Seria concertelor Candleglow Castle revin cu Lista lui Schindler și Pianistul: emoții si supraviețuire prin artă

Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
EVENTIM-Schindlers-list-The-Pianist-Chopin

Seria specială de concerte Candleglow Castle (la castelul Kálnoky din Micloșoara, Covasna) continuă pe 16 noiembrie cu un repertoriu emoționant: Lista lui Schindler, o capodoperă a muzicii de film și Pianistul – o poveste tulburătoare de supraviețuire prin artă.

Castelul este un conac de vânătoare care și-a deschis în această toamnă porțile pentru un eveniment bianual care aduce muzica clasică, reinterpretată la lumina lumânărilor în inima monumentului istoric și care adăpostește acum Muzeul Vieții Transilvănene!

Prin concertele Candleglow Castle, Castelul Kálnoky își dorește să ofere spectatorilor o experiență culturală unică care îmbină arhitectura impresionantă și istoria cu rafinamentul muzicii simfonice moderne. Scopul acestui proiect este de a transforma castelul într-un reper al artei și comunității, unde tradiția se îmbină armonios cu inovația.

ADVERTISING

Bilete prin Eventim

Tibor-Kalnoky

“Întotdeauna la Micloșoara, familia Kálnoky a avut musafiri și muzică. Muzica clasică are un acces mai dificil către publicul larg, așa că ne-am gândit să folosim melodii din filme cunoscute ori soundtrack-ul unor artiști cunoscuți, într-un context diferit: cu instrumente clasice, în cadrul magic al pivniței castelului, luminată numai cu lumânări. Merita să veniți din Brașov sau București pentru această experiență, întrucât este o ocazie unica pentru un weekend plin de magie! O experiență muzicală intimă în interiorul zidurilor castelului medieval”, spune contele Tibor Kálnoky, gazda evenimentului.

CandleGlow

Lista lui Schindler - O coloană sonoră emoționantă, o capodoperă a muzicii de film

Coloana sonoră a filmului Lista lui Schindler, compusă de John Williams, este o bijuterie muzicală a cinematografiei contemporane. Lansat în 1993 pentru filmul regizat de Steven Spielberg, acest album premiat cu Oscarul pentru cea mai bună coloană sonoră, BAFTA și Grammy, aduce în prim-plan o interpretare impresionantă la vioară care îi conferă emoție și profunzime.

ADVERTISING

Coloana sonoră principală din Lista lui Schindler a devenit unul dintre cele mai cunoscute teme muzicale ale cinematografiei, remarcându-se prin solo-ul de vioară ce evocă melancolie și putere interioară, având asupra publicului un impact evocator.

i-4XW4w5s-X2

Pianistul - O poveste tulburătoare de supraviețuire prin artă

Pianistul, filmul biografic regizat de Roman Polanski și lansat în 2002, spune povestea adevărată a pianistului și compozitorului polonez Władysław Szpilman, supraviețuitor al Holocaustului.

În filmul Pianistul, muzica este o prezență fundamentală, reflectând profunzimea și emoția trăite de Władysław Szpilman. De la începutul filmului, sunetul delicat al Nocturnei în Do diez minor de Chopin evocă o nostalgie irezistibilă, iar Chopin continuă să fie o constantă muzicală ce însoțește călătoria lui Szpilman. Scenele de mare intensitate sunt completate de lucrări emblematice precum Sonata Lunii de Beethoven și Ballada în Sol minor, Op. 23 de Chopin.

ADVERTISING

Concertul va avea loc în pivnița de vinuri a castelului, unde pianul lui Szőcs Botond și violoncelul lui Tóth-Györbiró Apor vor crea o atmosferă vibrantă, magică, într-un cadru care transpune spectatorii într-o altă epocă.

Despre artiști

Szőcs Botond, un pianist renumit pentru temperamentul său energic inconfundabil, a devenit cunoscut în lumea muzicală prin intensitatea experiențelor sale artistice și puterea convingătoare a interpretărilor sale. În 2024, a obținut titlul de doctor la Facultatea de Arte Muzicale a Universității Transilvania din Brașov. Botond a participat la concursuri naționale și internaționale, obținând mai mult de 12 premii întâi și cel mai recent recunoaștere, Premiul de Excelență Muzicală al Academiei Americano-Române de Științe și Arte, acordat celui mai bun interpret, fie solist instrumental, membru al unei formațîi de cameră sau acompaniator la Teatrul Tamási Áron din Sfântu Gheorghe, în care activează că lider de orchestră și pianist. Momentele notabile ale carierei sale de pianist includ concertele din țară și peste hotare, inclusiv în China, Vietnam, Cuba și Dubai.

Tóth-Györbiró Apor (violoncel), născut într-o familie de muzicieni, și-a început educația muzicală încă din copilărie.Și-a început educația profesională la Liceul de Arte “Plugor Sandor” din Sfântu Gheorghe, urmată de Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. În toți acești ani, a acumulat multa experiență cu diferite genuri muzicale, muzicieni și producători din Statele Unite ale Americii, Elveția, Germania, Italia, Austria, Polonia, Lituania etc.).

Și-a demarat cariera profesională încă din învățământul preuniversitar prin intermediul cvartetului de coarde “Strike Quartet” din Sfântu Gheorghe, compus din elevi iminenți ai Liceului de Arte “Plugor Sandor”.  A fost premiat la Olimpiadele Naționale de Interpretare Instrumentală și a avut posibilitatea de a colabora cu mai multe instituții naționale, precum Filarmonica de Stat Satu Mare, Opera Română din Cluj-Napoca, Opera Maghiară din Cluj-Napoca, Filarmonica de Stat Brașov. Artistul colaborează în multiple proiecte cum ar fi Sepsi Gospel încă din anul 2021, iar cea mai recentă experiențe constă în înființarea cvartetului de coarde Lilium Quartet.

Organizatorii concertelor Candleglow Castle așteaptă publicul să trăiasca această experiență intimă, unde muzica și istoria se întâlnesc în inima Transilvaniei! Fiecare concert oferă două opțiuni: un concert cu prosecco la ora 16:00 sau un concert cu cină inclusă, la ora 19:00. Locurile sunt limitate și necesită rezervare prealabilă.

Pachete speciale pentru Crăciun și Anul Nou

Cazarea se poate face la Casele de Oaspeți ale Contelui Kalnoky, unde se pot bucura de un program de relaxare deosebit. De Crăciun și de Anul Nou, pachetul de cazare va include câteva activități suplimentare: plimbare cu căruța și caii pe dealurile Transilvaniei, degustare de vin fiert, relaxare în ciuberele exterioare, atelier de pregătit turta dulce ori cozonac secuiesc, decorarea bradului, slujba de Crăciun ori cină festiva de Anul Nou, mese delicioase cu gastronomie locală și concertele la lumina lumânărilor.