Omagiu Franz Schubert la Casa Artelor Dinu Lipatti

Omagiu Franz Schubert la Casa Artelor Dinu Lipatti
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Casa Artelor Dinu Lipatti, Centru Cultural de Excelență a Primăriei București, cu misiunea de promovare a culturii clasice românești și universale, îi aduce un omagiu genialului compozitor Franz Schubert la împlinirea a 225 de ani de la naștere.

Vă invităm să participați la evenimentul „Omagiu Franz Schubert” și să îl celebrăm împreună, vineri, 4 februarie 2022, de la orele 18:00 la Conferința susținută de Prof. Dr. Stephan Poen despre viața și creația marelui „poet”din istoria muzicii și la Recitalul Extraordinar de Lieduri de Franz Schubert susținut de Prof. Univ. Dr. soprana Bianca Manoleanu, soprana Stanca Manoleanu și pianistul Dr. Remus Manoleanu. În program: 

Compozitorul austriac Franz Peter Seraph Schubert, al treilea și ultimul dintre marii muzicieni clasici vienezi, după J. Haydn și W.A. Mozart, este cunoscut pentru abilitățile sale de geniu, manifestate precoce. Până la vârsta de 31 de ani, tânărul Schubert a compus peste 600 de lucrări vocale (în special lied-uri, pe versurile a peste 90 de poeţi), şapte simfonii încheiate (şi încă şase neterminate), multe compoziţii pentru pian și creaţii camerale fiind unul dintre compozitorii preferați ai lui Dinu Lipatti. Mărturie ne-au rămas cele două înregistrări ale Impromtu-urilor scrise în ultimii ani ai vieții lui Schubert, interpretate de către Lipatti cu o mare putere de expresie în Ultimul Recital de la Besançon.

ADVERTISING

Soprana Bianca Luigia Manoleanu, urmând linia repertorială a profesoarei sale, Emilia Petrescu – care a considerat-o singurul său discipol –, aprofundează repertoriul de lied universal şi românesc. „Cu una din vocile cele mai bune pentru genul atât de pretenţios al liedului, Bianca Manoleanu s-a impus în arta interpretativă ca soprană cu o foarte mare forţă de expresie, cu o frazare impecabilă şi o distincţie aparte”. Timp de peste 35 de ani, colaborează în calitate de solist cu orchestrele filarmonicilor din Bucureşti, din ţară și de peste hotare (Ungaria, Germania, Franţa, Italia, Japonia). Împreună cu pianistul Remus Manoleanu susține recitaluri de lied universal și românesc (în special prime audiții). Este președinte fondator al Fundației Culturale „Bianca”, organizator al Concursului Național de Interpretare „OperaStart” și al Concursului Internațional de Interpretare a Liedului „Ionel Perlea”. I s-au acordat mai multe premii printre care: Premiul de Excelenţă în Interpretare al Forumului Muzical Român (2010), Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer (2011), „Premio alla cultura” în cadrul Festivalului de Muzică Sacră de la Novara, Italia (2013). Activează ca prof. univ. dr. la Facultatea de Interpretare Muzicală din cadrul UNMB, unde între anii 2008-2016 a deținut funcția de decan. Are numeroase cd-uri și înregistrări speciale radio.

bianca-manoleanu

Soprana Stanca Maria Manoleanu este născută într-o familie de muzicieni, începe studiul pianului la vârsta de 6 ani, debutează în viaţa artistică în recitaluri şi concerte alături de orchestrele Filarmonicilor din Timişoara şi Bacău, obținând pe parcursul evoluţiei sale muzicale numeroase premii la concursurile de specialitate. Este licenţiată în Interpretare Muzicală, specializarea pian, dar a absolvit și masteratul în arta vocală la UNMB (Eleonora Enăchescu) și la Haute École de Musique de Genève. În prezent este solistă a Operei Naționale București. A urmat cursuri de măiestrie susţinute de către mari personalităţi ale scenei lirice, printre care Giuseppe Sabbatini şi Renato Bruson la Accademia Musicale Chigiana di Siena în anii 2010 şi 2011, Barbara Hendricks în Gothenburg (2010) şi Anna Tomowa-Sintow la Academia Mozarteum din Salszburg (2011). Debutul pe scena Operei Naţionale din Bucureşti l-a avut cu rolul Donnei Anna din opera „Don Giovanni” de W.A.Mozart, urmand roluri ca Micaela din opera „Carmen”  de G. Bizet, „Suor Angelica” din opera cu același nume de G. Puccini, ș.a. ​Este prezentă atât pe scenele naționale cât și pe cele internaționale (Düsseldorf, Roma, Geneva, Neuchatel, Amsterdam, Groningen, Berlin, Wiesbaden, Viena, București, Baia Mare Bistrița, Ploiești, Târgoviște, Constanța, Satu Mare, Arad, Timișoara, Craiova, Cluj Napoca, Brașov) cu un vast repertoriu de operă, vocal-simfonic și vocal-cameral.

stanca-manoleanu

Pianistul Remus Manoleanu este doctor în muzică, absolvent al Conservatorului Ciprian Porumbescu din Bucureşti în 1972, unde a lucrat cu Ovidiu Drimba, Gabriel Amiraş şi Gh. Halmoş, precum și al Facultății de Filosofie a Universității din București. A câştigat bursa naţională George Enescu în 1972. A urmat cursuri de specializare în Conservatorul P. I. Ceaikovski din Moscova (profesorul S. Neuhaus). A participat în calitate de solist la numeroase festivaluri, concertând curent în România şi în străinătate. A jucat de zeci de ori în Hamlet, la Teatrul Municipal „Lucia Sturza Bulandra”, în regia lui Alex. Tocilescu, având rolul muzical (pianistic) al lui Hamlet. A înregistrat peste 3000 de minute pentru Radiodifuziunea Română și muzică contemporană românească la Electrecord. I-au fost dedicate sau a cântat în primă audiţie absolută numeroase concerte pentru pian şi orchestră, piese pentru pian solo sau lieduri. Este membru fondator al Festivalului şi Concursului Naţional de Interpretare a Liedului „Ionel Perlea”. A publicat în anul 2008, la Editura U.N.M.B., cărțile Muzica sub semn ludic şi Paradigme ludice în muzica românească. A creat Fundaţia Culturală BIANCA, ce are ca scop principal promovarea liedului românesc. A primit Premiul de Excelenţă în Interpretare al Forumului Muzical Român (2010).

remus-manoleanu

Conceptul evenimentului aparține pianistei și regizoarei Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti.

ADVERTISING

Participarea la Evenimentele organizate de Casa Artelor Dinu Lipatti este posibilă doar persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Persoanele care sunt vaccinate trebuie să facă dovadă administrării serului prin prezentarea certificatului verde. De asemenea, este obligatorie purtarea măștii, iar la intrarea în Casa Lipatti va fi măsurată temperatura participanților.

Biletele pot fi cumpărate online pe www.iabilet.ro și în rețeaua iabilet.ro/retea sau la sediul Casei Artelor Dinu Lipatti, Bd. Lascăr Catargiu nr 12.

https://www.iabilet.ro/bilete-omagiu-franz-schubert-la-casa-artelor-dinu-lipatti-71233/?q=oma

ADVERTISING

Partener media principal: Romantic FM

Parteneri media: AGERPRES, #centruldepresa, spotmedia.ro, Jurnalul Naţional, Radio Bucureşti FM, ultimaora.ro, Observatorul Cultural, Societatea de Transport București.