Pe 30 martie 2025, Opera Națională București va găzdui un eveniment cultural de anvergură: premiera mondială a operei Procesul lui Eichmann, o creație a renumitului compozitor israelian Gil Shohat, regizată de Erwin Șimșensohn, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga și având libretul semnat de dramaturgul israelian Motti Lerner.
Această producție istorică prinde viață datorită viziunii îndrăznețe a doamnei Tova Ben-Nun Cherbis, președintele și fondatorul Complexului Educațional Laude-Reut și al Fundației Magna cum Laude-Reut, a cărei dedicare neclintită a fost forța motrice din spatele realizării proiectului în România.
Ideea a apărut în iunie 2023, în timpul unui eveniment cultural la Siret. Tova Ben-Nun Cherbis și-a reafirmat atunci angajamentul față de educația despre Holocaust și lupta împotriva antisemitismului prin continuarea proiectului anual dedicat elevilor de liceu – o lecție de istorie puternică pentru generațiile viitoare. „Istoria este esențială, iar învățând din trecut ne consolidăm prezentul și pregătim viitorul”, a subliniat aceasta.
Astfel, pentru a dezvolta Procesul lui Eichmann, Noam Semel, Președintele Hanoch Levin Institute for Israeli Drama, i-a făcut legătura Tovei cu autorul piesei originale, dramaturgul israelian Motti Lerner, iar Tova Ben-Nun Cherbis a organizat imediat o vizită în Israel alături de Daniel Jinga, Directorul General al Operei Naționale București, pentru a pune bazele acestui proiect ambițios. Ceea ce a început ca o viziune îndrăzneață, s-a materializat într-un spectacol grandios, ce aduce istoria în conștiința colectivă prin forța artei.
Procesul lui Eichmann dramatizează evenimentele procesului istoric din 1961 al lui Adolf Eichmann, unul dintre principalii arhitecți ai Holocaustului, și redă mărturiile sfâșietoare ale supraviețuitorilor.
Mai mult decât o capodoperă artistică, opera reprezintă o punte între trecut și prezent, între memorie și responsabilitate, reafirmând angajamentul generațiilor viitoare față de jurământul solemn: Never again (Niciodată din nou).
Această premieră mondială este parte a unei inițiative educaționale mai ample coordonate de Tova Ben-Nun Cherbis - inițiativă susținută încă de la început de oficialitățile române, inclusiv de prim-ministrul Marcel Ciolacu, Raluca Turcan - ministrul Culturii din acea perioadă, președintele Camerei Deputaților, ministrul Educației și Inspectoratul Școlar București.
Astfel, după succesul răsunător al procesului simulat al eugenistului german Ernst Rüdin, organizat la Națiunile Unite în ianuarie 2023 și prezentat ulterior la Camera Deputaților din România, Tova Ben-Nun Cherbis a lansat în martie 2024 simularea Procesului lui Eichmann la Parlamentul României, cu participarea a 44 de elevi ai Complexului Educațional Laude-Reut si ai mai multor colegii naționale din București și din țară, sub îndrumarea regizoarei Carmen Lidia Vidu.
Datorită impactului semnificativ al acestui proiect, în 2025 vor avea loc trei noi ediții ale simulării Procesului lui Eichmann: pe 31 martie la Opera Națională București, pe 1 aprilie la Facultatea de Drept a Universității din București, în cadrul prestigioasei Conferințe Internaționale de Diplomație și Afaceri Globale pentru elevi – 2DAY AMBASSADOR, și pe 28 aprilie la Înalta Curte de Casație și Justiție a României.
Ca și în anii precedenți, elevii-actori vor participa la o vizită educațională în Berlin, pentru a vizita locuri-cheie ale istoriei, inclusiv Vila Wannsee, unde au fost planificate detaliile genocidului împotriva evreilor europeni și unde s-a semnat infamul Protocol al Conferinței de la Wannsee.
Pentru a amplifica impactul acestui demers cultural și educațional, Tova Ben-Nun Cherbis a iniţiat includerea piesei Procesul lui Eichmann în repertoriul Teatrului Național București. Premiera acesteia a avut loc pe 4 octombrie 2024, sub coordonarea actorului Mihai Călin, în prezența dramaturgului Motti Lerner, și a fost un succes răsunător, fiecare reprezentație fiind sold-out.
Prin premiera mondială a operei Procesul lui Eichmann la Opera Națională București, această inițiativă vizionară atinge un punct culminant. Sub îndrumarea doamnei Tova Ben-Nun Cherbis, arta devine o platformă pentru conștientizare și responsabilitate, iar lecțiile trecutului sunt reafirmate cu forță și claritate.
Acest proiect reamintește lumii că doar prin asumare putem preveni repetarea tragediilor trecutului. Prin artă și educație, generațiile viitoare sunt chemate să își asume datoria solemnă de a nu uita niciodată. Memoria trebuie să rămână un scut împotriva indiferenței, iar cultura să fie un pilon al conștiinței colective.
Tova Ben-Nun Cherbis, cu forța inspirației sale, a transformat o idee într-un proiect de anvergură internațională, aducând laolaltă artiști, istorici, instituții și tineri pentru a reda prin operă, teatru și educație un episod crucial al istoriei.
Premiera operei Procesul lui Eichmann nu este doar un eveniment artistic, ci expresia unui angajament profund față de umanitate, adevăr și justiție. Prin efortul său neobosit, Tova demonstrează că un singur om, atunci când crede cu tărie într-o cauză, poate transforma o lecție de istorie într-o moștenire valoroasă pentru generațiile viitoare.