Ai fost vreodată în vizită la cineva, iar designul interior te-a proiectat cu zeci de ani în urmă, în vremea nobililor? Cel mai probabil ai trecut pragul unei locuințe amenajate într-un stil vintage. Se observă în ultimul timp o preferință tot mai mare pentru obiectele de mobilier și de decor vintage, atât pentru cele bine conservate în starea lor originală, cât și pentru cele recondiționate. Dacă și ție îți plac piesele vintage, cu istorie și povești cuceritoare, cu siguranță informațiile de mai jos te vor ajuta să îți amenajezi un spațiu autentic, cu influențe retro.
Cuprins
1. Stilul vintage – definiție, influențe și evoluție culturală
Stilul vintage este ușor de recunoscut, însă destul de dificil de definit pentru că cuprinde elemente de mobilier și de decor din diverse perioade istorice. Culorile sunt de regulă în nuanțe pastelate sau din contră, opulente, cum ar fi burgundy sau auriu, iar materialele folosite sunt întotdeauna naturale – tocmai din acest motiv, acest stil a reușit să fie apreciat chiar și după atâția zeci de ani. În funcție de perioada de referință, elementele în stil vintage sau retro mai pot conține elemente florale sau geometrice. Chiar dacă nu există o definiție clară a acestui stil de amenajare interioară, putem spune un singur lucru: orice locuință decorată cu astfel de elemente este fermecătoare și plină de povești care abia așteaptă să fie descoperite.
Ca să înțelegem cu adevărat stilul vintage, va trebui să facem o incursiune în trecut, în perioada Primului Război Mondial, atunci când au apărut primele schimbări în designul interior. Traumele războiului au determinat oamenii să își caute confortul în mobilierul vechi, care le amintea de trecut. Au urmat apoi anii 1920-1930, marcați de Epoca Jazzului, caracterizată de detalii opulente și de estetica art deco, cu multe linii geometrice. După al Doilea Război Mondial s-a remarcat mobilierul din lemn masiv, cu forme curbe și un design simplu. În anii 1960-1970 a apărut mișcarea hippie care și-a lăsat amprenta asupra designului de interior prin imprimeurile florale și culorile vibrante. Deja prin anii 1980 se vorba de o estetică retro, inspirată de designul, culorile și materialele anilor 1930-1940.
După cum poți observa, influențele stilului vintage provin din mai multe epoci, tocmai din acest motiv nici nu poate fi definit într-un mod foarte clar. Poți păși într-o locuință amenajată într-un astfel de stil și să găsești un fotoliu din anii 1920, un tablou din anii 1950 și o canapea cu o tapițerie cu imprimeu floral, specifică anilor 1970. De altfel, partea interesantă a stilului retro este chiar aceste elemente care au o istorie interesantă în spate. Cât de fascinant poate fi să te așezi pe o canapea pe care poate acum 50 de ani în urmă, o familie de nobili își savurau ceaiul împreună?
2. Stilul vintage în designul interior – decorațiuni interioare și alte elemente importante
Dacă te fascinează stilul vintage și vrei să îl aduci în locuința ta, trebuie să îi cunoști trăsăturile sale specifice, de la piesele de mobilier, până la paleta de culori folosită, texturi sau materiale recomandate în procesul de redecorare. Aceste informații îți vor fi de mare ajutor mai ales dacă nu cunoști prea multe despre acest stil, dar îl admiri de fiecare dată când îți iese în cale.
Este extrem de important să menționăm faptul că stilul vintage poate fi integrat cu succes și în locuințele amenajate modern – unele elemente, cum ar fi o decorațiune retro, pot aduce chiar un plus de personalitate unui astfel de spațiu. Așa că, atunci când vorbim de locuință în stil vintage, nu vorbim de o casă cu un aspect învechit, ci mai degrabă de o casă amenajată cu bun gust, cu piese ce provin din alte epoci. E ca și cum ai avea un muzeu în propria casă.
Stilul vintage și piesele de mobilier
Piesele de mobilier reprezintă elementele centrale ale amenajărilor vintage. Dacă îți place să mergi la târguri de antichități, cu siguranță vei găsi acolo dulapuri, canapele, comode, scaune sau mese de cafea autentice, din perioada 1920-1970. Căutarea unor astfel de piese este exact ca o vânătoare de comori – trebuie să te uiți în locurile potrivite și să știi să recunoști piesele autentice de cele reproduse. Nu se specifică nicăieri faptul că în stilul retro trebuie să se regăsească doar elemente autentice, însă cele reproduse sau reinterpretare cu siguranță nu se ridică la nivelul celor originale, cel puțin din punct de vedere al calității. Pe vremuri, obiectele de mobilier era realizate din materiale de cea mai bună calitate, tocmai pentru a trece cu succes testul timpului. Nu putem spune același lucru despre mobilierul realizat în zilele noastre, care trebuie înlocuit o dată la câțiva ani, din cauza deteriorărilor.
Mobilierul vintage este din lemn masiv, tapițat cu catifea sau piele (țineți minte canapelele Chesterfield?), cu sculpturi, gravuri sau ornamente care aduc un plus de rafinament și eleganță. Mesele cu blat de marmură sau din sticlă se regăsesc și ele destul de frecvent în amenajările vintage. Să nu mai vorbim de comodele cu picioare sculptate și cu mânere ca niște mici opere de artă. Dacă analizezi foarte bine mobilierul vintage, vei vedea că de fapt accesoriile și ornamentele sunt cele care fac diferența.
Stilul vintage și paleta de culori
Paleta de culori folosită în stilul vintage de decorare este destul de specifică perioadei istorice de referință. Dacă în anii 1920-1930 era la modă combinația dintre roz și auriu, în anii 1950 au început să fie folosite mai mult nuanțele pastelate (roz pal, verde mentă, lila, albastru prăfuit), urmând ca în anii 1970, locuințele să fie amenajate în tonuri de verde închis, combinate cu auriu sau bronz. Fiecare paletă de culori transmitea un mesaj diferit. Dacă nuanțele pastelate aduceau un aer de feminitate, combinația de roșu cu alb putea oferi oricărui spațiu un accent dramatic. Nuanțele pământii erau și ele preferate în amenajările vintage, tocmai pentru că adăugau o notă de căldură și intimitate. E adevărat că de multe ori stilul vintage este asemănat cu eleganța, însă și culorile vibrante au fost la modă în diverse epoci. Așa că, dacă îți dorești o locuință amenajată într-un stil retro și cu nuanțe contrastante, cum ar fi portocaliu, galben sau roz intens, nimeni nu ar trebui să te împiedice. Vei obține o casă veselă, cu un design eclectic.
Bineînțeles, imprimeurile florale nu ar trebui să lipsească din nicio casă amenajată într-un astfel de stil, indiferent dacă vorbim de o tapițerie cu imprimeuri, de o pătură sau o draperie. Aceste imprimeuri sunt caracteristice stilului retro și aduc un plus de personalitate oricărui spațiu.
Texturi și materiale naturale
Utilizarea unor materiale naturale reprezintă una dintre trăsăturile cheie ale acestui stil, lemnul fiind elementul central. Mobilierul din lemn masiv este obligatoriu într-un spațiu amenajat într-un stil vintage, acesta oferind autenticitate locuinței. Nu ne limităm însă doar la mobilier – lemnul masiv poate fi folosit și la podele, lambriuri sau alte accesorii și decorațiuni. Marmura, granitul sau pietrele naturale sunt alte materiale naturale care pot fi folosite pentru blaturile de bucătărie într-un stil retro. Sticla aduce un plus de rafinament, așa că, dacă ai găsit la un târg un candelabru retro, îl poți folosi fără probleme într-un living retro pentru că îl va duce într-o zonă de opulență. În ceea ce privește tapițeria mobilierului, în epocile trecute se folosea de multe ori pielea naturală, catifeaua sau mătasea, materiale de calitate și rezistente la uzură. Catifeaua sau mătasea se regăseau de multe ori în casele nobililor care trăiau în lux, alături de perdelele din dantelă sau lenjeriile de pat cu accente din dantelă.
Decorațiuni interioare
Farmecul unei locuințe amenajate în stil vintage stă de multe ori și în decorațiunile interioare folosite, acestea adăugând și mai multă autenticitate. Vorbim de oglinzi cu rame ornamentale, amplasate pe hol sau în dormitor, de vaze, lumânări și alte accesorii din sticlă, tablouri cu rame deosebite, covoare cu motive orientale sau florale sau perne decorative. Bineînțeles, cutiile de bijuterii din lemn cu detalii decorative nu lipsesc dintr-un dormitor retro, la fel cum ceasul cu pendul își poate găsi locul pe hol. Obiectele de colecție sau antichitățile vor adăuga și mai multă valoare spațiului, iar candelabrul contribuie la formarea unei imagini de lux și opulență.
Când vine vorba de decorațiunile interioare, lucrurile sunt destul de simple pentru că îți poți pune creativitatea la treabă și poți integra astfel de elemente și într-un spațiu amenajat într-un stil modern. De altfel, o decorațiune vintage va ieși mult mai bine în evidență într-un living modern decât într-unul retro, de la A la Z. Ideea e ca la finalul procesului de amenajare, să te uiți în jurul tău și să vezi nu doar un spațiu vintage, ci un spațiu cu o atmosferă relaxantă și confortabilă, care te reprezintă în totalitate.
3. Amenajări interioare în stil vintage – sfaturi și idei
Dacă iei în considerare un proces de amenajare vintage pentru locuința ta, ar trebui să știi că nu e totul atât de simplu pe cum crezi. Trebuie mai întâi să găsești obiecte de mobilier și decorațiuni potrivite, iar acest lucru implică vizitarea târgurilor și a magazinelor de antichități sau contactarea colecționarilor. Poate acum ar fi un moment bun să îți vizitezi rudele, îndeosebi bunicii sau străbunicii și să vezi dacă nu cumva au prin casă obiecte de decor sau de mobilier pe care le poți recondiționa și folosi.
Dacă ai în cap o perioadă de referință, s-ar putea să îți fie cu atât mai greu să găsești obiectele necesare pentru decorarea spațiului. Dacă în schimb ești deschis la un stil eclectic, cu elemente din era art deco, modernistă, pop sau boem, amenajarea va decurge mult mai rapid. Caută accesorii vintage în stare bună, tapet cu modele retro, articole textile cu imprimeuri florale, obiecte de iluminat vintage care încă mai funcționează și vezi cum le poți integra pe toată în același spațiu, astfel încât la final să obții un rezultat unitar și echilibrat din punct de vedere estetic. Amenajările vintage sunt interesante tocmai pentru că au atât de multe povești în spate, însă nimeni nu știe și cât de mult efort se află în spatele lor. În realitate, s-ar putea ca procesul de amenajare a unui astfel de loc să nu se termine niciodată pentru că vei găsi întotdeauna comori pe care ți le vei dori în casa ta, uneori chiar din întâmplare. Poate ai niște vecini care vor să redecoreze un apartament vechi și vor să scape de câteva obiecte de mobilier din lemn masiv care s-ar potrivi perfect în spațiul tău.
Dacă recondiționarea mobilierului vechi reprezintă o opțiune bună pentru tine, ar fi bine să te înarmezi cu multă răbdare, dar și cu instrumentele potrivite pentru a ajunge la un rezultat final care să se ridice la nivelul așteptărilor tale. Când lucrezi cu piese vechi, este suficient să pui mai multă presiune pe instrumentul de șlefuit pentru a-i strica iremediabil întregul aspect. La final nu te vei alege doar cu o piesă de muzeu, ci cu una care a fost recondiționată de mâinile tale, satisfacția fiind cu atât mai mare.
În concluzie, stilul retro este unic și original, iar dacă vrei o locuință cu astfel de influențe, va trebui să te pregătești și pentru dezamăgiri, nu doar pentru succese. S-ar putea ca acea canapea pe care ai văzut-o într-un magazin de antichități să aibă mai multe urme de uzură decât te-ai așteptat și să fii astfel constrâns să gândești un nou proiect de amenajare vintage, cu un alt element central. Este o muncă dificilă să găsești obiecte de mobilier și de decor care să se potrivească perfect, însă îți garantăm că merită orice drum făcut pe la târgurile de antichități și orice întâlnire cu colecționarii care au aceeași pasiune ca și tine. Avantajul cel mai mare este că acest stil vintage nu se demodează, ci crește tot mai mult în valoare – peste ani, casa ta va fi un adevărat muzeu de artă, în care toți musafirii vor intra entuziasmați să afle istoria fiecărui obiect.