Fact-checking-ul săptămânii: Acuzații neîntemeiate emise de către Elon Musk la adresa Comisiei Europene despre oferta unui „acord secret” pentru instaurarea „cenzurii” pe platforma X

Fact-checking-ul săptămânii: Acuzații neîntemeiate emise de către Elon Musk la adresa Comisiei Europene despre oferta unui „acord secret” pentru instaurarea „cenzurii” pe platforma X

Prezenta unor cuvinte precum „demască” și „cenzură” în titlu nu fac decât să amplifice și să propage anumite narațiuni eronate sau înșelătoare cu privire la instituțiile europene.

Acuzațiile lui Musk au fost preluate și de mulți utilizatori din mediul online românesc. Se poate remarca folosirea unor termeni acuzatori la adresa Comisiei Europene pentru a propaga anumite mesaje și narațiuni eurosceptice sau chiar antieuropene.

ostarea lui Musk a venit ca răspuns la o postare anterioară a lui Margrethe Vestager, vicepreședinta executivă a Comisiei Europene și comisar pentru Concurență.

Vestager a anunțat printr-o postare că „Platforma X nu respectă legislația europeană privind serviciile digitale (DSA) în domenii cheie de transparență, induce în eroare utilizatorii, […] și blochează accesul la date pentru cercetători”.

ADVERTISING

Comisia a început o anchetă asupra companiei X în decembrie și și-a publicat concluziile preliminare recent. Potrivit Comisiei, bifa albastră de pe platforma X – care a fost folosită pentru a verifica autenticitatea conturilor – a fost utilizată de actori rău intenționați pentru a induce în eroare alți utilizatori. Ca urmare a constatărilor, platforma lui Elon Musk s-ar putea confrunta acum cu o amendă de mai multe milioane de euro.

Care sunt faptele?

În comunicatul oficial de pe pagina Comisiei Europene se menționează următoarele: „Comisia a informat compania X cu privire la opinia sa preliminară potrivit căreia compania încalcă Actul legislativ privind serviciile digitale (DSA) în domenii legate de transparența publicității și accesul cercetătorilor la date.”

ADVERTISING

Răspunsul lui Musk la anunțul CE despre constatările preliminare privind încălcările multiple ale regulamentului de către X a fost de a acuza Comisia Europeană că i-ar fi oferit companiei sale „un acord secret ilegal” care ar permite X să evite o amendă aplicabilă în temeiul Digital Services Act.

După toate probabilitățile, după cum i-a replicat și Comisarul European pentru Piață Internă, Thierry Breton, Elon Musk confundă măsurile de remediere pe care compania sa le-ar putea adopta pentru a fi în conformitate cu legislația europeană (DSA) cu un fel de propunere necinstită, ilegală.

Actul privind Serviciile Digitale impune platformelor mari, cum este X, să respecte reguli stricte privind transparența publicității, protecția utilizatorilor și accesul cercetătorilor la date. Aceste măsuri sunt concepute pentru a proteja utilizatorii și a promova un mediu online sigur și responsabil, nu pentru a instaura cenzura.

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi false/ înșelătoare:

ADVERTISING

„Comisia Europeană vrea sa ne cenzureze”

„Uniunea Europeană este noua Uniune Sovietică”

Evaluarea noastră: Acuzații lipsite de dovezi

Potrivit evaluărilor și informațiilor curente, acuzațiile lui Elon Musk la adresa Comisiei Europene sunt neîntemeiate și nu sunt susținute de dovezi. Acuzațiile par a fi bazate pe interpretări personale și nu pe fapte sau declarații verificabile. Cel mai probabil, Elon Musk confundă măsurile pe care compania sa X ar trebui să le adopte pentru a fi în conformitate cu legislația europeană privind serviciile digitale (DSA), cu un fel de propunere ilegală.

Disclaimer!

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false, nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

forbes.ro – Comisia Europeană acuză platforma X că înșală utilizatorii și încalcă regulile privind conținutul digital (raport preliminar)

digital-strategy.ec.europa.eu – Comisia îi trimite lui X constatări preliminare pentru încălcarea Actului legislativ privind serviciile digitale

digital-strategy.ec.europa.eu – Pachetul legislativ privind serviciile digitale

euronews.com – Elon Musk claims EU offered an ‘illegal secret deal’ as X charged with DSA breaches


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇