Transalpina: traseul de care te vei îndrăgosti

Transalpina: traseul de care te vei îndrăgosti

Frumusețea României merită descoperită și redescoperită cu fiecare ocazie, în fiecare anotimp, pentru că nu poate înceta să te uimească. Există o bogăție de atracții turistice, iar spectaculosul traseu Transalpina, această șosea ascunsă în munții Parâng, în inima Carpaților Meridionali, e una dintre cele mai iubite. 

1. Transalpina - o istorie tumultuoasă

Etimologia numelui este latinească și vine de la „Țara de dincolo de munți", așa cum apare menționat traseul în textele vechi. 

Deși este cunoscut și drept „Drumul Regelui", nu se știe cu exactitate cum a apărut Transalpina. Unii susțin că ar fi fost construit pe vremea războaielor dintre daci și romani, alții că a fost lucrarea germanilor, pe vremea Primului Război Mondial. O legendă locală spune că, de fapt, locuitorii înșiși au construit drumul, bucată cu bucată.

Cert este că a fost reclădită în după Primul Război Mondial și inaugurată, mai apoi, de Regele Carol al II-lea, care și-a dorit un drum strategic. La inaugurarea din 1939 a fost prezent regele însuși, care a și condus o mașină de teren cu care a parcurs întregul drum. 

Ultima reabilitare a avut loc în timpul celui de-Al doilea Război Mondial, după care traseul nu a mai fost deloc întreținut și s-a degradat puțin câte puțin. De aceea, este deschis doar în lunile de vară, doar pe timpul zilei și cu o limitare a vitezei de 30 de km/h. Iar cum în Transalpina obiectivele turistice nu se epuizează, asigură-te că ți-ai rezervat suficient timp.

ADVERTISING

2. Transalpina: traseul pe care ți-ai dori să îl fi cunoscut mai devreme

Transalpina e cel mai înalt drum din România. Practic, la 2145 de metri altitudine, nu ai cum să nu simți că atingi cerul. Spre deosebire de Transfăgărășan, aici, pe măsură ce avansezi, te afunzi în pădure, iar peisajele sunt absolut minunate.

2.1. Transalpina: curiozități nebănuite

  • De ambele părți ale drumului, din loc în loc, vei găsi stâne.
  • Deși pornește din Gorj și se oprește în Sibiu, în realitate, Transalpina străbate patru județe: Gorj, Vâlcea, Sibiu și Alba.
  • Campionatul Național de Viteză în Coastă, etapa Rânca, se organizează anual între Novaci și Rânca, adică pe o porțiune de serpentine a Transalpinei.
  • Nu ai nevoie de un autovehicul special, traseul fiind deschis pentru toate tipurile de autoturisme. Totuși, asfaltarea a început abia după 2009 și nu a fost finalizată, așa că să ai în vedere acest aspect.
  • Altitudinea maximă, de 2145 de metri, e în Pasul Urdele. Imediat sub ea, la 2136 m, e Vârful Păpușa. Poți privi, de asemenea, Vârful Urda, situat la 2228 de metri altitudine. De fapt, parcurgând Transalpina, nu vei trece doar prin munții Șureanu și Parâng, cei mai bogați în obiective turistice de vizitat, ci și Lotru, Căpățânii, Cindrel și Latoriței, adică nici mai mult, nici mai puțin de 6 masivi. 

3. Obiective turistice pe Transalpina

Transalpina și obiectivele turistice formează un pachet complet: dacă vizitezi una, le vizitezi, implicit, pe toate. De altfel, ar fi păcat să nu profiți de ocazia de a admira minunile naturii de pe acest traseu nemaipomenit de frumos.

În Polovragi, județul Gorj, pe Cheile Oltețului, vei găsi Crucea lui Ursache, despre care nu toate ghidurile vorbesc. Datează din 1800 și este dedicată Căpitanului Ursache, având și două inscripții ce îi atestă originea. Traseul până la ea e plăcut și ușor de parcurs, iar dacă ai puțin noroc, s-ar putea să vezi și căprioare, cerbi sau capre negre.

ADVERTISING

Tot în județul Gorj, te așteaptă Muzeul Satului Curtișoara și Mănăstirea Icoana, din localitatea Crasna. La Muzeul Satului Curtișoara ai ocazia să te pierzi printre artefacte și să guști din viața țăranilor gorjeni. Vei găsi acolo teascuri, pivnițe, unelte pentru muncă, dar și case, atât țărănești, cât și boierești, de lemn, înconjurate de grădini frumoase. Două dintre case sunt foarte vechi: una aparține unui preot și datează de prin 1790, iar cealaltă, cu o vechime de aproape 300 de ani, o vei găsi la Racoți.

Odată ajuns în Vâlcea, fă neapărat o oprire la Olari Horezu. Olăritul este o îndeletnicire neaoș românească, care își pierde popularitatea văzând cu ochii. Ceramica Horezu este parte din Patrimoniul Cultural UNESCO și vei găsi pe strada Olari meșteri desăvârșiți de la care poți achiziționa cele mai frumoase produse. Trebuie doar să ai puțină răbdare și să nu te lași păcălit de tarabele cu produse de import peste care vei da la intrarea în oraș. 

Principalele obiective de pe Transalpina, pe care ar fi chiar păcat să le ratezi, sunt așezate chiar în inima traseului. Vei ajunge destul de ușor la ele, așa că nu trebuie să îți faci probleme în ceea ce privește dificultatea accesului.

Lacul Oașa

Plecând din Novaci, după ce vei trece prin Rânca și Obârșia Lotrului, vei ajunge, după aproximativ o oră și jumătate, la Lacul Oașa, unul dintre obiectivele turistice de pe Transalpina de neratat. Așezat între județele Alba și Sibiu, lacul Oașa este înconjurat de peisaje absolut fascinante. Nu vei găsi un lac de acumulare mai mare pe cursul râului Sebeș, iar DN67C, adică Transalpina, traversează Barajul Oașa, care e absolut spectaculos, deci o oprire aici e absolut necesară. 

ADVERTISING

Mănăstirea Oașa, Lacul Șureanu și Cabana Șureanu

Tot în zonă vei putea vizita atât Mănăstirea Oașa, cât și Lacul și Cabana Șureanu, unde poți poposi. Mănăstirea Oașa e la 57 de km de Petroșani, în localitatea Șugag din județul Alba. Ajungi la ea după un drum forestier de 4 km, ce pleacă de la barajul Oașa și, chiar dacă nu e cel mai ușor de parcurs, te vei regăsi într-o oază de liniște, iar pentru așa frumusețe efortul merită cu prisosință.

Peștera Muierilor 

Nu e cert de ce i se spune așa. Unii afirmă că acolo se adăposteau femeile, copiii și bătrânii când bărbații plecau la luptă, pentru a fi în siguranță. Alții spun că în zilele toride de vară, femeile mergeau acolo să toarcă, pentru că aerul rece era plăcut și le ușura munca. Oricum ar fi, este cert că dintre toate obiectivele din țară, Peștera Muierilor din Baia de Fier, județul Gorj, este cel mai vizitat. Dacă vrei să vezi și cele patru specii de lilieci ce populează peștera, atunci ar trebui să o vizitezi în lunile reci. 

Valea Frumoasei

Pornind din Sebeș spre Oaşa, te poți opri să admiri Valea Frumoasei: o zonă în care sălbăticia s-a conservat și poate fi admirată în toată splendoarea ei. E o comoară îngropată în inima Munților Sebeșului, plină de pâraie repezi, râpi împădurite și codri semeți. Râul ce izvorăște din Cindrel-Frumoasa, coboară până la Șugag și Căpâlna, unde se află ruinele cetății dacice cu același nume, o altă capodoperă înscrisă pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Peștera Polovragi 

În localitatea Polovragi găsești această peșteră despre care se spune că „plânge”: infiltrațiile cauzează acest fenomen, dar iată că rezultatul este unul neașteptat de frumos. Situată de-a lungul Cheilor Oltețului (și ele incluse pe lista obiectivelor turistice de vizitat pe Transalpina), legenda spune că însuși Zamolxes a locuit în ea, iar blestemul lui păzește comorile ascunse de daci în tenebrele peșterii, astfel încât să nu fie găsite niciodată. 

Lacul Gâlcescu

În Munții Parâng, vei găsi acest lac superb și după ce îți vei rătăci privirea în valea imensă, parcă infinită, vei descoperi cum, pe lângă acesta, se mai află alte 10 lacuri pe care să le admiri. Lacul Gâlcescu este un adevărat monument al naturii, iar în jurul lui poți admira peisaje de basm, o floră și o faună sălbatică unice și de o frumusețe aparte. 

Dacă te pasionează, cel puțin la fel de mult, arhitectura și obiectele făcute de mâini omenești, va trebui să te abați puțin din drum, pentru a vizita muzee și mănăstiri de poveste. 

3.1. Transalpina: atracții turistice la capăt de drum

Indiferent dacă te oprești în Alba sau Sibiu, în funcție de traseul pe care ți l-ai ales, bucuria obiectivelor turistice din Transalpina poate continua. 

O variantă bună este să mergi spre Sibiel, unde te așteaptă o mulțime de locuri interesante. Satul are o frumusețe aparte, fiind ascuns, parcă, între culmile împădurite. La muzeul de icoane pe sticlă vei găsi cea mai mare colecție de icoane pe sticlă din Transilvania și poți continua, apoi, cu Biserica Sf. Treime, a cărei construcție a început în 1765. Vei găsi în Sibiel un cântar vechi, numit „marja satului”, rezervoare și tulumbe trase de cai în remiza de pompieri de pe strada Râului. Dacă vei face, din timp, o solicitare la Centrul de Informare Turistică din Săliște, vei putea vizita fierăria lui Ion Petra. 

În Sibiel te vei deconecta complet și te vei putea relaxa în adevăratul sens al cuvântului. Dacă mai ai timp, fă o mică drumeție în livezile tradiționale din împrejurimi, unde te vei putea bucura de parfumul merilor și perilor. Cine știe, poate vei avea oportunitatea de a participa la Târgurile de mere din Sibiel și Fântânele. 

Cealaltă variantă este să te îndrepți spre județul Alba și să vizitezi Cetatea Alba Carolina, Râpa Roșie sau Satul Rimetea. Cetatea Alba Carolina nu e doar cea mai mare cetate din țară, ci și un loc parcă adus din trecut. Are o formă stelată, datorită celor șapte bastioane și e un adevărat edificiu pentru stilul baroc. Dacă te pasionează arhitectura, trebuie să vizitezi și această cetate, niciodată cucerită. 

Satul Rimetea este cel în care, potrivit localnicilor, soarele răsare de două ori, pentru că masivul din spate face ca și după răsăritul soarelui, satul să fie în umbră, fenomen ce durează până la prânz. Vei vedea acolo 300 de case din 600 vopsite în alb, un muzeu plin de unelte legate de minerit și o moară de apă, chiar la marginea satului. În plus, dacă ești amator de senzații tari, poți organiza o sesiune de cățărare pe stâncile din împrejurimi.

4. Ce ar fi bine să știi înainte de a porni la drum

Fiind un traseu de munte, cu serpentine, curbe și teren accidentat, e bine să fii informat înainte de a porni la drum. Iată principalele aspecte pe care ar fi bine să le cunoști: 

  • Traseul original este cel care pornește de la Novaci, din Gorj și ajunge la Săliște, în Sibiu, având 141 de kilometri. Mai există un traseu, cu plecare tot din Novaci, dar care se oprește la Sebeș, în județul Alba, acesta având 137 de km.  
  • Timpul minim necesar pentru parcurgerea întregului drum este de 3 ore, dacă nu este trafic și nu faci opriri. În condiții de trafic și cu una sau mai multe opriri, durata crește la 4 sau 5 ore, poate și mai mult, dacă faci popasuri lungi. 
  • Astfel, fără popasuri și fără trafic, vei parcurge distanța Novaci - Rânca în 20 de minute. De aici până la Obârșia Lotrului mai faci încă 40 de minute, iar Lacul Oașa se află la alte 30 de minute distanță. Aici, e greu de crezut că nu te vei opri măcar o vreme și, de altfel, chiar ar fi indicat, fiind deja la jumătatea traseului. 
  • Plecând de la Lacul Oașa, următorul punct e Dobra, la alte 30 de minute. De aici, ai două opțiuni: fie să te îndrepți spre Săliște, situată la 60 de minute distanță, fie spre Sebeș, la doar 30 de minute. 
  • În sezonul rece, adică începând cu luna noiembrie, Transalpina se închide. Dacă plănuiești o excursie în primăvară, verifică să se fi redeschis. Nefiind finalizate lucrările, iarna ar fi prea periculos să se circule. Datele variază, de la an la an, în funcție de căderea și topirea zăpezii, deci nu sunt fixe. 

Între Transalpina și Transfăgărășan se fac mereu comparații, disputându-se care dintre ele e cel mai frumos traseu. Unii susțin că bogăția naturală a Transalpinei e superioară, dar singurul mod de a te convinge este să te urci în mașină și să te bucuri de traseul Transalpina și obiectivele turistice din jur. Va fi o călătorie spectaculoasă, cu siguranță.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇