Zilele în care căutai cu greu legitimația de îmbarcare sau te grăbeai să faci check-in-ul pentru un zbor în drum spre aeroport ar putea lua sfârșit în curând.
Organizația Aviației Civile Internaționale (OACI), organismul ONU responsabil de elaborarea politicii companiilor aeriene, intenționează să modifice regulile existente pentru aeroporturi și companii aeriene, prin introducerea unui pașaport digital de călătorie.
Acesta ar permite pasagerilor să își stocheze datele din pașaport pe telefonul mobil și să utilizeze un „permis de călătorie” digital, emis la momentul rezervării. Modificările ar putea intra în vigoare în termen de trei ani, potrivit Times, citat de The Guardian.
Adio check-in!
În prezent, cei care călătoresc cu avionul trebuie să efectueze check-in-ul online sau la aeroport. Apoi, li se eliberează o carte de îmbarcare cu un cod de bare. Aceasta este scanată de pasager în diferite puncte ale aeroportului, inclusiv la poarta de îmbarcare.
Modificările ar elimina permisul de îmbarcare și check-in-ul.
În schimb, pasagerii vor descărca un „permis de călătorie” pe telefon, atunci când rezervă un zbor. Permisul va fi actualizat automat, dacă se fac modificări la rezervare.
De asemenea, identificarea pasagerilor s-ar face prin recunoaștere facială, iar companiile aeriene ar fi notificate automat când pasagerul ajunge la aeroport și îi este scanată fața.
Valérie Viale, director de produs la compania Amadeus (companie globală de tehnologie specializată în soluții informatice pentru industria turismului și a transporturilor), a declarat pentru Times că sunt cele mai mari schimbări din ultimii 50 de ani.
„Ultima modernizare majoră a fost trecerea la biletele electronice, la începutul anilor 2000. Acum industria consideră că e momentul să adopte sisteme moderne, similare cu cele folosite de Amazon”, a precizat Viale.
Sunt necesare modernizări ale infrastructurii din aeroporturi, inclusiv tehnologie de recunoaștere facială și echipamente capabile să citească pașapoarte de pe dispozitive mobile, pentru ca planurile să fie puse în aplicare cu succes.
„Multe dintre sistemele companiilor aeriene nu s-au schimbat de peste 50 de ani, pentru că totul trebuie să fie uniform și interoperabil la nivelul întregii industrii”, a spus Viale.
Noua tehnologie ar putea stârni îngrijorări legate de confidențialitate, dar Amadeus a declarat că a dezvoltat un sistem în care datele pasagerilor sunt șterse în termen de 15 secunde de la fiecare contact cu un „punct de control”.
Și modul în care sunt gestionate întârzierile și zborurile de legătură s-ar putea schimba. În cadrul tehnologiei dezvoltate, pasagerii care pierd zborurile de legătură din cauza unor întârzieri din motive care nu țin de ei ar putea primi automat pe telefon o notificare cu detaliile noului zbor.
Permisul de călătorie s-ar actualiza automat, iar aceștia ar putea urca direct în avionul reprogramat.