului și, nu în ultimul rând, crește foarte mult riscul de gânduri suicidale care pot duce la un act suicidal îndeplinit.
Sunt unele etape care apar la majoritatea victimelor violurilor:
- minimalizarea - caută să prezinte că experiența prin care a trecut nu este așa de importantă și că va trece,
- dramatizarea - vorbește absolut tot timpul cu aproape oricine despre ceea ce s-a întâmplat
- suprimarea - refuză să discute despre eveniment
- următoarea ar fi cea în care caută să analizeze ceea ce s-a întâmplat
- ultima ar fi cea de fugă - se poate muta în alt oraș sau altă țară, își poate schimba aspectul fizic de la păr la machiaj etc., poate schimba locul de muncă.
Victimele violului au nevoie de înțelegere din partea celor din jur, foarte multă răbdare și ajutor specializat.
Si ca de final: Când o femeie spune NU, este OBLIGATORIU și de bun simț ca noi, bărbații, să respectăm asta, indiferent de situație.