Fondul ETF BET Patria - Tradeville, cel mai mare ETF cu investiții în acțiuni românești, depășește 400 milioane lei în active totale și 23 de mii de investitori

DSC_2803-1

Înființat în 2012, fondul ETF BET Patria – Tradeville este administrat de SAI Patria Asset Management SA, companie membra a Grupului Patria Bank, și este primul fond de tip Exchange Traded Fund din Romania. Acesta este în prezent cel mai mare ETF înființat în regiunea Europei Centrale și de Est (cu excepția Rusiei).

Fondul investește în cele mai importante 20 de acțiuni listate la Bursa de Valori București (BVB), având că strategie replicarea structurii și performantei indicelui principal al bursei, BET. Prin strategia să, ETF BET Patria – Tradeville oferă publicului o alternativa simpla și moderna de a investi la bursa și de a beneficia de performantele celor mai importante companii romanești listate.

Activele nete totale ale fondului au crescut cu 136,3% în anul 2024, de la 170,5 milioane lei la 31 decembrie 2023 până la 403 milioane lei la 29 iulie 2024.

În ultimii trei ani încheiați la data de 30 iunie 2024, activele nete totale ale ETF BET Patria – Tradeville au crescut cu 1.400,8% (reprezentând o creștere de peste 15 ori), fata de o creștere medie a activelor tuturor fondurilor deschise de acțiuni din Romania cu 121,4% și în comparație cu o scădere medie a activelor tuturor fondurilor deschise de investiții din Romania cu 2,2% în aceeași perioada, conform datelor publicate de Asociația Administratorilor de Fonduri din Romania (AAF).

ADVERTISING

Numărul de investitori în fondul ETF BET Patria – Tradeville era de 23.377 la finalul lunii iunie 2024, în creștere 53,3% fata de finalul anului trecut și cu 896,0% în ultimii trei ani.

„Ne bucuram să oferim investitorilor un instrument modern de acces la performantele bursei de valori. Creșterea activului ETF-ului nostru pe indicele BET și a numărului de investitori în acesta arata că fondul își atinge obiectivul de a fi un instrument ușor de utilizat pentru un număr în creștere de persoane interesate de investiția la bursa.”, a declarat Răzvan Pașol, director general al SAI Patria Aseet Management.

Performanta adusa de fond investitorilor, măsurată că și variație a valorii unității de fond, a fost de +46,9% în ultimele 12 luni încheiate la 29 iulie 2024 și de +78,6% în ultimii trei ani încheiați la aceeași data. Performantele prezentate sunt nete, după costurile plătite de fond.

Conform celor mai recente date publicate de AAF, la finalul lunii iunie 2024 ETF BET Patria – Tradeville a fost cel mai performant fond deschis de acțiuni din Romania pe ultimul an (cu un randament de +52,1%), pe ultimii trei ani (cu un randament de +76,0%), pe ultimii cinci ani (cu un randament de +146,1%) și pe ultimii 10 ani (cu un randament de +290,6%), toate perioadele încheiate la la 30 iunie 2024.

ADVERTISING

Dividendele încasate de fond de la emitenții acțiunilor din portofoliu sunt reinvestite de către acesta și contribuie la creșterea performantelor sale. Fondul nu plătește impozit pe dividendele încasate, fiind în măsură să reînvestească integral dividendele brute încasate. Acest avantaj fiscal important nu se aplica persoanelor fizice care investesc direct în acțiuni tranzacționate la bursa sau fondurilor de investiții nerezidente.

Fondul ETF BET Patria – Tradeville este listat la Bursa de Valori București (BVB) din anul 2012 și se tranzacționează la bursa cu simbolul TVBETETF. Investiția în fond sau ieșirea din acesta se realizează prin orice intermediar autorizat să tranzacționeze la BVB, prin cumpărarea sau vânzarea de unități de fond la bursa, după o procedura similara cu investiția în orice acțiune sau alt instrument listat. Investiția minima în fond reprezintă echivalentul unei unități de fond (o valoare de 29,3 lei la data de 29 iulie 2024). Investitorii care utilizează serviciile SSIF TradeVille de tranzacționare la bursa pot realiza investiții recurente în ETF BET Patria – Tradeville, prin achiziții automate în fiecare luna, de exemplu.

ADVERTISING

Fondul beneficiază de serviciile de furnizor de lichiditate ale SSIF TradeVille SĂ, care asigura lichiditatea pentru investitorii care vor să cumpere sau să vanda unitățile de fond la bursa. Depozitarul fondului este BRD – Groupe Societe Generale.

Conform informațiilor publicate de BVB, fondul ETF BET Patria – Tradeville a ocupat locul 9 în topul celor mai lichide instrumente tranzacționate la Bursa de Valori București în luna iunie 2024, cu o valoare a tranzacțiilor de 41,2 milioane lei, luând în calcul tranzacțiile cu toate emisiunile de acțiuni, obligațiuni și alte instrumente realizate pe toate piețele administrate de BVB în iunie. Valoarea tranzacțiilor cu unitățile fondului în ultimele 12 luni încheiate la 29 iulie 2024 era de 263,8 milioane lei, valoare superioara activului mediu al fondului pe ultimele 12 luni.

Conform unei analize a administratorului Patria Asset Management realizata în luna iulie 2024, ETF BET Patria – Tradeville înregistrează cel mai redus comision de administrare anual dintre toate fondurile deschise de acțiuni romanești (0,75% din activ). Pentru comparație, media comisionului de administrare anual al fondurilor deschise romanasti pe indici era de 1,44%, iar media comisionului de administrare anual al celorlalte fonduri deschise romanești de acțiuni era de 2,41%. De asemenea, ETF BET Patria – Tradeville înregistrează cel mai redus nivel al costurilor totale estimate (1,35% din activ) dintre toate fondurile deschise de acțiuni romanești. Media costurilor totale ale fondurilor deschise romanești pe indici era de 2,26%, iar media comisionului de administrare anual al celorlalte fonduri deschise romanești de acțiuni era de 3,00%.

Costurile și comisioanele prezentate anterior sunt plătite de fond. Investitorii în fond nu plătesc niciun cost direct către fond sau administratorul acestuia, aceștia plătind doar comisioanele de tranzacționare către intermediarul prin care realizează tranzacții la bursa.
Informații suplimentare despre ETF BET Patria – Tradeville sunt disponibile pe siteul web al societății de administrare, SAI Patria Asset Management, la adresa www.patriafonduri.ro.

Despre Patria Asset Management | www.patriafonduri.ro


SAI Patria Asset Management SĂ, o Societate de Administrare a Investițiilor autorizata de ASF, administrează șase fonduri deschise de investiții: ETF BET Patria – Tradeville (BVB:TVBETETF), fond listat ce are drept obiectiv replicarea indicelui principal al Bursei de Valori București, BET; ETF Energie Patria – Tradeville (BVB:PTENGETF), fond listat ce are drept obiectiv replicarea indicelui sectorial BET-NG al BVB dedicat sectorului energie și utilități aferente; Patria Obligațiuni, fond specializat în instrumente cu venit fix denominat în lei; Patria Euro Obligațiuni, fond specializat în instrumente cu venit fix denominat în Euro; Patria Global, fond diversificat în lei; și Patria Stock, fond diversificat în lei cu specializare în acțiuni. Compania operează și platforma de tranzacționare prin internet online.patriafonduri.ro pentru fondurile Patria Obligațiuni, Patria Euro Obligațiuni, Patria Global și Patria Stock.

SAI Patria Asset Management face parte din Grupul Patria Bank. Grupul are că acționar majoritar Fondul de Investiții Emerging Europe Accession Fund (EEAF), un fond de private equity ai cărui principali investitori sunt BERD (Banca Europeana de Reconstrucție și Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investiții, parte a Grupului Băncii Europene pentru Investiții), DEG (Banca de Dezvoltare, parte a grupului bancar KFW) și BSTDB (Banca de Dezvoltare a Regiunii Marii Negre). Din Grupul Patria Bank mai fac parte Patria Bank SĂ și Patria Credit IFN SĂ.

Informații suplimentare

Denumirile indicilor BET și BET-NG sunt protejate că marca înregistrată aparținând BVB, iar fondurilor ETF BET Patria – Tradeville și ETF Energie Patria – Tradeville le-a fost acordata o autorizație ne-exclusiva de utilizare a indicilor BET, respectiv BET-NG, pentru crearea unor produse financiare pe baza unui contract de licență încheiat de SAI Patria Asset Management cu Bursa de Valori București.

Informații suplimentare despre fondurile Patria Asset Management sunt disponibile în prospectele acestora, în documentele cu informații esențiale și în celelalte documente ale fondurilor, disponibile pe siteul www.patriafonduri.ro. Performantele anterioare nu prevăd profiturile viitoare. Performanta viitoare face obiectul impozitării care depinde de situația personala a fiecărui investitor și care se poate schimba în viitor. Investiția în fonduri presupune și riscuri, incluzând riscul că performanta țintită să nu fie atinsa sau investiția să producă o pierdere că urmare a condițiilor specifice piețelor și instrumentelor în care investește fondul. Riscurile investiției pot include și alte riscuri precum riscul de credit, riscul de lichiditate, riscul de contraparte, riscul operațional sau riscul de durabilitate.