Târgul iconarilor și al meșterilor cruceri la Muzeul Țăranului Român

Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
AFIS-TARGUL-ICONARILOR-2022-copy

Muzeul Național al Țăranului Român prăznuiește, în ajunul zilei de 14 septembrie,  Înălțarea Sfintei Cruci, una dintre cele mai importante sărbători ale calendarului țărănesc. Aflat la a XXI-a ediție, Târgul iconarilor și al meșterilor cruceri oferă publicului, timp de trei zile, de vineri, 16 septembrie, până duminică, 18 septembrie 2022, noi întâlniri cu artiști și meșteri iconari însoțiți de această dată de o serie de artizani al căror meșteșug continuă să valorifice materiile artei tradiționale și rezonează cu specificul târgului.

Preocupat de valorificarea și revitalizarea patrimoniului cultural țărănesc, Muzeul Țăranului păstrează structura târgului de iconari și meșteri cruceri inițiat sub forma unui act cultural cu rol formator și educativ prin prezentarea unor teme iconografice devenite reper în iconografia țărănească și prin inovații care folosesc imaginea tradițională ca (re)sursă, teritoriu de explorare pentru creațiile contemporane ale artiștilor și ale meșterilor iconari. Târgul iconarilor și al meșterilor cruceri își propune să redescopere frumusețea obiectelor de cult, a unui patrimoniu dedicat artei tradiționale și îndeosebi icoanelor, urmărind calitatea tehnicii și a meșteșugului, respectarea scopului pentru care este realizat obiectul de cult, evitând expresiile kitsch și serializările industriale.

ADVERTISING

Continuăm formula binecunoscută de prezentare a târgului, invitându-i pe meșterii și artiștii iconari să expună obiectele create pentru târg în cadrul unor microinstalații, dând astfel posibilitatea de a viziona într-un context diferit creațiile personale și de a iniția un nou dialog cu publicul vizitator. Structura târgului rămâne ca întotdeauna mai aproape de atmosfera unui praznic, celebrând prin prăznicare, sfinți protectori, heruvimi desprinși din cetele îngerești - Crucea în variante ne-împuținate, toate zugrăvite și închipuite pe icoane pe sticlă, icoane pe lemn, icoane de vatră, crucițe, cruci de mână, miniaturi religioase, izvoade, pecetare, mozaicuri, obiecte și lucrări care se înscriu în teritoriul artei sacre.

ADVERTISING

Însoțim iconarii cu ceaiuri de leac, cozonaci, dulcețuri, zacuscă, miere și prăjituri de casă. Scoatem din lada de zestre a muzeului - albume, cărți poștale, scrieri și ziceri țărănești, revista Martor, caiete de meșteri, cataloage de expoziții - oferite spre vânzare publicului interesat.

Ateliere / întâlniri

Experiența din anii precedenți a atelierelor pentru copii și adulți și cererea publicului pentru continuarea lor cu câțiva dintre iconarii și crucerii dedicați împărtășirii tehnicii meșteșugului sunt argumente pentru continuarea rolului educațional al atelierelor.  Adresăm, astfel, copiilor și adulților invitația de a descoperi cum lucrau iconarii vechi izvoade și zugrăveau icoane, pictând pe sticlă sau pe lemn grunduit, cum se însemnează și incrustează pristolnicele și icoanele de vatră în cadrul unor ateliere ținute de artiști și meșteri iconari.

ADVERTISING

Sâmbătă, 17 septembrie

orele 11:00 – 13:00 – Ateliere de încrustat în lemn cu Vasile Moldoveanu

orele 14:00 – 16:00 – Ateliere de pictură pe lemn cu Angela Ludoșanu

Înscrierile pentru ateliere se fac la: educatiemuzealamtr@gmail.com

Costul unui atelier: 25 lei / persoană

Prețul biletului de intrare la târg: adulți - 12 lei; pensionari - 6 lei; elevi, studenți, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau ușor - 3 lei. 

Coordonatorul târgului: Lila Passima 

Comunicare: Monica Chiorpec // educatiemuzealamtr@gmail.com

Parteneri media ai MNȚR: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, RFI România, Historia, Igloo, Arhitectura, Observator Cultural, Infinitezimal, Ziarul Lumina, LiterNet.ro, www.agerpres.ro, www.ordineazilei.ro, www.modernism.ro, propagarta.ro, www.matricea.ro, www.promenada-culturala.ro, www.daciccool.ro, www.gokid.ro, www.onlinegallery.ro, www.cooperativaurbană.ro, www.accmediachannel.ro, revistapatronatuluiroman.ro, www.iqool.ro, www.Financiarul.ro, www.News24.ro, Terra Magazin.