München este gazda ideală, fie că ți-ai propus să stai câteva zile bune prin oraș, fie că ai la dispoziție doar o după-amiază în care să respiri istoria Bavariei, să admiri adevărate bijuterii arhitecturale sau poate să te lași încântat de bunătățile tradiționale pe care le întâlnești la tot pasul.
Obiectivele turistice din centrul orașului au fost incluse chiar și în faimoasele ghiduri Michelin, așa că merită să ai ca partener în această călătorie și o cameră foto bună, pentru că adeseori detalii greu de observat de la distanță ies la lumină doar cu un zoom suficient de bun.
Și pentru că toate mijloacele de transport în comun te pot aduce ușor în Marienplatz, de aici am și pornit în explorare ca un turist adevărat, ”înarmat” cu un P60 Pro de la Huawei.
Astfel am văzut în detaliu Neue Rathaus și al său Glockenspiel, biserica Peterskirche, Frauenkirche și ale sale turnuri cu cupolă, piața Viktualienmarkt și Hofbrauhaus, faimoasa berărie în care s-a născut partidul care a schimbat istoria Germaniei.
Neues Rathaus
În partea de nord a pieței Marienplatz se află Primăria Nouă (Das Neue Rathaus). Edificiul, construit între anii 1867 și 1908 în stil neogotic, este una dintre puținele clădiri care au supraviețuit bombardamentelor din cel de-al doilea război mondial care au distrus 70% din suprafața orașului.
Turnul primăriei găzduiește și Glockenspiel, o veritabilă atracție turistică desfășurată pe două niveluri. La nivelul superior, personajele colorate reproduc acompaniate de muzică scena turnirului cavalerilor ce amintește de anul 1568 când a avut loc nunta Ducelui Wilhelms al V-lea cu Renata de Lorraine, chiar aici, în piata Marienplatz. Ulterior, la nivelul inferior este reprezentat un dans specific bavarez.
Ca o sincronizare bine gândită, ghidul ne-a dat întalnire chiar cu 15 minute înaintea orei 12, la timp pentru o explicație scurtă și o demonstrație spectaculoasă care a strâns ropote de aplauze, chiar dacă personajele principale erau doar niște păpuși emailate.
Spectacolul, ce pare desprins dintr-o cutiuță muzicală, durează aproximativ 5 minute și poate fi văzut zilnic la ora 11 fix, la ora 12 fix, dar și la ora 17 fix din martie până în octombrie.
Peterskirche
La doar câțiva pași de primăria nouă se află biserica Peterskirche, a cărei principală atracție este turnul cu cele 299 de trepte ce oferă o priveliște superbă deasupra orașului. Biserica este extrem de luminoasă și a fost construită inițial în stil gotic, în secolul 13, urmând apoi să fie îmbogățită cu detalii baroce în secolele 17 și 18.
Desigur, în centrul atenției se află statuia Sfântului Petru, realizată în anul 1439 de către sculptorul Erasmus Grasser, însă fiecare frescă vine cu detalii impresionante și adesea greu de observat cu ochiul liber dar surprinzător de bine capturate prin camera Huawei P60 Pro, fără să mă mișc măcar de pe banca pe care m-am așezat să mă odihnesc.
Pe margine pot fi admirate sculpturi din anul 1732 reprezentându-i pe sfinții protectori ai bisericii Peterskirche.
Frauenkirche
Mai departe, nu ai cum să ratezi Catedrala Frauenkirche, cea mai faimoasă biserică din München, cu cele două turnuri ale sale ce reprezintă deja o emblemă a orașului. Clădirea datează din secolul 15, iar cele două turnuri au aproape 100 de metri înălțime.
Dintre cele două, doar turnul sudic este deschis publicului, dar priveliștea deasupra orașului merită din plin efortul de a urca până în vârf.
Viktualienmarkt
Pentru gurmanzi, Viktualienmarkt este un popas "obligatoriu" în orce plimbare în centrul orașului, cu condiția să ai parte și de vreme bună. Într-adevăr, aici găsești de toate, de la suveniruri, până la bere bavareză sau fructe în cele mai frumoase culori.
Atenție, unii vânzători acceptă plata cu cardul doar dacă totalul depășește 5 euro, sau, la unele standuri, chiar și 20 de euro.
Berăria Hofbrauhaus
O plimbare la pas prin centrul istoric ne-a adus apoteotic la una dintre cele mai cunoscute berării din München, Hofbrauhaus, un loc extrem de vibrant, construit în 1589, distrus în timpul unui raid aerian în 1944 și redeschis zece ani mai târziu. Aici este locul în care Adolf Hitler și-a pus bazele carierei sale politice și a atras adepți prin talentul său oratoric.
Chiar și astăzi, oamenii se adună aici și beau bere bavareză, dezbat și vorbesc tare indiferent dacă e seara târziu sau miezul zilei. O orchestră tradițională întreține atmosfera iar turiștii intră adesea doar pentru a simți câte puțin din spiritul nemțesc efervescent din inima orașului München.
Desigur, centrul istoric al orașului găzduiește o sumedenie de astfel de baruri, cafenele sau restaurante cu o bucătărie de înaltă calitate, dar dacă vrei ceva cu adevărat extravagant, nu poți rata Les Deux (Maffeistraße 3A), Ratskeller München (Marienplatz 8) sau Tohru in der Schreiberei (Burgstraße 5), câteva dintre restaurantele cu stele Michelin aflate la câțiva pași de obiectivele pe care tocmai le-am vizitat.
Citește și Huawei a lansat P60 Pro, un smartphone bijuterie - ce poate să facă și cât costă în România