Conform statisticilor, țara noastră cuprinde peste 12.000 de peșteri, fiecare cu istoria și caracteristicile sale individuale. Află că, turismul în România se extinde dincolo de clasicele peisaje de munte sau mare. Dacă până acum vizitarea peșterilor din România nu ocupa neapărat topul listei de activități pentru vacanța ta de vis, atunci aruncă o privire asupra câtorva dintre cele mai frumoase peșteri din România pe care nu trebuie să le ratezi dacă ești în zonă. Cu o colecție atât de impresionantă de peșteri unice, poate fi o provocare să compui un top al celor mai frumoase, dar, totodată, este imposibil să nu fii impresionat de legendele care se ascund în spatele fiecăreia.
Cuprins
1. Peșteri din România considerate monumente naturale în Europa
Având în vedere câte peșteri sunt în România, acestea se găsesc aproape la tot pasul. Așadar, dacă obișnuiești să te plimbi prin țară sau te pasionează escapadele în natură, atunci notează câteva dintre cele mai importante informații despre peșterile din România din care cu siguranță vei pleca cu fotografii și amintiri în suflet.
- Peștera Scărișoara, cea mai mare peșteră cu gheață
România se poate mândri cu o adevărată bijuterie naturală și anume Peștera Scărișoara, cel mai mare bloc de gheață subteran din țară și din sud-vestul Europei. Dacă te afli în Munții Bihor, descoperă că, peștera se găsește în zona Arieșeni, mai exact la o altitudine de 1.165 metri.
Ghețarul datează de peste trei milenii, motiv pentru care a fost declarat monument natural în anul 1938. Așadar, acestea sunt doar câteva dintre argumentele care susțin poziția pe care Peștera Scărișoara o deține până azi în clasamentul principalelor peșteri din România și chiar la nivel european. Aceasta este accesibilă turiștilor doar parțial, peste jumătate din ea fiind rezervată cercetătorilor.
- Peștera Ialomicioara
O altă peșteră emblematică din România este Ialomicioara, una dintre cele mai vizitate peșteri din România pe care o poți vedea în Moroeni, la o altitudine de 1.530 de metri. Peștera impresionează atât prin numeroasele legende care sunt vii și în prezent, cât și prin arhitectura bisericii de la intrare, a cărei istorie datează din secolul al XVI-lea.
- Peștera Muierii, prima electrificată din România
Pe lista peșterile din România se află și aceasta, care poate fi admirată în Baia de Fier, județul Gorj. Caverna se întinde pe o suprafață de 7 kilometri și deține numeroase formațiuni și camere, printre care Galeria Urșilor, Valul Muierii, Sala Turcului sau Cascadele Împietrite.
Aceasta este una dintre peșterile de vizitat în România, însă accesul turiștilor este permis parțial doar la nivelul superior. Cel inferior este o rezervație speologică, interzisă vizitatorilor.
- Peștera Huda lui Papară cu cea mai mare colonie de lilieci din Europa
Aceasta este una dintre cele mai vizitate peșteri în România și pe care o poți admira și tu dacă ai drum în Munții Trascăului. Farmecul aparte al cavernei se explică prin faptul că aceasta se remarcă cu cea mai mare colonie de lilieci, cea mai mare cascadă subterană din Munții Trascău și cea mai mare sală de pe tot cuprinsul Europei. Momentan, peștera nu face parte din seria peșterilor vizitabile în România, exploatarea sa fiind permisă doar speologilor.
- Peștera Ghețarul de la Focul Viu
Aceasta se află în clasamentul celor peșterilor cunoscute din România, în mod special datorită fenomenului cu totul aparte care are loc în mijlocul zilei când soarele puternic de amiază se reflectă într-unul dintre ghețari. Astfel, se creează iluzia optică a ghețarului în flăcări, aflat la o altitudine de 1.165 metri în Munții Apuseni.
- Peștera Urșilor, emblema Munților Apuseni
Cu siguranță ai auzit cel puțin o dată pe cineva povestind despre vizita sa la Peștera Urșilor, una dintre peșterile turistice în România. Situată în Munții Apuseni, unul dintre locurile de vizitat în România, mai exact la doar 86 de kilometri de Oradea, această peșteră faimoasă din România se mândrește printre altele și cu prezența fosilelor specifice unei specii de urși dispărută de mii de ani. Acestea pot fi admirate în cursul turului ghidat a cărui durată atinge aproximativ 45 de minute.
Caverna adăpostește 4 galerii principale: Galeria Științifică, Emil Racoviță, Galeria Lumânărilor și Galeria Oaselor. Dacă te afli în vizită pe acolo, trebuie să știi că, doar Galeriile Emil Racoviță, Lumânărilor și Oaselor sunt permise turiștilor, deoarece celelalte sunt rezervate cercetătorilor.
2. Peșteri din România cu dimensiuni care îți taie respirația
Peșterile din România sunt veritabile comori atunci când vine vorba despre legendele încă vii, peisajele uluitoare care le mărginesc, speciile de plante sau animale pe care le adăpostesc și lista poate continua. Descoperă mai departe ce peșteri sunt în România care să concureze și datorită întinderilor colosale pe suprafețe de kilometri întregi.
- Peștera Meziad cu o lungime de 4.750 de metri
Aceasta este una dintre cele mai mari peșteri din România, fiind declarată și monument al naturii. Peștera este dispusă pe două nivele, doar cel superior fiind accesibil turiștilor.
- Peștera Cetățile Ponorului, prilej de aventură pentru iubitorii de adrenalină
Și această cavernă se numără printre peșterile faimoase din România. Lungimea sa atinge 5 kilometri, iar o vizită aici îți oferă prilejul să escaladezi pereții grotei. Așadar, dacă ești dornic de aventuri noi, nu uita să te echipezi adecvat și să soliciți ajutorul ghidului.
- Peștera Polovragi
În proximitatea Peșterii Muierii se află această cavernă interesantă pe care trebuie să o vizitezi dacă te afli în zonă. Aceasta are o lungime de 10 kilometri, iar punctul de atracție îl reprezintă tronul zeului Zamolxis, despre care legenda spune că se adăpostea în acest loc.
- Peștera Vântului, cea mai mare din România
Dacă s-ar crea un top al peșterilor din România, cu siguranță că aceasta ocupă vârful clasamentului. Cu o lungime de 52 de kilometri, Peștera Vântului reprezintă un punct de interes pentru turiștii veniți în Munții Piatra Craiului. Denumirea nu este întâmplătoare, ci se datorează muzicii inconfundabile a vântului care pătrunde în interiorul peșterii.
Ce trebuie să știi înainte de a vizita peșterile?
Dacă peșterile se află deja în topul preferințelor tale la capitolul obiective turistice, atunci este indicat să te informezi cu privire la echipamentul corespunzător înainte de a intra într-o cavernă. În primul rând, acordă atenție încălțămintei. Ține cont că suprafețele din peșteri sunt alunecoase din cauza nivelului ridicat de umiditate, deci ia-ți ca schimb bocanci impermeabili și cu talpă aderentă.
De asemenea, este indicat să aduci în rucsac un polar sau cel puțin o jachetă care să te protejeze de frigul peșterii. Optează pentru pantaloni sport din material elastic pentru a menține confortul termic și pentru a permite o libertate cât mai mare de mișcare, mai ales dacă intri în grote cu denivelări sau ai în plan să escaladezi pereții grotei.
- Peștera Comarnic, cea mai lungă cavernă din Banat
Aceasta se află printre acele peșteri celebre din România, grație dimensiunii sale. Peștera Comarnic, situată în nordul Munților Aninei, se mândrește cu o lungime de 4040 metri, cu numeroase săli imense, precum și cu eticheta de monument al naturii.
- Peștera Buhui, a doua cea mai mare din Munții Banat
Tot în Munții Aninei se poate vizita această cavernă, lungă de aproximativ 3.200 metri. După Comarnic, Peștera Buhui ocupă locul al doilea în topul peșterilor mari existente în Munții Banat din România. Datorită dimensiunii sale remarcabile, peștera deține unul dintre cele mai lungi trasee subterane din țară.
- Peștera Merești
Din colecția celor mai mari și frumoase peșteri din România face parte și Peștera Merești, fiind considerată cea mai lungă din Carpații Orientali. Totodată, aceasta este una dintre peșterile din România de vizitat, pe care trebuie să o bifezi pe lista ta de obiective turistice dacă te afli în Munții Persani. Caverna cuprinde Sala Mare și Sala Fekete Istvan. Acesta este numele speologului care a cartografiat peștera în detaliu, iar hărțile oferă date precise care permit explorarea peșterii chiar și la ora actuală. Acest obiectiv turistic a permis cercetătorilor să descopere fosile specifice omului preistoric.
- Peștera Vadu Crișului
Una dintre cele mai cunoscute peșteri din România, caverna de la Vadu Crișului, măsoară o lungime de peste 4 kilometri. Aceasta este una dintre puținele peșteri din România care poate fi vizitată, adăpostind numeroase specii de melci, lilieci, crustacee, viermi și insecte.
- Peștera Popovăț
Această cavernă, aflată în Cheile Carasului, se întinde pe o suprafață de 1.121 de metri. Sala Finală este cea mai bogată în formațiuni calcaroase, iar ca dimensiuni are o înălțime de până la 20 de metri și o lungime de aproximativ 80 de metri.
3. Peșteri în România – ce se poate vizita în regiunea Dobrogei
Peșterile în România se extind pe majoritatea teritoriului. Astfel, de-a lungul circuitelor prin țară, turiștii au ocazia de a întâlni peșteri frumoase și în partea de sud a României, nu doar în regiunile de munte.
Peșterile din Dobrogea sunt mai puțin vizitate de public și mai mult de cercetători, fiind considerate mai degrabă peșterile secrete din România. În această zonă au fost identificate peste 40 de caverne, de care majoritatea turiștilor nici nu bănuiesc că există.
De exemplu, în partea de nord a Dobrogei au fost identificate 19 peșteri: Peștera Balaurului (34 m), Peștera de la Stâncă (60 m), Grota Zmeilor (10 m), Peștera din Dealul Vish Bach (8,5 m), Peștera din Dealul Mănăstirii (12 m), Peștera de la Moară (19 m), Peștera 1 din Dealul Luna (47 m), Peștera 2 din Dealul Luna (52 m), Peștera 3 din Dealul Luna (365 m), Peștera Mică din Fisură, Peștera cu Butelii din Fisură, Peștera cu Țeavă, Peștera din Cotul Fisurii și Peștera Galeria de Prospecțiune.
În județul Tulcea, au fost descoperite 5 peșteri: Peștera Curcuz, Peștera Țestoasei, Peștera Tunel, Peștera Paralelă și Peștera Mare. În partea centrală a Dobrogei există Peştera de la Canaraua Hârşovei, Peştera de la Ghilingic, Peştera de la Mireasa, Peştera Liliecilor de la Gura Dobrogei, Peştera Babei, Peştera „La Adam” și Peştera Casian.
- Peștera Casian
Aceasta este formată din Galeria cu Fosile de animale marine și Galeria cu Ceramică. Aici se găsesc obiecte de ceramică, monede și multe alte obiecte specifice culturilor existente în era paleoliticului. Turiștii pot vizita Galeria cu Ceramică și o parte din cea cu fosile.
- Peștera ,,La Adam”
Peștera ,,La Adam’’ este una dintre cele mai marcante tipuri de peșteri din România. Caverna este un monument al naturii, având o întindere de peste 5 hectare. În acest loc au fost descoperite numeroase fosile specifice hienei de peșteră, mamutului, calului sălbatic sau ursului de peșteră.
- Peștera Movile
Peștera Movile a fost descoperită în anul 1986 și este considerată ca fiind unică la nivel mondial, datorită ecosistemului deosebit de variat.
- Peștera Liliecilor
Peștera Liliecilor este situată în zona numită Gura Dobrogei, iar existența sa a fost semnalată încă din anul 1927. Peștera datează de peste 2 milioane de ani, include numeroase galerii dispuse pe o suprafață de 500 de metri. În această peșteră au fost descoperite diverse unelte și obiecte din metal din epoca fierului. Galeriile constituie și adăpost pentru coloniile de lilieci, ceea ce explică și numele.
- Peștera Limanu
Sudul regiunii dobrogene este marcat de cea mai mare peșteră din zonă și anume Peștera Limanu. În cursul vacanței la mare poți să-ți rezervi câteva ore pe care să le dedici peșterii Limanu, o sursă inepuizabilă de legende captivante. Se spune că aici se află numeroase comori. Însă, cu certitudine există aici o faună variată formată din broaște țestoase, dihori și bineînțeles, șerpi.
Așadar, din câte peșteri există în România, este aproape imposibil să nu te îndrăgostești de cel puțin una întâlnită în cursul aventurilor tale prin țară. Poate te atrag poveștile străvechi care gravitează în jurul cavernei, te îndrăgostești de peisajele care găzduiesc celebrele caverne, descoperi de mii de ani ale unor specii interesante de animale etc. Indiferent de motivul care îți captează interesul, peșterile îți vor condimenta cu siguranță experiența culturală, mai ales cele declarate monumente naturale la nivel european. Chiar dacă multe sunt deschise doar cercetătorilor, o vizită prin zonă îți va dezvălui o nouă viziune asupra turismului din țara noastră.