Casa Artelor Dinu Lipatti vă invită sâmbătă, 9 octombrie 2021, de la orele 18:00, la cea de-a II-a Ediție a Evenimentului „Omagiu Giuseppe Verdi – 208 ani de la naștere”, Eveniment care se va desfășura în Salonul de Muzică al Casei Lipatti.
Giuseppe Fortunino Francesco Verdi s-a născut la 10 octombrie 1813, la Roncole, lângă Busseto, în Italia și este unul dintre cei mai mari compozitori ai tuturor timpurilor, fiind creatorul unor opere nemuritoare precum „Nabucco” (1842), „Rigoletto” (1851), „Bal mascat” (1859), „Trubadurul” (1853), „Traviata” (1853), „Forța destinului” (1862), „Don Carlos” (1867), „Aida” (1871), „Otello” (1887) sau „Falstaff” (1893).
Giuseppe Verdi a rămas celebru nu doar pentru valoarea excepţională a compoziţiilor sale ci şi pentru modul în care a gestionat creațiile din punct de vedere financiar și al imaginii. Influența și locul său în lumea Artei mondiale au devenit de necontestat, Verdi reușind să dea glas pasiunii și dramei umane, creând spectacole minunate care au la bază demonstrația virtuozității și intensitatea profundă a trăirilor.
Așadar, sâmbătă - 9 octombrie 2021 - de la orele 18:00, îl vom celebra pe compozitorul Giuseppe Verdi, genialul creator de operă, cu profund simţ dramatic și vă invităm să urmăriți, în Salonul de Muzică al Casei Lipatti, Conferința susținută de Prof. Dr. Stephan Poen intitulată „Verdi și artiștii români de-a lungul istoriei. Centenarul Operei Române din București 1921-2021”. Conferința își propune onorarea aniversării lui Giuseppe Verdi prin evocarea celor mai mari artiști români care au interpretat creația verdiană din cele mai vechi timpuri.
Vor fi prezentați acei artiști români care l-au cunoscut pe Verdi în Italia sau în Franța și care au interpretat unele opere ale sale în premiere absolute. De asemenea, vor fi omagiați artiștii considerați deschizători de drumuri prin interpretările operelor lui Verdi în marile teatre ale lumii. Personalități artistice care, prin prestigiul și faima lor, stau la loc de cinste în evocările istorice dedicate Centenarului Operei Române din București.
De la orele 19:00, în Salonul de Muzică, va avea loc Recitalul Extraordinar de Arii și Duete Verdiene susținut de invitații Casei Artelor Dinu Lipatti, soprana Marta Sandu Ofrim, baritonul Adrian Mărcan și pianista Mădălina Florescu. În program au fost incluse Arii și Duete verdiene din operele „Un ballo in maschera”, „Rigoletto”, „Don Carlo” și „Traviata”.
Soprana Marta Sandu Ofrim a obținut diplomele de licență și de masterat la Universitatea Națională de Muzică București. Și-a aprofundat studiile la Londra, în cadrul Guildhall School of Music and Drama, cu soprana Nelly Miricioiu. Ca solistă a Operei Naționale București, a interpretat roluri precum Susanna din „Nunta lui Figaro” de W.A.Mozart, Musetta din „La Bohéme” de G. Puccini, Pamina din „Flautul Fermecat” de W.A.Mozart. A participat la înregistrarea Integralei liedurilor de G. Enescu, coordonată de soprana Mariana Nicolesco.
Baritonul Adrian Mărcan a absolvit Liceul de Muzică din Cluj-Napoca la secția violoncel în 1998. A urmat apoi cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, la clasa prof. dr. Gheorghe Rosu, fiind licențiat în arta cântului în 1996. Din 1995 este solist al Operei din Brașov și are numeroase colaborări cu alte opere, teatre lirice și filarmonici din țară: București, Cluj-Napoca, Iași, Galați, Craiova, Arad, Constanța, Oradea, Tg.Mureș și Bacău. Susține numeroase turnee artistice în Germania, Austria, Olanda, Italia, Spania, Marea Britanie, Norvegia, Franta și Japonia. În prezent, este angajat al Operei Naționale București.
Pianista Mădălina Florescu a absolvit cursurile Academiei de Muzică din București, secția de Pedagogie muzicală – dirijat coral și secția interpretarea muzicală - pian, iar în prezent este maestru corepetitor la Opera Națională București. A susținut recitaluri de muzică de cameră în majoritatea centrelor culturale din București și din țară, fiind distinsă de-a lungul timpului cu mai multe premii: Premiul de excelență aniversar oferit de Forumul Muzical Român (2008), Premiul criticii muzicale „Bianca” la Concursul Național „Mihail Jora” (1998), Premiul „Martha Joja” pentru stil de cameră la concursul Național „Ionel Perlea” (1998).
Conceptul Evenimentului „Omagiu Giuseppe Verdi. 208 de la naștere” Ediția a II-a la Casa Artelor Dinu Lipatti aparține pianistei și regizoarei Alice Barb, Director fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti.
Participarea la evenimentele organizate de Casa Artelor Dinu Lipatti este posibilă doar persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Persoanele care sunt vaccinate trebuie să facă dovadă administrării serului prin prezentarea certificatului verde. De asemenea, este obligatorie purtarea măștii, iar la intrarea în Casa Lipatti va fi măsurată temperatura participanților.
Biletele pot fi achiziționate online de pe site-ul www.iabilet.ro și în rețeaua iabilet.ro/retea
➡ https://www.iabilet.ro/bilete-omagiu-giuseppe-verdi-la-casa-artelor-dinu-lipatti-editia-a-ii-a-68619/
la prețurile de pe site-ul iabilet.ro se aplică taxe pentru procesare online.
Și de la Casa Artelor Dinu Lipatti din Bd. Lascăr Catargiu 12, sector 1.
Prețul biletelor la sediul Casei Lipatti este:
Salonul mare de muzică – 20 lei
Salonul mare de muzică - Preț redus pentru copii, elevi, studenți și pensionari – 10 lei
Salonul mic – 15 lei
Salonul mic – Preț redus pentru copii, elevi, studenți și pensionari – 8 lei
Persoanele cu dizabilități și însoțitorii acestora au acces gratuit, doar cu rezervare la numărul de telefon 031 425 25 63.
Partener media principal: Romantic FM
Parteneri media: AGERPRES, #centruldepresa, spotmedia.ro, Jurnalul Naţional, Radio Bucureşti FM, Observatorul Cultural