La doar o călătorie cu metroul depărtare de Atena, te așteaptă orașul străvechi Pireu, o destinație importantă, dacă ajungi în Grecia continentală.
Un loc încărcat de istorie, Pireu are câte ceva de oferit pentru toată lumea. Forfota specifică porturilor, ambarcațiuni de lux, mâncare cum poți îndrăzni doar să visezi, plajă, excursii către insule, muzee unul și unul, vechi lăcașuri de cult și lista poate continua.
Pireu a prosperat în Antichitate, însă, de-a lungul secolelor, a decăzut și abia în secolul al XIX-lea, când Atena a fost declarată capitala Greciei, și mai ales după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, acest oraș-port a recăpătat gloria de odinioară, ba chiar a depășit-o, devenind unul dintre cele mai importante porturi de pe glob.
Ce poți vedea în Pireu? Deloc puține, e o listă întreagă de bifat! Pe dealul Kastella se află situat Teatrul Veakeio, un amfiteatru foarte popular pentru spectacolele pe timp de vară și panorama splendidă pe care o oferă asupra Golfului Saronic.
Cea mai frumoasă parte a orașului, Kastella este un cartier situat pe un deal, ce datează din secolul al XIX-lea, martor al unui trecut prosper. Pe măsură ce urci pe străzi precum Falireos, Irakleous, Vasileos Pavlou și Foskolou se deschide o panoramă unică, ce cuprinde marea și luminile orașului. Printre măslini și pini, se vede Biserica Profetului Elias și chiar orașul de coastă Vouliagmeni, la aproape 30 de kilometri spre sud-est.
Faimos pentru tavernele și restaurantele sale, care oferă, bineînțeles, mâncare tradițională grecească recunoscută în întreaga lume, Pireu e o destinație și pentru cei care iubesc cultura și istoria, grație numeroaselor muzee, cum ar fi Muzeul Arheologic, Muzeul Maritim Elen sau Nava-Muzeu Georgios Averof.
De neratat e și Agia Triada (Biserica Sfintei Treimi), ridicată în 1839, complet distrusă în bombardamentele din 1944 și refăcută ulterior.
Dacă ne referim doar la Muzeul Arheologic, de pe țărmul vestic al Golfului Zea, acesta are artefacte din vremurile miceneene până în epoca romană. Lângă muzeu sunt ruinele Teatrului Elenistic din Zea, din secolul al II-lea î.Hr..
Golful Zea (Pasalimani)
Acest golf si port natural este al doilea cel mai mare dintre cele trei porturi din Pireu. Pot fi văzute aici rămășițele zidurilor vechi ale orașului Pireu. Spre partea interioară a portului se află partea modernă, cu iahturile sale de lux.
În vremurile otomane, Golful Zea era locul în care pașa și haremul său urmau să se îmbăieze, de aici și originea numelui Pasalimani.
Mikrolimano
Portul de la Mikrolimano este de un oval aproape perfect, în antichitate fiind principalul port al Atenei. A fost dedicat zeiței Artemis, iar cele 80 de vapoare sunt astăzi restaurante cu preparate din pește. De altfel, Mikrolimano este o destinație mai ales pentru cei cărora le plac fructele de mare, care pot lua masa pe cheiurile de lemn ce oferă o priveliște de neegalat.
În vremurile bizantine, era cunoscut ca Fanari, datorită unui far construit la gura portului. Deasupra apei, ca nivelele unui amfiteatru, sunt rânduri de case ce urcă pe dealul din Kastella.
Plaja Votsalakia
Între Zea și Mikrolimano se află cea mai mare plajă din Pireu, Votsalakia. Terenul cu pietriș este curățat în mod regulat în timpul verii și se umple rapid de turiști care vor să profite de câteva ore de stat la soare.
Excursii pe insule
Exista servicii regulate de transport cu feribotul către mai mult de 20 de insule grecești din portul Pireu. Cea mai apropiată și de mari dimensiuni insulă este Aegina, care încântă prin arhitectura veche. Aici pot fi vizitate Templul lui Aphaia, din secolul al VI-lea î.Hr., și Kolona, cu Templul lui Apollo, din aceeași perioadă.
Către Aegina, unde se poate face și plajă, feribotul are curse pe întreg parcursul zilei, o călătorie durând aproximativ jumătate de oră.
Un pic mai departe este insula Serifos, la doua ore și jumătate, si frumoasa Hydra, la doar 90 de minute distanță, unde mașinile sunt interzise.