Cea mai veche dintre stațiunile montane din țară, situată în inima României, este Păltiniș- una din cele mai frumoase locuri de vizitat și de recreere. Numeroasele obiective turistice și frumusețea muntelui îi atrag pe turiști și pe toți cei care vor să scape de suprasolicitarea fizică sau psihică. Aerul puternic ozonat și frumoasele priveliști pe care le poți admira în fiecare anotimp te determină să mergi cel puțin o dată să vizitezi această zonă. Mai mult, dacă vrei să afli detalii despre cele mai interesante obiective turistice din această zonă vei descoperi că este alegerea ideală pentru o vacanță de neuitat.
Cuprins
1. Păltiniș - o frumoasă stațiune montană de interes național și internaționali
Dacă iubești muntele și aventura este momentul să alegi cea mai veche stațiune montană din România (din 1894) pentru sporturi de iarnă și nu numai. Pe pârtie la Păltiniș te vei bucura de beneficiile mișcării în aer liber și de peisajele minunate din împrejurimi.
Păltiniș se află în județul Sibiu la altitudinea de 1442 m din Munții Cindrel, pe versantul din Nord-Est. Datorită culmilor domoale se poate practica ușor schiatul sau săniușul pe platourile largi ale versantului. Este atât de căutată și apreciată această zonă grație sporturilor albe care se practică în Păltiniș cu obiective turistice minunate, încât Sibiul se află în top 20 destinații de vacanță preferate din Europa.
Nu numai în anotimpul rece poți vizita stațiunea, ci și vara datorită traseelor turistice pe care le poți practica, peisajului de vis, aerului ozonat care îți încarcă bateriile la maximum.
Această stațiune se află la 32 de Km de municipiul Sibiu și șoseaua pe care o poți străbate este una dintre cele mai moderne. De aceea, Sibiul a intrat în cursa celor mai bune 20 de destinații turistice din Europa, conform informațiilor primite de la spotmedia.ro.
Ce poți face vara în Păltiniș? Iată câteva puncte de atracție și obiective turistice Păltiniș!
- Vizitarea Rezervației Iezerele Cindrelului
- Vizitarea Schitului cu hramul „Schimbarea la Față a Domnului”
- Vizitarea Casei memoriale Constantin Noica
- Vizitarea Arenei Platoș- un imens parc de distracții cu sănii de vară și multe alte surprize
- Ciclism pe traseele destinate acestui sport pe drumuri montane
- Jocul cu bile de zorbing
- Vizitarea aleii cu povești
- Vizitarea parcului cu animale
- Jocul de fotbal cu apă
- Drumeții pe traseele montane special amenajate și marcate
- Vizitarea renumitelor lacuri glaciare din zonă.
Sporturile de iarnă se pot practica aproape jumătate din an, mai exact din decembrie până în luna aprilie. Din aceste motive stațiunea este foarte căutată și vizitată, în special în această perioadă. În afara perioadei în care se practică sporturile albe găsești în Păltiniș Sibiu obiective turistice nenumărate și accesibile fiecărei persoane dornice de aventură sau de mișcare în aer liber.
Aerul ozonat te ajută să scapi de suprasolicitarea fizică sau intelectuală și să-ți menții starea de sănătate în parametrii optimi. Stațiunea Păltiniș, cu obiectivele turistice care mai de care mai atractive și interesante, te îndeamnă să te întorci aici în fiecare anotimp.
În această veche stațiune s-au conservat următoarele clădiri:
- Casa turiștilor, din 1894
- Casa medicilor, din 1895
- Sala Monaco, din 1898.
Cum poți ajunge la Păltiniș? Iată un traseu simplu și accesibil!
De la Sibiu poți parcurge cu autoturismul o șosea modernă care traversează niște locuri minunate. De asemenea, există mijloace de transport în comun pe această rută, special pentru turiști sau pentru locuitorii din zonă. Pentru a avea acces la obiectivele turistice din Sibiu Păltiniș trebuie să-ți faci bagajul și să pornești la drum echipat corespunzător zonei muntoase. De asemenea, se recomandă să respecți indicațiile menționate în fiecare traseu turistic.
2. Telescaun Păltiniș - util pentru iubitorii de sporturi de iarnă și nu numai
Fie că vrei să schiezi, fie că te dai cu sania sau cu snowboardul, sunt deosebit de utile instalațiile prin cablu, în special telescaunul. Dacă urci cu telescaunul vei putea schia în mod eficient și vei putea admira mai mult peisajul spectaculos de pe crestele munților. Pantele line și platourile îi ajută și pe începători să practice aceste sporturi albe. Astfel, ajungi rapid la vârful Oncești. În 7 minute te poți afla la altitudinea de 1.713 m cu ajutorul telescaunului care are scaune duble și sigure. Dacă ninsorile sunt suficiente, culmile masivului Cindrel se transformă în locurile perfecte pentru schiat.
Ce trasee de schi sunt foarte practicate aici, în Păltiniș?
- Pârtia Daneasa, cu o lungime de 410 m și un grad de dificultate scăzut
- Pârtia Oncești 2 coborâre, cu o lungime de 450 m și un grad de dificultate scăzut
- Pârtia Panorama Sibiului, cu o lungime de 1.600 m și un grad de dificultate scăzut
- Pârtia Arena, cu o lungime de 240 m și un grad de dificultate scăzut
- Pârtia Soarelui, cu o lungime de 640 m și un grad de dificultate scăzut
- Pârtia Dealul Poplacii, cu o lungime de 2.200 m și un grad de dificultate scăzut
- Pârtia Santa, cu o lungime de 3.000 m și un grad de dificultate scăzut
- Pârtia Gaujoara Păltiniș, cu o lungime de 3.600 m și un grad de dificultate scăzut
- Pârtia Oncești Păltiniș, cu o lungime de 5.000 m și un grad de dificultate scăzut
- Pârtia Oncești 1 coborâre, cu o lungime de 1.150 m și un grad de dificultate mediu.
Iubitorii naturii pot explora în voie pădurile de conifere sau de foioase și pajiștile line ale masivelor muntoase.
Așadar, această veche stațiune, situată în centrul țării la cele mai înalte cote dintre stațiuni, după Rânca, îți oferă numai beneficii: aer ozonat, priveliști de vis, transport cu ajutorul instalațiilor cu cablu, oportunitatea practicării sporturilor de iarnă și nu numai. Mai mult decât atât, găsești o mare varietate de obiective turistice în zona Păltiniș din Sibiu care te provoacă pentru noi aventuri.
Vara găsești aici terenuri de sport și trasee turistice ideale pentru recreere și deconectare.
3. Păltiniș Sibiu - obiective turistice interesante din zonă
Când cauți să explorezi obiective turistice la Păltiniș vei avea satisfacție deplină datorită aerului curat de munte, peisajelor de basm, pârtiilor dedicate fiecărui nivel de cunoaștere a schiatului, jocurilor organizate în anotimpul cald.
Totul este minunat când ajungi în Sibiu și descoperi obiective turistice din zona Păltiniș. Traseele montane de pe Munții Cindrel sunt destul de scurte și ușoare, fiind accesibile datorită culmilor joase și platourilor odihnitoare.
Care sunt traseele montane ușor practicabile? Iată cele 4 drumuri simple!
- Poiana Oncești
- Poiana Lupilor
- Stâna Găujoara
- Vârful Oncești
Care sunt principalele puncte de atracție unde poți ajunge pe aceste trasee?
- Schitul Păltiniș cu hramul ”Schimbarea la Față a Domnului”
Biserica din lemn este ridicată în anii 1930 de pe vremea mitropolitului Nicolae Bălan. Aici este înmormântat scriitorul Constantin Noica - filosof român recunoscut și peste hotare.
- Rezervația Naturală din Munții Cindrel
Suprafața totală pe care o acoperă Munții Cindrel este de aproximativ 9.000 de Hectare. Versanții puternic înclinați și văile crează un defileu care este spectaculos. Datorită rețelei dense de poteci de munte aici se practică păstoritul până la aproximativ 1.800 m altitudine. Alternanța văilor cu circurile glaciare îți taie respirația ori de câte ori ajungi în apropierea lor.
Un grad sporit de spectaculozitate îl oferă și căldările glaciare. Iată care sunt cele mai cunoscute 3 căldări glaciare din totalul de 12:
- Iezeru Mare
- Iezeru Mic
- Gropata
În jurul iezerelor se formează rezervațiile naturale cu aceleași nume pe care le poți vizita în fiecare anotimp. Natura îți oferă de fiecare dată un frumos spectacol.
Iubitorii de ciclism se pot bucura de traseele montane destinate acestui sport dacă respectă instrucțiunile și marcajele de pe traseu.
Vegetația variată din Munții cindrel include:
- Păduri de conifere
- Fagi
- Stejari
- Mesteceni
- Jneapăn
- Arbuști fructiferi (fructe de pădure: afine, măceșe, merișoare, smârdare etc.)
- Flori de munte (ghiocei, brândușe, clopoței, garofițe, stânjenei, sângele voinicului, vârtejul pământului etc.)
Copacii seculari sunt parcă mărturie vie a existenței acestei vechi stațiuni montane și ascund povești nescrise în fiecare colț al naturii. Drumurile de munte ușor practicabile îți dau posibilitatea să explorezi fiecare zonă de aici. Aici se află unul din cei mai bătrâni brazi din țară care atinge 500 de ani, cu o înălțime de 40 de metri și o circumferință de 8 metri.
Fauna din aceste rezervații naturale este foarte variată, de asemenea. Printre viețuitoare se enumeră:
- Mistrețul
- Cerbul
- Vulpea
- Lupul
- Pisica sălbatică
- Râsul.
Care sunt atracțiile din apropiere de Jina Sibiului? iată cele 3 monumente ale naturii!
- La Grumaji
- Masa Jidovului
- Pintenii din Coasta Jinei.
Acestea se disting prin forma deosebită a șisturilor cristaline și prin amplasarea interesantă.
Deoarece „Natura este perfectă, noi nu” se recomandă să acorzi o atenție deosebită mediului în general și pădurii în special. Vestea bună este că legislația vine în întâmpinarea naturii prin prevederile care menționează protecția mediului.
4. Stațiunea Păltiniș - un loc ideal de recreere pentru turiști
Pentru romantici și nu numai, Munții Cindrel sunt deschiși la drumeții și la declarații de dragoste rostite la cote înalte pentru a crește parcă gradul de încredere.
Cele mai frumoase puncte de atracție din Munții Cindrel pentru turiști, inclusiv pentru iubitorii de cicloturism și de fotografie sunt:
- Poiana Găujoara
- Poiana Godea
- Șaua Bătrâna
- Vârful Cindrel
- Vârful Foltea
- Vârful Măgura
- Vârful Niculești
- Vârful Oncești
- Vârful Rudarilor.
Traseele scurte pe care le poți practica în Munții Cindrel te îndeamnă să mai vizitezi zona și să-ți oxigenezi plămânii la maximum chiar și la sfârșitul săptămânii.
Pentru maximizarea potențialului de emoție într-un cadru natural se conturează parcul de aventură din zona Păltiniș.
Este foarte interesant fenomenul de inversiune a temperaturii din zona Păltiniș. Mai exact, dacă la Sibiu este cald, la Păltiniș este frig și invers. Acest fenomen și existența zăpezii pe versanți cel puțin 4 luni din an reprezintă cheia pentru numeroasele vizite și drumeții.
Aerul puternic ozonat, aerosolii și ultravioletele sunt foarte benefice pentru menținerea stării de sănătate și pentru tratarea unor boli precum: astenie, surmenaj, hipertiroidie, boala Basedow, probleme pulmonare.
În fiecare anotimp te poți bucura de următoarele atracții:
- Arena Platoș- cel mai mare complex sportiv din zonă
- Arka Park- un parc de distracție pentru copii și nu numai.
Păltiniș - locul ideal pentru minte,inimă și suflet te cheamă an de an să te întorci în vechea și frumoasa stațiune montană.
Temperatura medie anuală este de aproximativ 4 grade. Dacă în decembrie și ianuarie temperatura ajunge la -6 grade, în luna iulie maximul este de 12 grade. Datorită fenomenului de inversiune a temperaturii, la Păltiniș nu vor fi ierni geroase sau veri călduroase, ci o atmosferă perfectă și pentru schi, și pentru sporturi de vară.
Latura spirituală a stațiunii Păltiniș se simte încă de pe vremea filosofului Constantin Noica. Acesta aducea în scrierile sale noțiuni din tradițiile și spiritualitatea poporului român pe care le dădea drept exemple de bune practici. Dacă și cei tineri de astăzi ar înțelege rolul credinței și al spiritualității în viața noastră, cu siguranță ar putea privi liniștiți cerul pentru a-și limpezi gândurile și a fi mai optimiști.
Prin urmare, dacă vrei să creezi legătura dintre trup, inimă și suflet, merită să mergi cel puțin în weekend la Păltiniș pentru a gusta din darurile oferite de Natură.