Ziua Europei la Casa Artelor Dinu Lipatti

AFIS-ZIUA-EUROPEI

Casa Artelor Dinu Lipatti vă invită vineri, 6 Mai 2022, de la Orele 19:00, să celebrăm împreună cea de-a V-a Ediție a evenimentului „Ziua Europei la Casa Artelor Dinu Lipatti” prin Recitalul Extraordinar de muzică clasică „Muzica Europei”.

Evenimentul face parte din Programul „Zilele Multiculturalității”, prin care Casa Artelor Dinu Lipatti celebrează Cultura, Arta și Muzica specifică marilor civilizații care au influențat umanitatea, promovând astfel valorile culturale universale și realizând o punte între cultura clasică universală, cultura română și publicul bucureștean.

Casa Artelor Dinu Lipatti este Centrul Cultural al Capitalei dedicat Artelor clasice, iar venimentul „Ziua Europei – Muzica Europei” este un minunat prilej pentru a ne reaminti că frumusețea și puterea Muzicii ne aduc împreună, celebrând valorile culturale care au stat la baza formării Uniunii Europene, în Casa marelui pianist și compozitor Dinu Lipatti,  o personalitate culturală europeană prin excelență. Vă invităm, așadar, să sărbătorim frumusețea și diversitatea muzicală europeană alături de invitații noștri: sopranele Daniela Bucșan și Miruna Iancu, tenorii George Vîrban și Andrei Mihalcea, basul Stefan Lamatic, acompaniați la pian de Miriam Drașovean, Ina Creciun  și Ioana Enea-Faur. 

În program sunt incluse compoziții de: D. Lipatti, A. Eliade, F. Barbu, G. Grigoriu, S. Păutza, G. Donizetti, G. Rossini, G. Verdi, C. Gounod, J. Massenet, F. Lehar, J. Strauss, P. Sorozabal, A. Dvorak. 

Soprana Daniela Bucșan, născută în Republica Moldova, a absolvit Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” și Colegiul de muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău, unde a studiat vioara și canto. Și-a continuat studiile la Universitatea Națională de Muzică din București, în urma bursei acordate de statul român în 2013. În prezent este absolventă a Facultății de Interpretare, Specializarea Canto, Master, clasa mezzo-sopranei Claudia Codreanu. S-a afirmat la diverse concursuri ca „Le Grand Prix de l'Opera” București, Concursul Internațional de Duo-uri „Suzana Szörenyi”, „Concursul Național de Musical”, și în diverse concerte și recitaluri atât în cadrul facultății cât și pe scenele Ateneului Român, Sălii Radio, Muzeului „George Enescu” și a Palatului Șuțu. În calitate de solistă colaborează cu Corul Regal alături de care a evoluat în Festivalul „George Enescu” în 2019 și 2021. Apariții în spectacolele „Răpirea din Serai”, „O noapte la Veneția”, „Motanul Încălțat”, „Pimpinone” și „Bastien și Bastienne” în cadrul colaborării cu Opera Comică Pentru Copii, și fiind angajată a Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” o regăsim în majoritatea spectacolelor: „Victoria și al ei husar”, „Povestirile lui Offenbach”,  „O noapte la Veneția, o noapte la Viena”, „Călătorie în lumea filmului”, „Liliacul”, „Dacika”, „Kiss Me Kate”, „Seara Mediteraneană”, „Candide”.

DANIELA-BUCSAN

Soprana Miruna Iancu este absolventă a ciclului de Licență și Master al Universității Naționale de Muzică din București și declară că „OPERA este dragostea ei absolută”. Debutează la vârsta de 17 ani pe scena Teatrului „Maria Filotti” din orașul său natal, Brăila. Pe parcursul anilor, ca semn de recunoaștere a dezvoltării sale ca artist liric, primește Bursa „Iolanda Mărculescu”, oferită de soprana Felicia Filip și Bursa Fundației Principesa Margareta a României, susținând concerte atât la Casa Regală, Castelul Peleș, cât și pe scenele Ateneului Român și ale Teatrului Național București. Participă la proiecte și turnee mari, programul „Vox Early Music”, ce s-a desfășurat la Koninklijk Conservatorium „Den Haag”, Olanda, susținerea unui concert la Conservatorul „Arrigo Pedrollo” Vicenza, Italia, teatre ale orașelor Beijing și Shanghai, China, Auditorium „Saint Pierre des Cuisines” Toulouse, Franța și Galerja „Klovićeri dvori” Zagreb, Croația. În prezent colaborează cu Filarmonica „Lyra George-Cavadia” și Teatrul „Maria Filotti” Brăila, Opera Națională București și „Canto Vocal Program” al mentorilor de la Metropolitan Opera din New York. De asemenea, este profesoară de canto și pian la „Maria International School” și membră a Corului „Evia” a Parohiei Brâncuși.

MIRUNA-IANCU

Tenorul George Vîrban s-a născut pe 6 iulie 1994 – Tulcea, și-a început studiile muzicale în 2009 la Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin” din Galați, secția canto clasic, clasa de canto a prof. Rodica Koler, continuând să se perfecționeze la Universitatea Națională de Muzică București, unde a absolvit ciclul de Licență și Master în 2019, având ca mentor pe soprana Mariana Colpoș. Debutul său internațional a fost în 2016 la Teatrul de Operă din Saransk, Rusia, în rolul lui Lensky din „Evgheni Onegin” de Ceaikovski. A câștigat premii la concursuri vocale precum: „Vox Artis” Sibiu-România, „Georges Enesco” Paris-Franța, „Virginia Zeani” Tg. Mureș-România, „Jeunes Espoirs” Avignon-Franța, „Sabin Drăgoi” Timișoara-România. Din 2013 până în 2015, a câștigat bursa națională „Tinere Talente” a Fundației Regale Margareta a României, cel mai bun program pentru tinerii muzicieni din România. Între 2017-2019 a fost solist al Teatrului de Operetă și Musical „Ion Dacian” din București și al Operei Naționale București, unde a cântat roluri precum: Nemorino, Fenton, Beppe, Alfred, Koltoy, Graf Edward. Ca invitat a cântat la teatre și săli de concerte precum  Harbin Concert Hall, Opera Grand Avignon, Opera Națională Română Cluj-Napoca, Shanghai Concert Hall, Cheboksary Opera Theater, Berlin Konzerthaus. Între anii 2019-2021 a fost solist al prestigiosului „Opera Studio” al Operei de Stat din München. Repertoriul său de operă include roluri precum Alfredo – La Traviata, Fenton - Falstaff, Roderigo - Otello, Beppe - Pagliacci, Nemorino – Elixirul Dragostei, Don Ottavio – Don Giovanni, Lensky, Laerte - Mignon, Goro – Madama Butterfly, Candid - Bernstein, Alfred – Liliacul. În prezent îl putem întâlni pe scenele din țară, La Teatrul Național de Operetă și Musical Bucureși, Opera Națională București, dar și în străinătate, în Germania și Franța.

George-Virban

Tenorul Andrei Mihalcea este solist al Operei Comice pentru Copii din București și absolvent al Facultății de Interpretare Muzicală, din cadrul Universității Naționale de Muzică din București. Anii de formare în muzică încep cu studiul pianului și clarinetului, iar în timpul anilor de liceu a descoperit opera, gen muzical ce i-a adus mari satisfacții. Dragostea sinceră pe care o poartă artei cântului l-a determinat să descopere și alte genuri vocale pe care și le-a integrat în repertoriul personal, precum opereta, oratoriul, lied-ul, musicalul și chiar cross-over-ul. Debutul său artistic a avut loc pe scena Operei Comice pentru Copii, o parte semnificativă și deosebit de importantă a activității sale profesionale fiind strâns legată de această scenă extrem de dragă. Printre realizările sale profesionale se remarcă și Trofeul Concursului Internațional de Interpretare ,,Let’s Summer” din Pavlikeni, Bulgaria, care i-a asigurat, un an mai târziu, un loc la masa juriului, interpretarea în primă audiție absolută a cantatei ,,Patimile Mântuitorului”, de Diana Iulia Simon și numeroasele concerte și spectacole susținute. În plan internațional activitatea sa artistică este strâns legată de contactul cu programul „Canto Vocal Programs”, coordonat de vocal coach de la Metropolitan Opera, New York și din Franța, fapt care l-a adus în atenția publicului din Toulouse sau Bordeaux, Franța.

ANDREI-MIHALCEA

Basul Ștefan Lamatic este absolvent al studiilor de licență și masterat în cadrul Universității Naționale de Muzică București, secția Canto clasic, clasa prof. univ. dr. Ionel Voineag. De asemenea, basul Ștefan Lamatic a urmat și cursurile  școlii de vară „Georg Solti” din Italia (2016).Printre reușitele sale se numără Premiul III la Concursul de lied „Ionel  Perlea”  (2014),  Premiul pentru cel mai bun tânăr interpret  la Concursul  și  Festivalul  „Hariclea  Darclée” 2017, Premiul III la concursul „Opera Start” 2017 și Premiul Special al Juriului la Festivalul și Concursul Național al Lied-ului Românesc, organizat de soprana Mariana Nicolesco. Debutul basului Ștefan Lamatic într-un spectacol liric, pe o scenă internațională, a fost în cadrul „New Generation Festival” din Florența, în rolul Bartolo din opera „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart. În prezent este artist liric al Filarmonicii „George Enescu” București și solist colaborator al Operei Comice pentru Copii București și al Operei Naționale București.

STEFAN-LAMATIC

Pianista Miriam Draşovean, născută în Sibiu, a început studiul pianului la vârsta de 7 ani, absolvind Liceul de Artă sub îndrumarea prof. Orth Enikö. Studiile universitare de Licență și Master le-a finalizat la Universitatea Națională de Muzică București la clasa Prof. Univ. Dr. Viniciu Moroianu (pian), Prof. Univ. Dr. Steluţa Radu (acompaniament vocal şi instrumental) şi Conf. Univ. Dr. Adriana Maier (muzică de cameră), fiind actualmente doctorand în cadrul aceleiași Universități sub îndrumarea Prof. Univ. Dr. Olguța Lupu și profesor la Școala Gimnazială de Arte „Iosif Sava” din București. De-a lungul anilor a participat la numeroase Olimpiade, Concursuri Naţionale şi Internaţionale, la masterclass-uri susţinute de profesorii Iustin Oprean (Germania), Adrian Oetiker (Elveţia) şi Sokolayi Balasz (Ungaria). Printre premiile obţinute amintim Premiul II şi Premiul special „Frederic Chopin” la Concursul Internaţional „Carl Filtsch” - Sibiu, Premiul de excelenţă la Concursul „J.S. Bach” - Cluj Napoca, Premiul „Suzana Szörenyi” la Festivalul şi Concursul Naţional de Interpretare a Liedului „Ionel Perlea” alături de tenorul George Vîrban şi Premiul Special pentru acompaniament „Doina Micu” în cadrul aceluiaşi concurs. A participat ca acompaniator la Concursul Internaţional „Le Grand Prix de l’Opera” - Bucureşti iar în primăvara anului 2016 a făcut parte din juriul consultativ al studenţilor din cadrul Concursului Internaţional de Duo-uri „Suzana Szörenyi” - Bucureşti. În toamna anului 2017, tot în cadrul aceluiași concurs „Suzana Szörenyi” a câștigat Premiul I și Premiul „Pascal Bentoiu” la categoria Duo liric-dramatic alături de tenorul George Vîrban, și Premiul juriului studenților și Premiul special oferit de UNMB alături de soprana Daniela Bucșan. Datorită numeroaselor colaborări muzicale pe care le-a avut, a susținut concerte în mai multe orașe importante, atât în România, cât și în Europa. Dintre acestea amintim: Iaşi, Piteşti, Braşov, Chişinău, Ploieşti, București, Copenhaga, Berlin și Londra.

MIRIAM-BRASOVEANU

Pianista Ina Creciun, s-a născut în Republica Moldova și a absolvit Centrul de Excelență în Educație Artistică „Ștefan Neaga” din Chișinău, iar cursurile de licență și master specializarea muzică de cameră în cadrul Universității Naționale de Muzică din București sub îndrumarea profesorilor Diana Moș, Delia Pavlovici, Oana Rădulescu-Velcovici, Viorela Ciucur. A fost membră a Corului Regal al României și a Corului „Ascendis”, unde a activat în calitate de coristă și pianistă acompaniator în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”, în turneul Institutului Cultural Român la Beijing și Shanghai, în cadrul spectacolului „Vlaicu Vodă” al Teatrului Excelsior. În calitate de pianistă, a colaborat în cadrul multor festivaluri de muzică de cameră din țară și din afara ei. A concertat în diverse ansambluri camerale la București, Lamia (Grecia), Chișinău, Brașov, Ploiești, Iași, Cluj, Arad; în instituții ca Centrul Rus de Știință și Cultură, Biblioteca Națională a României, Sala Radio, Centrul Cultural ARCUB, Palatul Noblesse, Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău, Palatul Cotroceni. Este câștigătoarea Concursului de interpretare muzicală „Ada Ulubeanu” la secțiunea muzică de cameră din cadrul Fundației „Remember Enescu”, ediția 2020. A participat la diverse cursuri de perfecționare și masterclass-uri sub îndrumarea unor nume ca Peter Stark, Larisa Gergieva, Igor Cognolato, James Dick, Yaron Rosenthal, Marcelo Amaral, Elena Fedorenko, Natalya Brazhnikova, Mădălina Florescu, în cadrul cursurilor de vară „Admusicam” de la Palatul Mogoșoaia și al Programului Educațional „Grand Prix”, România. O altă latură a carierei de muzician o reprezintă și activitatea pedagogică desfășurată în decursul a 7 ani în cadrul mai multor școli private de muzică din București.

INA-CRECIUN

Pianista Ioana Enea - Faur este absolventă a Universității Naționale de Muzică din București, la clasa de pian a prof. univ.dr. Vlad Dimulescu și a clasei de acompaniament a conf. univ. dr. Andreiana Roșca. Ca elevă, a absolvit cursurile Liceului de Artă „Carmen Sylva” din Ploiești, la clasa conf. univ. dr. Sanda Hîrlav Maistorovici. Printre realizările sale profesionale se numără: Premiul „Doina Micu” pentru acompaniament, în cadrul concursului „Ionel Perlea”, și premiul „Suzana Szoreny” pentru duo cameral, Slobozia, Premii I și II la Concursuri și olimpiade naționale de interpretare pianistică. A participat la numeroase cursuri de măiestrie cu profesori renumiți precum: Luciano Lanfranchi, Alicja Paleta Bugaj, Lory Wallfisch, Wolfgang Manz, Martin Hughes. Totodată a colaborat în calitate de interpret la lansarea compact discului „Paul Constantinescu - Piese pentru pian”. A fost protagonista emisiunii „Muzicieni de azi...muzicieni de Mâine”, realizată de Rodica Sava la Radiodifuziunea Română. Dispune de o bogată experiență scenică dobândită în diverse săli de concerte din Europa: Torino, Milano, Cuneo, München, Budapesta, cât și pe scenele românești. Deține experiență pedagogică şi competențe necesare în predarea pianului, dobândite începând cu anul 2014. În prezent, Ioana Enea - Faur este profesoră de pian la Atelierul de Muzică și Creativitate„Mozartinno”.

IOANA-ENEA-FAUR

Conceptul Programului "Zilele Multiculturalității - Ziua Europei"  aparține regizoarei Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti, instituție subordonată Primăriei Municipiului București.

ADVERTISING

Biletele pot fi cumpărate online de pe iabilet.ro și în rețeaua iabilet.ro/retea

 sau la sediul Casei Artelor Dinu Lipatti, Bd. Lascăr Catargiu nr 12. Accesul persoanelor cu dizabilități și a însoțitorilor acestora este gratuit cu o rezervare în prealabil la numărul de telefon 0314252563.

https://www.iabilet.ro/bilete-ziua-europei-la-casa-artelor-dinu-lipatti-editia-a-v-a-75863/?q=casa

Partener media principal: Romantic FM 

Parteneri media: AGERPRES, #centruldepresa, spotmedia.ro, Jurnalul Naţional, Radio Bucureşti FM, Radio România Cultural, Observatorul Cultural, ultima-oră.ro, Societatea de Transport București.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe