Organizatorii de evenimente sunt consternați că în weekend s-a dat drumul la meciuri cu spectatori și pelerinaje religioase, dar cultura și artele rămân blocate

Organizatorii de evenimente sunt consternați că în weekend s-a dat drumul la meciuri cu spectatori și pelerinaje religioase, dar cultura și artele rămân blocate

Organizatorii de evenimente culturale și concerte, a căror activitate este blocată total sau parțial de mai bine de un an, au privit consternați în acest weekend cum autoritățile au permis un pelerinaj religios cu 50.000 de participanți (foto), ca la un mare festival de muzică. În plus, este permis din nou și accesul publicului pe stadioane, la meciuri, aceasta deși încă nu se pot organiza concerte.

”Manifestările care au avut loc în acest weekend, mai precis pelerinajul de la Șumuleu Ciuc și primele meciuri din acest an cu spectatori, au lăsat organizatorii de evenimente din România fără cuvinte. Cu toții am primit o lecție dură despre ce înseamnă dublul standard și cum este aplicat acesta de către autorități în România”, transmite AROC (Asociația română a organizatorilor de concerte și evenimente culturale) într-un comunicat remis SpotMedia.ro.

ADVERTISING

Organizatorii de evenimente se plâng că încearcă de anul trecut să găsească soluții, ajutor și înțelegere din partea autorităților, pentru repornirea evenimentelor și a altor activități culturale. Însă toate eforturile au fost în zadar.

”Iar acum sectorul cultural a primit cea mai mare palmă din ultimul an, noi toți fiind puși în situația de a vedea la televizor desfășurarea unui pelerinaj cu 50.000 de participanți, practic mai mare decât majoritatea evenimentelor culturale din țară, sau meciuri de fotbal, cu tribune pline,  în timp ce  autoritățile se mândresc cu buna desfășurare a acestora. Asta în contextul în care sectorul cultural are parte în continuare de un regulament strict, dificil de implementat, ambiguu și care nu asigură predictibilitatea pe care o cerem de aproape un an de zile”, se arată în comunicatul AROC.

Organizatorii de evenimente culturale și concerte se simt umiliți de autoritățile statului și de dublul standard.

ADVERTISING

”Cum se justifică din punct de vedere medical desfășurarea unor evenimente religioase sau sportive cu atâția participanți, dar limitarea activităților sectorului cultural la capacități de 500 de oameni? Cum se justifică din punct de vedere economic discriminarea sectorului cultural și distrugerea sistematică a antreprenoriatului din acest domeniu? Trăim într-o operă de Kafka din care nu știm cum să mai ieșim.

Cum a ajuns sectorul cultural din România să fie tratat cu atâta dezinteres și lipsă de empatie? Cum au ajuns evenimente din România, care înainte de pandemie contribuiau la dezvoltarea locală, erau atracții turistice și proiecte strategice în orașele lor, să fie ignorate și sacrificate fără nici măcar o explicație? Cum s-a ajuns aici?”, se întreabă AROC.

Este încălcată Constituția

Organizatorii de evenimente acuză că este încălcată Constituția României, prin blocarea prelungită și discriminatorie a activităților culturale.

ADVERTISING

Punctul 1 din Articolul 33 din Constituția României specifică că accesul la cultură este un drept garantat al tuturor cetățenilor acestei țări. În ciuda acestui punct, cultura este ținută vie în România nu doar de instituțiile statului, ci și de numeroase organizații private sau independente, care acum sunt efectiv discriminate.

În contextul în care doar anumite aspecte din cultura unei țări sunt susținute, aceasta nu mai este un drept, ci mai degrabă un privilegiu pentru anumite categorii.

Punctul 3 din Articolul 33 din Constituția României precizează că ”Statul trebuie să asigure păstrarea identității spirituale, sprijinirea culturii naționale, stimularea artelor, protejarea și conservarea moștenirii culturale, dezvoltarea creativității contemporane, promovarea valorilor culturale și artistice ale României în lume”. Unde este efortul Statului în respectarea acestui punct?

Punctul 1 din Articolul 41 din Constituția României precizează că “Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupației, precum şi a locului de muncă este liberă”. În contextul actual, mulți dintre reprezentanții sectorului cultural nu-și pot exercita dreptul la ocupația aleasă, iar autoritățile nu doar că nu au propus suficiente măsuri de compensare, dar îngrădesc selectiv dreptul la muncă al multora.

Dacă se țin meciuri și pelerinaje, se pot ține și concerte

Organizatorii de evenimente culturale și concerte fac încă un apel la autorități să redeschidă și cultura, nu doar stadioanele și bisericile.

”Dacă s-au putut organiza evenimente precum pelerinajul de la Șumuleu Ciuc, sau meciuri de fotbal cu suporteri în tribune, considerăm că toată lumea poate fi de acord că și evenimentele culturale organizate după norme dovedite științific că reduc spre zero riscurile ar trebui redeschise imediat”, se mai arată în comunicat.

Asociația Română a Organizatorilor de Concerte și Evenimente Culturale este formată din cei mai reprezentativi actori de pe piaţa românească: ARTmania - ARTmania Festival Sibiu/Blaj aLive,, 3 Smoked Olives Festival, BestMusic Live/METALHEAD, Cyclic, Comparty Events - diMANSIONS Hit Music Festival, Electric Castle, Emagic Live - Awake Festival, Expirat, Fapte - Jazz in the Park, Flow Concept, Global Records, Le Bistrot Sociale, Le Petit Festival de Bucharest, Mozaic Jazz Festival, Movement Team - Sports Festival, NEVERSEA, Nuit Sociale, Centrul Cultural Plai - Plai Festival/JazzTM, Scala Events, Smida Jazz Festival, SNRS - Sunwaves Festival, Sprint Media, Summer Well, TIFF - Asociația Festivalul de Film Transilvania, The Institute, Showberry – Rocanotherworld/Classix Festival, The Mission/Fall in Love Festival, UNTOLD, VRTW, Wine and Street Food Festival, Why Not Us - Street Food Festival, Wise Factor - The Fresh).

De ce sunt permise pelerinaje cu zeci de mii de oameni, dar nu și festivalurile? Directorul de comunicare al Untold şi Neversea se revoltă


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇