Un bulgăre de lut - expoziție la Muzeul Țăranului Român

Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
afis_Augustin-Pall

Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă sâmbătă, 5 noiembrie 2022, de la ora 10.00, la deschiderea expoziției Un bulgăre de lut, dedicate meșterului olar Augustin Páll. Expoziția va putea fi vizitată până joi, 10 noiembrie, între orele 10.00 și 18.00, la Sala Acvariu.

Corund este un sat în partea de vest a județului Harghita, în depresiunea Praid. Localitatea este cunoscută ca fiind un important centru de ceramică populară. În această localitate se naște și meșterul Augustin Páll, descendent al unei familii de olari. A practicat acest meșteșug încă din copilărie, până acum cinci ani, când a fost chemat de către îngeri să modeleze lutul. 

ADVERTISING

S-a remarcat prin tehnica de realizare a obiectelor modelate la roată, prin compozițiile ornamentale care respectă tradițiile centrului ceramic, reușind să reproducă fidel cultura tradițională prin creațiile sale. Acestea erau obținute dintr-un bulgăre de lut: lua bucata de lut, o lovea de câteva ori de masa de lucru, ca să scoată aerul, pornea roata, își umezea mâinile și miracolul se producea, realizând adevărate bijuterii care au ajuns în aproape toate colțurile lumii și au dus faima ceramicii de Corund.

ADVERTISING

Obiectele din ceramică au fost modelate la începutul activității sale cu roata de tip vechi, iar mai târziu a început să lucreze și pe roata de tip electric, cu ajutorul unor unelte simple.

Multitudinea elementelor decorative indică aspecte importante ale credinței și vieții populare ce reprezintă bogăția florei și faunei acestui ținut. Motivele decorative sunt unice, iar cel mai des întâlnite sunt laleaua, floarea de colț, floarea soarelui, cocoșul etc. Suprafața decorativă a vaselor era împărțită, de regulă, în trei sau cinci registre. Registrul central al canceelor era de obicei decorat cu buchete de flori stilizate reprezentând pomul vieții, iar restul registrelor cu semicercuri, raze, motive geometrice. Farfuriile erau în general ornamentate cu buchete de flori - laleaua, floarea soarelui - în culorile verde, maro sau galben închis.

ADVERTISING

În principal, obiectele realizate erau folosite pentru păstrarea și consumul alimentelor și în scopuri decorative. Ceramica de Corund este prezentă în diferite forme cromatice: alb, maro, albastru (cobalt) sau multicoloră. 

Augustin Páll este un tezaur uman viu care a insuflat acest meșteșug și la trei dintre copiii săi, având și aceștia ca preocupare principală olăritul.

Curatori: Simona Hobincu, Oana Constantin

Parteneri media ai MNȚR: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, RFI România, Historia, Igloo, Arhitectura, Observator Cultural, Infinitezimal, Ziarul Lumina, LiterNet.ro, www.agerpres.ro, www.ordineazilei.ro, www.modernism.ro, propagarta.ro, www.matricea.ro, www.promenada-culturala.ro, www.daciccool.ro, www.gokid.ro, www.onlinegallery.ro, www.cooperativaurbană.ro, www.accmediachannel.ro, revistapatronatuluiroman.ro, www.iqool.ro, www.Financiarul.ro, www.News24.ro, Terra Magazin.