Unde mergi în Grecia ca să-ți încarci bateriile în liniște: Insula Chios, secretul bine păstrat al grecilor (Galerie foto)

Unde mergi în Grecia ca să-ți încarci bateriile în liniște: Insula Chios, secretul bine păstrat al grecilor (Galerie foto)

La mai puțin de 7 km de granița cu Turcia, insula Chios este înconjurată de apele Marii Egee. Situată în apropiere de peninsula turcească Cesme, Chios e o bijuterie ascunsă, ce se poate transforma într-o minunată destinație de vacanță.

Mica insulă, unde puțini români ajung, impresionează nu doar prin plaje, apa cristalină sau nisipul fin, ci si prin preparate culinare unice in lume, cele mai bune măsline și un vin cu o aromă specială. Însă atracția principală este masticul.

A cincea insulă ca mărime a Greciei, Chios are o istorie bogată și cu o cultură autentică. Binecuvântată de zei cu plaje superbe pe coastele de est și de vest, cu văi întinse, munți pentru iubitorii de drumeții (Pelanio e cel mai înalt vârf – 1,297 m), peșteri adânci pentru aventurieri și defileuri magice, sculptate de râuri cu debit rapid, Chios este și locul de naștere al marelui poet antic Homer.

ADVERTISING

AlphaCard de cumpărături este partenerul vacanțelor în Grecia și în această vară. Până pe 30 septembrie te bucuri de cashback la plata taxelor de autostradă în Grecia, ai 3 sau 6 rate automate fără dobândă și 0 taxă de emitere.

În plus, Chios e un loc care povestește despre istoria Greciei, aflându-se, în funcție de perioadă, sub anumite stăpâniri sau influențe. Vorbește despre fapte petrecute încă din Neolitic și vei găsi aici monumente impresionante, între care mânăstirea Nea Moni, aflată în Patrimoniul UNESCO. Descoperirile arheologice relevă faptul că insula a fost locuită încă din anul 6000 î.e.n.

Atracții în Chios

Ca multe alte insule grecești, Chios e atât o carte de istorie deschisă, cât și o minunată destinație de plajă. Nu sunt neapărat extrem de multe obiective turistice în Chios, dar cu siguranță ai ce să faci și ce să vezi în insula masticului.

ADVERTISING

Poți merge să vezi Daskalopetra, stânca lui Homer, într-un sit arheologic identificat ca fiind locul în care se afla faimoasa școală a lui Homer. Poți explora peșterile, în zilele fierbinți, Olympi, la 100 de metri deasupra mării, fiind de neratat, la fel și cele de la Agio Galas. Vei avea surpriza ca în unele peșteri să găsești chiar mici biserici.

Satele de mastic din Chios

Câmpiile sudice ale insulei Chios sunt printre puținele locuri din lume în care arborele de mastic o duce excelent, producând o rășină cu o compoziție aparte, cunoscută sub numele de mastică.

Locuitorii satelor din sudul Chiosului au cultivat arbori de mastic încă din epoca romană, pentru a colecta valoroasa lor rășină.

Peste 20 de sate din zonă s-au înfrățit și au început producția pe scară largă. Atât de intensă era această producție, încât niciun fermier nu avea dreptul de a-și abandona câmpurile fără permisiune.

ADVERTISING

Satele acestea au intrat astfel într-ul fel de autoizolare, care s-a menținut până în secolul XIX, fapt ce a dus la formarea unor obiceiuri diferite și chiar a unor dialecte în această zonă cunoscută sub numele de Mastichochoria.

În antichitate, mastica era cunoscută pentru proprietățile sale medicinale, iar în Egiptul antic era folosită în procesul de mumificare.

În estul Mării Mediterane este folosită atât ca medicament, cât și în bucătărie și la producerea unei băuturi alcoolice. Diverse bucătării din regiuni ce aparțin Greciei, Turciei, Egiptului și Orientului Mijlociu au rețete în care se folosește mastica, în special la prepararea deserturilor.

Dacă ajungi, așadar, în partea de sud a Chiosului, experimentează atmosfera autentică medievală a satelor de mastic. Sunt nu mai puțin de 24, printre ele numărându-se Armolia, Pyrgi, Mavra Volia, Olympoi, Mesta, Kalamoti și Katarraktis, unul mai frumos ca altul.

Ce poți vizita

Mai ai de văzut castelul medieval din Chios, Castelul din Volissos, orașul Kambos, înțesat de vile și conace luxoase de pe vremea nobililor genovezi, unele dintre ele găzduind acum hoteluri și restaurante, iar în orașul Chios Muzeul Argenti, Biblioteca Korai, Muzeul Maritim și cel Arheologic.

Vei găsi în orașul Chios și mai multe temple vechi, moschei și chiar fântâni otomane.

Cele mai frumoase plaje din Chios

Insula Chios are numeroase plaje de-a lungul coastelor sale – peste 80! Acestea sunt scăldate de ape curate, majoritatea fiind amplasate în cadre naturale de vis. 

Mavra Volia Emporios și Karfas sunt cele mai renumite plaje din Chios, acestea având parte de facilități turistice complete.

Dacă preferi, însă, o plajă izolată, neorganizată, dar foarte liniștită, e suficient să faci o plimbare cu mașina de jur-împrejurul insulei și în mod cert vei găsi ceea ce-ți dorești.

AlphaCard Visa susţine vacanţele în Grecia! Plătește cu cardul Visa (de credit sau debit) de la Alpha Bank taxele de autostradă şi feribot în Grecia şi:
  • primeşti banii înapoi – în limita a 20 de euro per card
  • intri în tragerea la sorți pentru o croazieră în Marea Nordului
Cu cardul de credit Visa de la Alpha Bank te bucuri de 3 rate automate fără dobândă şi fără comision, la plățile de cel puţin 600 de lei (sau 120 de euro) efectuate în Grecia.
Dacă nu ai un card de credit Visa de la Alpha Bank, îl poți obţine cu 0 taxă de emitere, 100% online accesând https://www.alphabank.ro/greek-credit-card sau în oricare unitate Alpha Bank din România si primești cadou şi un prosop de plajă.
Campanie valabilă în perioada 15 iunie – 15 septembrie.

În Chios sunt în jur de 30 de golfuri minunate, mai mari sau mai mici, cu plaje care abia își așteaptă vizitatorii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇