Rânca: cum ajungi rapid, obiective turistice și informații utile pentru a te recrea la înălțime maximă

Rânca: cum ajungi rapid, obiective turistice și informații utile pentru a te recrea la înălțime maximă

Iubitorii de snowboarding și schi extrem au ocazia să practice aceste sporturi de iarnă într-un cadru natural greu de imaginat datorită altitudinilor mari, frumuseților din împrejurimi și zonelor off-road de pe masivul muntos. Chiar și în perioadele din an fără zăpadă sunt diferite activități care se pot practica pe acești munți, pe trasee bine stabilite. Spre exemplu, automobilismul se practică anual pe serpentinele dintre Novaci și Rânca, în cadrul Campionatului Național de Viteză în Coastă. Dacă vrei să afli detalii despre traseele practicabile, obiectivele turistice cele mai importante din Rânca și împrejurimi vei descoperi în următorul articol informații utile pentru a te determina să vizitezi această zonă minunată aflată pe „Drumul Regelui”din România.

1. Rânca - stațiunea aflată la cea mai mare înălțime

Deși este în continuă dezvoltare și transformare, Rânca prin obiective turistice din ce în ce mai interesante atrage tot mai mulți turiști sau iubitori de sporturi extreme offroad de iarnă și nu numai. 

Datorită faptului că se află la cea mai mare altitudine- 1600 m, Rânca din România este în topul stațiunilor montane și de aceea se urmărește dezvoltarea infrastructurii și întreținerea cadrului natural mirific. 

Avocatul Dumitru Brezulescu a pus bazele înființării unei stațiuni montane la Rânca încă din anul 1930. De la cele 6 cabane care aveau câte 5 camere în anul 1937 s-a adăugat cabana centrală care s-a dat în folosință grație primului ministru al României din acea vreme (Gheorghe Tătărăscu). 

ADVERTISING

În ce județ este Rânca? Iată aici!

Deoarece Rânca se află în apropierea orașului Novaci și a comunei Baia de Fier din județul Gorj aceasta se află în Masivul Parâng- Munții Novaciului. La poalele Vârfului Păpușa din Munții Parâng, la altitudinea de 1600 metri cu acces pe șoseaua Transalpina se află Rânca, la distanța de 18 Km față de orașul Novaci și la 63 Km față de orașul Târgu Jiu.

Amenajările turistice din Rânca includ: pârtii de schi care au drept sprijin instalațiile de teleski, baby ski, telescaun pentru iubitorii sporturilor de iarnă. Datorită precipitațiilor abundente, temperaturilor scăzute și instalațiilor de iluminat nocturne se poate practica schiul alpin și snowboardul o lungă perioadă din an în condiții optime. 

Pentru a ajunge la Rânca se folosește DN67C sau șoseaua Transalpina care este cea mai înaltă șosea din România. Această șosea se mai numește „Drumul Regilor” datorită celor povestite de localnicii din Novaci care afirmă că Regele Mihai I al României și Regina Ana treceau prin zonă și se opreau să-i salute de fiecare dată. Astfel, trecerea din Transilvania în Țara Românească se realiza peste Masivul muntos Parâng datorită șoselei la care au contribuit aproape toți locuitorii de pe raza stațiunii Rânca de astăzi, conform descoperirii specialiștilor. 

2. Unde este Rânca - trasee rapide și practicabile

În zona dintre Novaci și Baia de Fier se poate trece pe Transalpina și se ajunge la Rânca pentru a utiliza pârtiile de schi și nu numai. Pârtia de schi cea mai veche este cea din centrul stațiunii. 

Iubitorii de trasee montane din Rânca au străbătut foarte multe cărări și au marcat drumul pentru a le deschide pofta de călătorie și altor turiști. Desigur, este vorba de ore bune de escaladat pentru Vârful Păpușa cu 2136 m altitudine de către montaniarzii echipați corespunzător. 

ADVERTISING

Cu ajutorul motoarelor sau motocicletelor se poate ajunge destul de rapid în stațiunea Rânca, mai ales dacă drumul este curățat de zăpadă și fără polei. 

Pădurile de conifere și de foioase de pe traseu și pajiștile alpine de o frumusețe rară te determină să oprești motorul sau autovehiculul pentru a admira peisajul miraculos. Când ajungi la Lacul Vidra parcă intri într-o poveste, mai ales că norii se apropie de stânci. Astfel, norul Căciula Muntelui pare că te însoțește în călătoria către cea mai înaltă stațiune montană din România- Rânca. 

Este adevărat că nu toate zonele circulabile au protecție la marginea drumului, însă șoseaua este foarte bună și curajul celor care străbat aceste drumuri de munte este determinant, mai ales în aceste porțiuni. Profesionalismul șoferilor este pus la încercare pentru a ajunge în cele mai bune condiții la destinație și a descoperi atracțiile turistice din Rânca.

Odată ajunși la cota 1400-1600 m de la poalele Vârfului Păpușa descoperi o mulțime de activități la Rânca: schiul și snowboardul iarna, escaladarea muntelui vara sau automobilismul toamna. Prin urmare, în fiecare anotimp găsești la Rânca atracții turistice care să te determine să te întorci de câteva ori pe an.

3. Obiective turistice în Rânca - utile pentru recreere

Stratul de zăpadă de 200 de centimetri care se găsește pe masivul muntos Parâng din decembrie până în aprilie este întreținut de precipitații destul de abundente de ninsori. Acest lucru îi determină pe turiști să viziteze stațiunea Rânca pentru atracțiile turistice din zonă și aerul puternic ozonat care ajută la menținerea unui stil de viață sănătos. Pe de altă parte, odată ce ajungi la înălțime te simți în libertate, mai aproape de cer, chiar dacă ești „cu capul în nori” și „cu picioarele pe pământ”. Este adevărat că poți intra în zone cu nori, ceea ce te determină să conduci cu prudență sau să faci pauze când mergi pe jos.

ADVERTISING

Ca și înălțime, Rânca se află la 1600 metri altitudine, ceea ce o promovează în topul celor mai înalte stațiuni montane, urmată îndeaproape de Păltiniș- cea mai veche stațiune montană din România.

Ce munți sunt la Rânca? 

În afară de Munții Novaciului din Masivul Parâng se mai poate schia până la poalele Muntelui Corneșul unde încep alte pârtii de schi practicabile.

Dacă în stațiunea Rânca la altitudine de la 1400 la 1600 se pot practica sporturi de iarnă, se dezvoltă tot mai mult pârtiile de schi de la poalele Vârfului Păpușa. 

Acum, că ai aflat unde se află stațiunea Rânca este momentul să-ți programezi o plecare în concediu și să iei la tine echipamentul necesar pentru munte. Desigur, se găsesc suficiente locuri de cazare și echipamente pentru sporturi de iarnă de închiriat, asistate de specialiști, la cerere. Instalațiile prin cablu care deservesc aceste sporturi sunt: teleschiul, baby skiul și telescaunul. În anotimpul cald poți folosi telescaunul pentru a urca la o altitudine mai mare în vederea escaladării rapide a muntelui.

Ce ai de vizitat la Rânca? Iată aici cele mai importante atracții turistice din zonă!

  • Lacurile glaciare: Câlcescu, Lacul verde, Mija, Roșiile oferă o atmosferă de poveste;
  • Vârfurile montane: Păpușa, Cârja, Mohorul, Mândra, Parângul Mare, Stoienița, Setea Mare oferă peisaje mirobolante în fiecare anotimp.

Prin urmare, poți merge la Stațiunea Rânca pentru obiective turistice de neratat în fiecare anotimp. Dacă-ți plac sporturile de iarnă, aici este locul ideal datorită traseelor off-road și senzațiilor tari oferite de acestea. De asemenea, dacă preferi să te recreezi sau cauți liniștea la Rânca găsești locul ideal pentru a-ți petrece concediul sau cel puțin un weekend.

Stațiunea Rânca obiective turistice de vizitat în fiecare sezon prin împrejurimi

  • Lacurile de acumulare Galbenul, Perimanul și Vidra îți oferă un peisaj nemaiîntâlnit în mijlocul naturii;
  • La Sudul Masivului Parâng găsești Peștera Muierii care este purtătoarea unor mărturii extraordinare din timpuri străvechi. Localnicii și cercetătorii în speologie afirmă că aici s-au adăpostit femei și copii în timpul războaielor, de unde derivă și numele. Cu o lungime de 7000 de metri această peșteră este electrificată pentru vizitare, studiu speologic și nu numai. În afară de stalactitele și stalagmitele din peșteri, aici poți descoperi și alte minuni produse de natură pe parcursul anilor. dintre acestea se enumeră: Cascadele împietrite, Valul Muierii, Poarta, Galeria Urșilor cu resturi scheletice provenite de la urșii care au viețuit aici;
  • Peștera Polovragi este un obiectiv deosebit din perspectiva misterului pe care îl ascunde. Conform legendelor se spune că aici se adăpostea și străbătea drumurile ascunse de sub munți Zeul Zamolxis. Tronul regelui dacilor se află și acum în această peșteră plină de mister și se spune că aici este un loc sacru și încărcat cu energii nebănuite. Datorită aerului umed și cald se formează unele impurități în apa din peșteră și acestea dau senzația colorării apei pe anumite porțiuni. Se crează fenomene denumite astfel: Bolta Însângerată, Sala Divină, Camera Albă. Viețuitorii Peșterii Polovragi au lăsat, în timp, semne vizibile pe pereți de-a lungul celor 800 de metri unde se pare că au trăit: daci, femei, copii, bătrâni, călugări;
  • Pădurile de brazi, mesteceni, frasini și stejari te introduc într-o atmosferă de poveste și îți încarcă plămânii de oxigen. Mai mult, se ozonează întregul organism și starea de sănătate devine tot mai bună;
  • Zborul cu parapanta se poate efectua pe vârfurile Cerbul, Măgura și Păpușa datorită curenților de aer favorizanți;
  • Străbaterea traseelor montane care se află pe raza stațiunii Rânca- în sezonul cald;
  • Practicarea sporturilor de iarnă precum: ski, săniuș, snowboard, patinaj, snowmobil- în sezonul rece.

În continuare vei descoperi de ce se practică atât de mult turism la Rânca și cum a ajuns această stațiune aflată la cea mai mare altitudine din România în topul preferințelor turiștilor români și străini.

4. Stațiunea Rânca - aflată în topul obiectivelor turistice din România și nu numai

Deoarece se circulă pe drumul aflat la cea mai mare altitudine din România- Transalpina gradul de spectaculozitate crește pe măsură ce urci pe masivul muntos. Nici nu te-ai gândi că la 18 Km față de orașul Novaci și la 63 de Km față de orașul Târgu Jiu se dezvoltă atât de mult stațiunea Rânca, la altitudinea de 1600 de metri. La baza Vârfului Păpușa este permanent activitate: turism, servicii sau dezvoltarea infrastructurii stațiunii montane de aici.

Unde se mănâncă bine la Rânca?

Dacă preferi meniuri tradiționale poți alege o vilă sau o cabană. Dacă ai gusturi rafinate există o serie de pensiuni atractive sau te poți caza la hotel și poți servi masa aici.

Există o gamă variată de locuri de cazare și de servit masa, pentru toate buzunarele și gusturile turiștilor.

Ce poți vizita în Rânca? Iată traseele montane cele mai practicabile doar în anotimpul cald!

  • Cabana Rânca- Valea Gilortului- Novaci;
  • Cabana Rânca- Muntele Cerbu- Novaci;
  • Cabana Peștera Muierii- Baia de Fier;
  • Cabana Rânca- Muntele Urdele- Valea Iezerului- Obârșia Lotrului;
  • Cabana Rânca- Vârful Păpușa- Curmătura Oltețului;
  • Polovragi- Cheile Oltețului- Curmătura Oltețului.

Triunghiul roșu avertizează turiștii sau montaniarzii cu privire la gradul de risc la care se expun și la condițiile dificile de pe traseele montane. Înarmați cu răbdare, voință și echipați corespunzător putem străbate oricare dintre traseele marcate. 

Escaladarea munților, plimbările pe malul lacurilor glaciare sau de acumulare, precum și plimbările cu ATV-ul reprezintă răspunsul la întrebarea: ce poți face la Rânca vara.

Ce poți face în Rânca? 

Numeroasele posibilități de cazare și frumusețea stațiunii, precum și a întregii zone turistice îți oferă numeroase atracții pe tot parcursul anului:

  • Vara poți străbate traseele montane pentru mișcare sau pentru descoperirea peisajelor mirobolante și a lacurilor din munți;
  • Iarna poți practica sporturile aferente anotimpului rece deoarece stratul de zăpadă ajunge până la 2 metri din decembrie până în aprilie.

Iubitorii sporturilor de iarnă iau cu asalt stațiunea pentru a practica: ski, snowboard, săniuș, snowmobil sau patinaj. Locul și clima sunt propice pentru aceste activități recreative și sportive. Mai mult decât atât, peisajele minunate și norii aflați în apropiere îți dau senzația că te afli mai aproape de cer și sentimentul de libertate primează când ajungi aici.

Pentru sporirea gradului de spiritualitate poți vizita o serie de mănăstiri la Rânca, prin împrejurimi. Dintre acestea, se enumeră: Mănăstirea Polovragi, Mănăstirea Crasna, Mănăstirea Dealu Mare, Mănăstirea Lainici, Mănăstirea Tismana.

În concluzie, frumusețile naturale, amenajările realizate în Stațiunea Rânca și serviciile oferite se pot împleti în mod minunat cu dorința de recreere și nevoia de a respira aer curat într-un mediu spectaculos.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇