Weekend Sessions face și vara aceasta din București un loc în care vrei să-ți petreci sfârșitul de săptămână. Weekend de weekend până în octombrie, muzeele și grădinile micului Paris devin locuri de întâlnire și socializare culturală pentru bucureșteni.
În primele două weekend-uri din iulie, de exemplu, de la 16:00 la 21:00, Casa Filipescu Cesianu de pe Calea Victoriei 151 găzduiește sesiuni de jazz brazilian, dans dar și ateliere pentru toate vârstele. De asemenea, Muzeul Vârstelor își deschide porțile timp de două ore sâmbătă și duminică cu o poveste despre evoluția raporturilor dintre generații în ultimii trei sute de ani, pentru mediul urban românesc, având Bucureștiul drept studiu de caz.
Proiectul s-a născut în 2021 la Grădina Botanică a Universității din București unde a transformat un spațiu de picnic în prilej de experiențe memorabile și întâlniri cu sesiuni acustice de jazz, muzică clasică, pop indie de la artiști independenți, degustări de la antreprenori locali, proiecții de film în natură, momente de poezie, discuții cu terapeuți, sesiuni de mindfulness și yoga, ateliere creative pentru copii.
Astăzi, Weekend Sessions își propune să schimbe relația dintre bucureșteni și orașul lor, punând în valoare adevărate bijuterii culturale și arhitecturale emblematice pentru Capitală.
”Programul a crescut frumos de la un an la altul, avem experiența a doi ani și aproape 40 de evenimente realizate cu succes la Grădina Botanică D. Brandza. Programul știm că a funcționat, a reîmprietenit un public numeros cu o instituție iconică și îl putem pune în slujba mai multor spații emblematice pentru București și România”, povestește Silvia Floareș, fondatoarea Weekend Sessions, pentru spotmedia.ro
De fapt, aceste evenimente au în spate un plan mult mai amplu și fac parte dintr-un lanț de manifestări ce au tot mai des loc în București.
”Suntem pe ultimul loc la consumul cultural activ (achiziție activă, nu demersuri culturale cu intrare liberă)”, subliniază Silvia Floareș.
”Cu Weekend Sessions ne dorim ca muzeele, spațiile și grădinile acestora să fie în topul opțiunilor pentru petrecerea timpului liber, să devină firesc să se întrebe oamenii ”la ce muzeu mergem câteva ore azi?” și implicit să aducem și venituri, vizibilitate, promovare pentru muzeele și grădinile pe care le avem alături”, explică ea.
Weekend Sessions este un eveniment ”cuminte”, spune ea. Artiștii se recomandă unii pe ceilalți, expozițiile și tururile ghidate sunt organizate relaxat.
”Nu e nimic sofisticat, intimidant, scorțos în modul în care ne imaginăm și construim evenimentele Weekend Sessions. Suntem convinși că muzeele pot deveni o destinație de weekend, unde să petreci 4-5 ore cu prietenii, familia, cei dragi, să-ți încarci bateriile conectându-te la frumos. Se întâmplă asta în toate muzeele europene, este un proces de împrietenire”, punctează fondatoarea.
După doi ani în care ne-am obișnuit cu Weekend Sessions în Grădina Botanică, iată că anul acesta festivalul își schimbă ușor pălăria.
”A fost o imensă oportunitate să descoperim spații și parteneri minunați alături de care construim și reimaginăm Weekend Sessions lună de lună până în octombrie: Muzeul Național de Artă a României, Muzeul Municipiului București: Casa Filipescu Cesianu, Muzeul de Artă Recentă, Muzeul Național al Țăranului Român, precum și Muzeul Municipiului București: Grădina și Vila Nicolae Minovici”, spune Silvia Floareș, al cărui nume stă și în spatele altor proecte de anvergură din București. Printre ele se numără și Romanian Design Week, UNFINISHED, World Press Photo, Summer Well, Mezanin Market și Roditor Food Market.
”Deși pare complicat să faci 20 de evenimente în jumătate de an, credem că frecvența este foarte importantă pe termen lung”, mai spune cea care a gândit evenimentul ce a adunat 30.000 de vizitatori în primii doi ani de Weekend Sessions.
Și dacă ești curios cum se simt aceste evenimente din interior, iată care sunt următoarele întâlniri din programul Weekend Sessions 2023:
Muzeul Municipiului București: Casa Filipescu Cesianu, Calea Victoriei (8-9 iulie), 16:00-21:00
Muzeul Național al Țăranului Român, Str. Monetăriei 3, (5-6 august), 17:00-23:00
Muzeul Municipiului București: Grădina & vila Nicolae Minovici (30-1 octombrie), 15:00-20:00
Muzeul Municipiului București: Grădina & vila Nicolae Minovici (7-8 octombrie), 15:00-20:00