Ziua Culturii Naționale la Casa Artelor Dinu Lipatti

Susține democrația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
ONLINE-15.01.2022

Casa Artelor Dinu Lipatti deschide Stagiunea de Evenimente culturale ale anului 2022, sâmbătă, 15 ianuarie, de la orele 19:00, cu „Ziua Culturii Naționale” – Ediția a IV, continuându-și astfel Misiunea de promovare a valorilor Culturii românești.

Publicul este așteptat la Casa Lipatti pentru a sărbători Cultura românească, o sursă inepuizabilă de inspirație și creativitate, dar și împlinirea a 172 de ani de la nașterea genialului poet Mihai Eminescu, cu Expoziții, Audiții, Conferință și Spectacol Extraordinar de Poezie și Lieduri pe versuri de Mihai Eminescu.

Așadar, de la orele 19:00, publicul este așteptat să se bucure de  Audiții cu muzică clasică românească,  de ExpozițiaMihai Eminescu, clipa de geniu a culturii românești” și Expozițiile permanenteDinu Lipatti, viața și opera”, „Familia Lipatti și prietenii”.

De la aceeași oră, în Salonul de Muzică al Casei Lipatti va avea loc Conferința „Poetica Eminesciană în creația muzicală românească” susținută de Dr. Stephan Poen, despre metrica versului transpusă în lieduri, relația cuvânt-sunet și semificația conținutului poetic relevată în importante partituri muzicale ale creației românești.  

ADVERTISING

Evenimentul va continua, de la orele 20:00, cu Spectacolul Extraordinar de Poezie și Lieduri pe versuri de Mihai Eminescu – „Vreme trece, vreme vine…” o producție a Casei Artelor Dinu Lipatti. Interpretează celebrul actor Marius Bodochi, soprana Oana Berbec și pianista Adriana Toacsen. Programul cuprinde creațiile compozitorilor secolului al XX-lea: Carmen Petra Basacopol, Tudor Ciortea, Diamandi Gheciu, George Ștephănescu, Nicolae Bretan, Doru Popovici, Felicia Donceanu, George Balint, Livia Teodorescu-Ciocănea, Anatol Vieru, Nicolae Coman, Arkady Luxemburg, pe versuri celebre ale marelui nostru poet național – Mihai Eminescu: „Glossă”, „La Steaua”, „Ce te legeni, codrule...”, „O rămâi...”, „Luceafărul” (fragment) ș.a.

Conceptul și regia aparțin Directorului fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti - Alice Barb.

foto-Alice-BARB-CADL-12

Prof. Dr. Stephan Poen este medic foniatru, Doctor în Medicină într-un domeniu de activitate și cercetare interdisciplinară dintre Medicina Occidentală și Acupunctură cu disciplinele complementare. A publicat comunicări științifice cu rezultate meritorii în premieră absolută efectuate în Italia și în lume împreună cu soția sa, marea artistă Elena Cernei. Este și un artist liric (bariton) afirmat în teatrul liric și muzica vocal-simfonică. Periodic este invitat ca membru în juriile unor prestigioase concursuri internaționale de canto din Italia (Concursul Internațional Vincenzo Bellini – Sicilia), România (Concursul Internațional de Canto Hariclea Darclée), Israel, USA, Brazilia și în multe țări europene. A obținut titlul de Doctor în Muzicologie al Universității Naționale de Muzică din București, cu lucrarea „Sonologie și Sonosofie în Determinismul Tonal”. A fondat domeniul de Estetică Vocală prin formularea unui sistem doctrinar în premieră absolută bazat pe cercetările și experiențele acumulate în propria activitate medicală și muzicologică.

Marius-Bodochi-1

Actorul Marius Bodochi s-a născut la Cluj, în anul 1959, și a absolvit Institutul de Teatru din Târgu Mureș în anul 1982. În ultimul an de studenție debutează pe scena Teatrului Național din Cluj Napoca, cu rolul Cristopher Flanders din „Trenul nu mai oprește aici” de Tennessee Williams. A făcut creații memorabile în rolurile Constantin din „Săptămâna luminată”- regia Mihai Măniuțiu la Teatrul Național Cluj, Dionyssos din „Bacantele”- regia Mihai Măniuțiu la Teatrul Național București (1997), Bolinbroke din „Richard II”- regia Mihai Măniuțiu la Teatrul Național București, Oberon din „Visul unei nopți de vară”- regia Victor Ioan Frunză la Teatrul Național Cluj, Regele din „Regele moare”- regia Victor Ioan Frunză la Theatrum Mundi (2002), Antonio Salieri din „Amadeus” – regia Marcel Top la Opera Națională București (2010). Din anul 2004 face parte din trupa Teatrului Național „I. L.Caragiale” din București, iar din anul 2019 este directorul Teatrului Dramaturgilor Români din București.

OanaBerbec-5B

Soprana Oana Berbec a absolvit cursurile de canto ale Universității Naționale de Muzică din București la clasa prof. dr. Silvia Voinea. A urmat cursuri de măiestrie susținute de Marina Krilovici, Donna Woodward  și Larisa Gergieva. În anul 2004 a obținut premiul al III-lea la Concursul European de Muzică „Antonino Miserendino” din Palermo, Italia. Debutul la Opera Națională București a venit în anul 2014 cu opera „Hansel și Gretel” de E. Humperdinck. Foarte pasionată de arta interpretativă, a abordat genuri muzicale și dramatice precum musical, film, teatru, dans si pantomimă. Marea oportunitate de a colabora cu Maestrul Gigi Căciuleanu i-a deschis o nouă perspectivă în arta complexă a exprimării artistice în spectacole precum ”Tragicomedy” la Opera Națională București  și „Kiritza” sau „Jocul de-a…” după piesele lui Vasile Alecsandri la Teatrul Național, ambele spectacole fiind primite de critici și public cu entuziasm.

ADRIANA-TOACSEN-1

Pianista Adriana Toacsen a aparut în fața publicului în concerte cu orchestră, recitaluri solo sau în formații camerale. A participat și a fost laureată a  unor concursuri naționale și internaționale, inclusiv de muzică de cameră – duo și trio clasic. Pianista este absolventă a Liceului de Muzică „George Enescu” și a Universitatii Nationale de muzica Bucuresti, instituție în care  activează din anul 2003. A beneficiat de îndrumarea Profesorilor Ada Ulubeanu, Ludmila Popisteanu, Dan Grigore și Delia Pavlovici. A susținut numeroase recitaluri și concerte în țară la Filarmonica „George Enescu” din București, Filarmonica Satu-Mare, Filarmonica Târgu-Mureș, Filarmonica Craiova, Filarmonica Timișoara, Palatul Peleș Sinaia, Palatul Mogoșoaia, dar și în străinătate, Centrul Cultural Ungar Bruxelles, Unitarian Church Delaware, Ambasada României la Washington, Greater Hartford Academy of Arts Hartford, St.Andrews Lutheran Church Chicago.

ADVERTISING

Participarea la Evenimentele organizate de Casa Artelor Dinu Lipatti este posibilă doar persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Persoanele care sunt vaccinate trebuie să prezinte  certificatul verde. De asemenea, este obligatorie purtarea măștii, iar la intrarea în Casa Lipatti va fi măsurată temperatura participanților.

Biletele pot fi achiziționate online de pe site-ul www.iabilet.ro și în rețeaua iabilet.ro/retea la prețurile de pe site-ul iabilet.ro se aplică taxe pentru procesare online. Persoanele cu dizabilități și însoțitorii acestora au acces gratuit, doar cu rezervare la numărul de telefon 031 425 25 63.

ADVERTISING

https://www.iabilet.ro/bilete-ziua-culturii-nationale-la-casa-artelor-dinu-lipatti-editia-a-iv-a-70457/

Prețul biletelor la sediul Casei Lipatti este :

Salonul mare de Muzică – 20 lei, preț redus pentru copii, elevi, studenți și pensionari – 10 lei

Salonul mic de Muzică – 15 lei, preț redus pentru copii, elevi, studenți și pensionari – 8 lei

Partener media principal: Romantic FM

Parteneri media: AGERPRES, #centruldepresa, spotmedia.ro, Jurnalul Naţional, Radio Bucureşti FM, Observatorul Cultural, Societatea de Transport București.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇