Vatra Dornei: obiective turistice și atracții de neuitat pentru turiști

Vatra Dornei: obiective turistice și atracții de neuitat pentru turiști
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Când vrei să călătorești către locuri frumoase și interesante este important să pornești la drum și cu un minim bagaj de cunoștințe, pentru a te bucura de cât mai multe atracții turistice din zona pe care urmează să o vizitezi. Unul din cele mai căutate locuri de vizitat din România este Vatra Dornei, unde te poți bucura de o mulțime de obiective turistice interesante și de oameni minunați care îți oferă produse tradiționale excelente și ospitalitate specific bucovineană. Dacă vrei să afli detalii despre „Perla Bucovinei” vei descoperi în continuare tot ceea ce te-ar putea interesa pentru o călătorie de neuitat.

1. Vatra Dornei - informații utile despre fermecătorul oraș-stațiune

Vatra Dornei, această „Perlă a Bucovinei” este un municipiu din județul Suceava, alături de localitățile componente Argestru, Roșu și Todireni. Încă din secolul al XIX-lea este recunoscută Vatra Dornei ca fiind stațiune balneară, datorită valorificării factorilor climatici și naturali. Mai mult decât atât, în această stațiune se practică sporturile de iarnă datorită formelor de relief, condițiilor propice și amenajării eficiente în acest sens. 

Acest municipiu stațiune se află în Depresiunea Dornelor din Carpații Orientali, în Sud-Vestul județului Suceava. Când ajungi aici și cauți locuri de vizitat în Vatra Dornei trebuie să știi că acest oraș se află la 110 Km de municipiul reședință de județ - Suceava, la 43 Km de municipiul Câmpulung Moldovenesc, la 84 Km de municipiul Bistrița, la 74 Km de orașul Gura Humorului și la 66 km de orașul Frasin. Drumul European E58 te ajută să străbați aceste locuri prin Șoseaua Națională DN 17 care asigură legătura dintre Nordul Moldovei și Transilvania.

ADVERTISING

Legătura cu județul Neamț este asigurată prin Șoseaua Națională DN 17B. Prin intermediul acestei șosele poți ajunge în municipiul Piatra Neamț (la 156 Km de Vatra Dornei), orașul Broșteni (la 52 Km de Vatra Dornei) și orașul Bicaz (la 130 Km de Vatra Dornei). 

Poți urmări numeroase atracții turistice din Vatra Dornei dacă folosești varianta Căilor Ferate Române care străbat orașul stațiune. Aeroportul cel mai apropiat de Vatra Dornei este, în schimb, la 120 Km distanță (în municipiul Suceava). 

Depresiunea Dornelor unde se află Municipiul vatra Dornei este formată din confluența a două râuri: Bistrița Aurie și Dorna. 

Clima din stațiune este temperat continentală. Astfel, dacă ajungi aici vara, vei avea parte de temperaturi medii de 15 grade. Iarna este înregistrată o temperatură medie de minus 6 grade, optimă pentru practicarea sporturilor specifice sezonului rece. Desigur, sunt perioade în care s-au înregistrat și temperaturi extreme vara sau iarna, însă turiștii s-au bucurat permanent de locurile de vizitat din Vatra Dornei.

Conform unei legende se spune că denumirea orașului provine de la o poveste de dragoste cu final tragic dintre Dragoș Vodă (întemeietorul Moldovei) și o păstoriță pe nume Dorina. Acesta ar fi ucis-o din greșeală pe păstoriță, atunci când se afla la vânătoare prin munți. 

Din perspectivă științifică, denumirea ar proveni din așezarea mlăștinoasă a zonei depresionare numită dolină. 

Încă din anul 1750, ciobanii din aceste locuri au descoperit efectul minunat al apelor minerale care izvorau din munți. Astfel, chimiștii și alți oameni de știință au studiat și promovat consumul acestor ape minerale și utilizarea lor în scopuri terapeutice (băi, diferite cure interne și consum curent). 

ADVERTISING

Vicisitudinile vremurilor au stopat oarecum în anumite perioade din trecut promovarea acestor beneficii din perspectivă turistică, însă în prezent se încearcă repoziționarea stațiunii în topul destinațiilor de vacanță din România datorită numeroaselor obiective din Vatra Dornei. 

Încă din anul 1895 era apreciată această zonă datorită apelor carbogazoase și băilor cu nămol. Izvoarele de aici au ape minerale cu proprietăți vindecătoare pentru diferite afecțiuni sau pur și simplu pentru consum curent.

Cert este că aici sunt niște locuri care „îți taie respirația” datorită frumuseții, activităților practice și utile, precum și aerului curat din Depresiunea Dornelor.

Dacă vrei să știi ce ai de vizitat în Vatra Dornei vei descoperi în continuare cele mai utile informații.

2. Vatra Dornei - obiective turistice interesante pentru turiștii români și străini

Cele mai cunoscute izvoare cu ape carbogazoase sunt: 

  • Izvorul Ioan sau Unirea;
  • Izvorul Ferdinand;
  • Izvorul Sentinela sau 23 August.

Concomitent cu dezvoltarea infrastructurii zonei s-au construit: Cazinoul, Palatul Național, Gara Mare din Vatra Dornei, Gara Vatra Dornei Băi, Biserici.

Din anul 2000, când orașul Vatra Dornei a fost ridicat la rang de municipiu, acesta a cunoscut o continuă dezvoltare pe toate planurile. din aceste motive este foarte căutat pentru agrement, odihnă, practicarea sporturilor de iarnă, în scopuri medicale și nu numai.

Ce găsești în Vatra Dornei de vizitat? Iată aici principalele obiective culturale!

  • Casa de cultură „Platon Pardău” care găzduiește expoziții, diverse spectacole, vernisaje și alte manifestări artistice interesante;
  • Muzeul de științele naturii și cinegetică care cuprinde Secția de faună și floră din Valea Dornelor și Secția de cinegetică din județul Suceava;
  • Muzeul de etnografie care reprezintă imaginea cultural-artistică, meșteșugărească și a creației populare din zona Bucovinei.
ADVERTISING

Ce atracții din Vatra Dornei sunt renumite din perspectivă turistică?

Acest oraș stațiune este înconjurat de masive muntoase (Munții Bistriței, Munții Călimani, Munții Giumalău, Munții Obcina Mestecăniș, Munții Rodnei) și tot aici se regăsesc ape termale. De asemenea, este apreciată clima favorabilă practicării sporturilor de iarnă și peisajul mirobolant datorită pădurilor de pe munți. Mai mult, practicarea alpinismului și schiului, precum și apele minerale de aici îi determină pe turiștii străini și români să aprecieze această frumoasă stațiune balneară. Iată pârtiile de schi practicabile din Vatra Dornei:

  • Pârtia de schi Dealu Negru, care are o lungime de 3200 de metri și un grad de dificultate mediu, beneficiază de o instalație de transport cu telescaunul pe o distanță de 3000 de metri;
  • Pârtia de schi Parc, care are o lungime de 900 de metri și un grad de dificultate mediu, beneficiază de o instalație de transport cu telescaunul atât pentru adulți, cât și pentru babyschi;
  • Pârtia de schi Poienița are o lungime de 550 de metri și un grad de dificultate redus (pentru adulți și copii);
  • Pârtia de schi Veverița, care are o lungime de 780 de metri și un grad de dificultate mediu, beneficiază de o instalație de transport cu telescaunul;
  • Pârtia Dealu Runc pentru schi fond are o lungime de 5000 metri și un grad de dificultate scăzut, fiind recomandată începătorilor.

Datorită zonelor propice pentru pășunat, în Vatra Dornei se cresc animale în vederea obținerii produselor lactate tradiționale. Există o mulțime de locuri de cazare unde poți servi aceste produse tradiționale și de unde poți admira frumoasele păduri alpine. 

Spre exemplu, în comuna Dorna Candrenilor vei descoperi tradiții și obiceiuri „la ele acasă” datorită porturilor populare, obiectelor și produselor tradiționale din minunata zonă a Bucovinei. 

Această frumoasă comună se află la poalele Vârfului Oușoru (1639 m) din Masivul muntos Suhard. Din comună până în vârf poți ajunge în câteva ore de drumeție pe traseele montane indicate.

Altă comună din șiragul „Perlelor Bucovinei” este Dorna Arini care impresionează datorită peisajelor panoramice de poveste. De aici poți admira în liniște, dacă urci puțin pe coline, masivele muntoase din depărtare: Giumalău, Pietrosul Bistriței, Călimani, Suhard. Comuna muzeu Ciocănești păstrează o adevărată comoară arhitecturală din Bucovina prin cele 600 de case decorate în stilul specific zonei.

Atât peisajele unice din România, precum și aerul puternic ozonat din aceste locuri îi atrag pe turiștii din toate colțurile lumii. Mai mult, deoarece zăpada poate dura 120 de zile pe an, se practică foarte mult sporturile de iarnă în aceste zone bucovinene. Instalațiile prin cablu pentru teleschi se utilizează și vara și iarna pentru a escalada traseele montane cu ușurință și pentru a admira peisajele de poveste.

Ce poți vizita în Vatra Dornei? Iată principalele obiective istorice de interes turistic!

  • Cazinoul din Vatra Dornei - monument istoric construit în 1898;
  • Clădirea Băilor - monument istoric construit în 1898;
  • Casa Vladimir sau Întreprinderea Minieră Vatra Dornei - monument istoric;
  • Casa de lemn Aurora Negrea - monument istoric;
  • Hotelul Carol - monument istoric construit în 1896;
  • Primăria - monument istoric construit în 1897,
  • Biblioteca orășenească - monument istoric construit în 1901;

În Vatra Dornei mai găsești și alte obiective de interes național și internațional:

  • Biserica „Nașterea Maicii Domnului” care adăpostește adevărate opere de artă;
  • Biserica „Schimbarea la Față a Domnului”;
  • Biserica „Sfântul Ilie”;
  • Sinagoga din Strada Luceafărul;
  • Schitul de călugări „Sfântul Nectarie”;
  • Mănăstirea „Sfântul Dimitrie”.

Ce poți face în Vatra Dornei? În fermecătorul oraș stațiune mai poți vizita:

  • Izvorul Unirea - monument istoric construit în 1896;
  • Izvorul Sentinela - monument istoric construit în 1896;
  • Grupul de statui (Mihai Eminescu, Mihail Sadoveanu, Ion Luca Caragiale, George Enescu, Ciprian Porumbescu și alte personalități marcante din cultură și artă) din Parcul Vatra Dornei.

Dacă vrei să afli ce e de făcut în Vatra Dornei, cel mai important este să ajungi aici și să încerci apele termale, nămolul, apele minerale și alte atracții din zonă. Vara poți parcurge traseele montane, iar iarna poți practica schiul, alături de copii, pe pârtiile de dificultate redusă sau medie. 

Parcul Național Călimani se întinde pe o suprafață de 24.000 de hectare și este o arie protejată care cuprinde cel mai mare crater vulcanic (cu diametrul de aproximativ 10 Km). Acesta se află la o distanță de 25 de Kilometri de municipiul Vatra Dornei.

3. Locuri de vizitat în Vatra Dornei - TOP 10 atracții de neuitat

Sunt atâtea de văzut și de vizitat în frumoasa zonă de nord a Bucovinei, încât poți veni aici  în fiecare anotimp fără să te plictisești. Dacă ești un pasionat al călătoriilor deosebit de frumoase, următorul top al atracțiilor din Vatra Dornei îți va fi de mare folos. 

Stațiunea Vatra Dornei și obiectivele turistice de neratat din zonă - top 10:

  1. Parcul Național Călimani are un centru de vizitare impresionant, fiind o importantă arie protejată;
  2. Rezervația 12 Apostoli sau Tărâmul uriașilor cuprinde stânci mari cu aspect de oameni uriași și nume mitologice (dintre acestea se remarcă: Mucenicul, Gușterul, Mareșalul, Moșul, Nefertiti);
  3. Rezervația Tinovul Mare este la 20 de kilometri de Vatra Dornei și cuprinde cea mai mare rezervație de turbă (sol foarte bogat în nutrienți) din România, întinzându-se pe o suprafață de aproximativ 700 de hectare;
  4. Rezervația Naturală Giumalău se află pe masivul Giumalău și are cea mai întinsă pădure de molid din Europa;
  5. Vârful Oușorul (91639 m) face parte din Masivul Suhard și are o formă inconfundabilă care acoperă în mare măsură Depresiunea Dornelor. Acesta are la bază păduri dese și spre vârf pășuni înverzite;
  6. Telescaunul din Vatra Dornei te ajută nu doar să practici schiul, ci și să ai o imagine panoramică superbă a Munților Rodnei, Călimani și nu numai;
  7. Castelul lui Dracula din satul Piatra Fântânele, la care se ajunge prin Pasul Tihuța. Acesta este descris de autorul Bram Stoker în romanul „Dracula”; 
  8. Dealul Runc îți oferă o imagine panoramică uimitoare a stațiunii Vatra Dornei;
  9. Cariera de sulf a Călimanilor se află pe traseul tematic din Țara Dornelor;
  10. Muzeul etnografic din Vatra Dornei cu exponate tradiționale și un grup de șezătoare din zonă.

Sunt atâtea locuri de văzut în Vatra Dornei încât va fi nevoie să petreci mai multe zile pe aceste meleaguri pentru a le putea descoperi pe toate. Dacă vrei să te bucuri de obiectivele turistice din stațiunea Vatra Dornei, este important să te cazezi în zonă și să-ți propui zilnic itinerarii în acest sens. Din fericire pentru turiști, există o mulțime de posibilități de cazare pentru toate gusturile și buzunarele. De asemenea, pentru a vizita cât mai multe obiective turistice în zona Vatra Dornei, ai la dispoziție diferite trasee pe care le poți accesa cu ușurință.

Prin urmare, dacă vrei să te bucuri de minunata „Perlă a Bucovinei”, pregătește-te de drum și alege sa vizitezi obiectivele de interes național și internațional din Vatra Dornei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇