O lume într-un recensământ la Muzeul Țăranului

Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
afis-recensamant-1

Muzeul Naţional al Ţăranului Român vă aşteaptă joi, 16 septembrie 2021, de la ora 17.00, la Sala Media, la vernisajul expoziției O lume într-un recensământ. Familie, gospodărie şi societate rurală românească.

Expoziția, organizată de Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român, propune o incursiune în familia și gospodăria rurală din Țara Românească a secolului al XIX-lea. Perspectiva pe care o oferă, însă, diferă de marile paradigme care au abordat aceste subiecte.

ADVERTISING

Referindu-ne la familie, nu privim ritualurile de trecere și alte obiceiuri; legat de gospodărie, nu casa și curtea se află în centrul atenției noastre. În schimb, revenim la câteva dintre întrebările de bază puse atât de istorici, cât și de sociologi, și a căror răspunsuri încă lasă loc de noutăți. Cât de devreme se fondau familii? Ce fel de rude locuiau în aceeași casă? Ce ne poate spune locuirea împreună despre relațiile sociale din acea epocă?

Pe firul acestor întrebări pătrundem într-o sursă inedită și puțin explorată din punct de vedere al istoriei sociale: formularele primului recensământ general al Țării Românești, din 1838. A fost, de fapt, prima dată când autoritățile românești au încercat să înregistreze toată populația, la nivelul întregii țări: bărbați, femei, copii, indiferent de vârstă, religie, categorie socială.

ADVERTISING

Am prelucrat registrele a două regiuni, una de la Dunăre, din Dolj, alta de la munte, din actualul județ Argeș. Eșantioanele de populație ne arată atât asemănări între cele două, cât și deosebiri. La câmpie, analiza noastră conduce către ideea unor relații mai strânse între generații. Nevoia de forță de muncă și presiunea de a munci pământul putea însemna o perioadă mai îndelungată de conviețuire între părinți și copiii căsătoriți, amânarea împărțirii averii și a plecării cuplului tânăr din casa părintească. La munte, a trăi separat pare să fi fost o regulă aproape universală. Orice socializare și legături existau între rude, ele se petreceau, mai degrabă, de la o gospodărie la alta, decât în sânul aceleiași gospodării. A locui alături de familia altuia arăta de cele mai multe ori ocrotirea celor mai vulnerabili din comunitate, și mai puțin presiunile economice.

ADVERTISING

Întreaga anchetă arată interacțiunea dintre mediul geografic, economie și norme sociale, iar eșantioanele alcătuite sunt publicate în baza de date pentru istorie demografică lansată în același timp la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române.

Expoziţia poate fi vizitată la Sala Media, până în ziua de 10 octombrie 2021, de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00. Intrarea este liberă. 


Parteneri media ai MNȚR: TVR, Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, RFI România, Historia, Igloo, Arhitectura, Observator Cultural, Infinitezimal, Ziarul Lumina, LiterNet.ro, www.agerpres.ro, spotmedia.ro, www.ordineazilei.ro, www.modernism.ro, propagarta.ro, www.matricea.ro, www.promenada-culturala.ro, www.daciccool.ro, www.gokid.ro, www.onlinegallery.ro, www.cooperativaurbană.ro, www.accmediachannel.ro, revistapatronatuluiroman.ro, www.iqool.ro, www.Financiarul.ro, www.News24.ro, Terra Magazin.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇