Șeful Wizz Air spune că anulările din vară nu se vor mai repeta. Cum a rezolvat problema

Șeful Wizz Air spune că anulările din vară nu se vor mai repeta. Cum a rezolvat problema

După ce toată vara Wizz Air a fost nevoită să anuleze foarte multe zboruri, ceea ce a afectat zeci de mii de clienţi, şeful companiei low cost anunţă acum că a luat o serie de decizii grele, care costă mult, pentru a nu mai ajunge în situaţia aceasta neplăcută.

József Váradi, CEO-ul Wizz Air, a ţinut marţi o conferinţă de presă, în care a precizat că zeci de mii de pasageri Wizz Air au fost afectaţi în vară de problemele cu care s-a confruntat compania, iar cei din România reprezintă aproximativ 20% din total (aici au fost probleme în lunile iunie şi iulie).

ADVERTISING

"În vară, compensaţiile au fost aproape de 100 de milioane de euro. Deci noi compensăm în mod corespunzător. Nu trebuie să vă îngrijoraţi de asta. Sigur că nu ne dorim să anulăm, de aceea, suntem preocupaţi să efectuăm zborurile. Dar dacă totuşi trebuie să anulăm dintr-un motiv sau altul, noi respectăm regulamentele europene şi plătim pasagerilor orice drepturi au. (...) În momentul de faţă avem cam 70% din cererile de despăgubire în mod automatizat".

Şeful Wizz a subliniat că s-a ajuns într-un punct bun: "luna trecută (septembrie) nu am avut niciun zbor anulat în România".

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ca urmare a problemelor din vară, compania a decis să investească.

"Am luat o serie de decizii grele pentru că ne costă bani. Investim în aeronave de rezervă. O aeronavă de rezervă costă 100 de milioane de euro.

Înainte aveam cinci aeronave de rezervă în sistem. La începutul verii am ajuns la opt aeronave, deci pentru toată reţeaua Wizz, pentru tot sistemul Wizz. Deci de la cinci la opt. Am investit 300 de milioane de euro pentru asta.

Am creat mai multe echipaje şi piloţi de stand-by, astfel încât dacă e nevoie să introducem o nouă aeronavă pentru a recupera operaţiuni, să avem şi echipaje disponibile pentru aeronavele respective de rezervă. Şi aceasta este o investiţie semnificativă.

ADVERTISING

Am investit foarte mult şi în logistică. Distribuiam piese de schimb pentru recuperare tehnică de la o serie de puncte şi am extins numărul de puncte. De exemplu, avem o bază logistică la Bucureşti, astfel încât să fim cât mai aproape de problemă. Dacă este o problemă în România, să nu aducem piesele din Polonia, pentru că avem o bază mare în Polonia, dar avem piese şi aici la Bucureşti. Vorbim despre depozite, hangare, despre piese de schimb. Deci este o investiţie.

Şi apoi ne-am uitat şi la orarul de zbor. Am evaluat riscul ca personalul să iasă din programul de zbor sau să existe riscul de anulare de zbor. Deci am făcut optimizare din acest punct de vedere. Şi am investit foarte mult şi în call center. Înainte aveam trei, acum avem cinci unităţi de call center, deci mai multă capacitate, mai multă infrastructură astfel încât să satisfacem cerinţele oamenilor. Şi investim şi în resursele de la sol, din aeroporturi. Dacă există o problemă, oamenii să aibă la cine să apeleze, să nu se simtă sinistraţi", a afirmat József Váradi.

El a precizat că problemele nu au dispărut cu totul, dar că în prezent compania nu se mai confruntă cu situaţia din iunie şi iulie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇