![Mostenitorii_romaniei_muzicale_martie_10_landscape](https://spotmedia.ro/wp-content/uploads/2025/02/Mostenitorii_romaniei_muzicale_martie_10_landscape_bucuresti-1024x576.png)
Clarinetistul Petru Pane, unul dintre cei mai apreciați tineri muzicieni ai scenei românești, va susține, alături de pianistul Daniel Dumitrașcu, o serie de recitaluri în trei orașe importante din țară. Turneul „Moștenitorii României muzicale” va avea loc între 4 și 10 martie și include reprezentații la Filarmonica „Dinu Lipatti” din Satu-Mare (marți, 4 martie, ora 19:00), Palatul Culturii din Iași (joi, 6 martie, ora 19:00) și Ateneul Român din București (luni, 10 martie, ora 19:00).
În 5 martie, de la ora 18.00, la Casa Balș din Iași este programată și prima “Întâlnire Radio România Muzical” cu ascultătorii săi din 2025; un dialog cu Cristina Comandașu, managerul postului și Cătălin Sava, binecunoscut jurnalist ieșean, autor al emisiunii “La grande bellezza” de la Radio România Muzical, cu momente muzicale susținute de pianistul George Țăranu, elev la Liceul de artă din Piatra-Neamț, participant la competiția pentru bursa Moștenitorii României muzicale din 2024.
![petru-pane-daniel-dumitrascu](https://spotmedia.ro/wp-content/uploads/2025/02/petru-pane-daniel-dumitrascu.jpg)
Cristian Mandeal: „Petru Pane este o mare, mare speranță – nu de viitor, actuală deja – pentru mai puțin obișnuitul solist clarinet, instrument pe care-l stăpânește într-un mod cu totul excepțional, superior. Marele nostru clarinetist zace în el în clipa de față.” (Sibiul azi, 2024)
Lumini și umbre în repertoriul ales de cei doi protagoniști: Piesele-fantezii op. 73 de Robert Schumann, Sonata op. 120 nr. 1 de Johannes Brahms, Sonata op. 167 de Camille Saint Saëns și Rapsodia nr. 1 de Claude Debussy, câteva dintre lucrările emblematice ale repertoriului pentru clarinet și pian, traversând șapte decenii din istoria muzicii, în care vedem evoluția de la romantism la impresionism, cu o paletă expresivă foarte largă, ce conduce ascultătorul într-un univers oniric, plin de lirism.
Turneul este organizat sub semnul proiectului “Moștenitorii României muzicale”, organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, cu sprijinul Filarmonicii “Dinu Lipatti” din Satu-Mare, a Fundației Culturale Gaudium Animae din Iași și a Filarmonicii “George Enescu” din București.
Seria de evenimente este și o expresie a rolului pe care instituțiile muzicale îl au în ceea ce privește pregătirea și promovarea noilor generații de muzicieni români, capabili să ducă mai departe tradiția excelenței în interpretarea muzicii culte. Turneul a pornit, de fapt, de la beneficiul profesional – un recital - oferit lui Petru Pane de Filarmonica “Dinu Lipatti” din Satu-Mare la ediția 2024 a concursului pentru bursa “Moștenitorii României muzicale”, Radio România Muzical, împreună cu partenerii săi, oferind șanse în plus pentru apariții la Iași și București.
Recitalul din 10 martie de la Ateneul Român din București poate fi ascultat în direct la Radio România Muzical.
Biletele pentru recitalul de la Ateneul Român sunt puse în vânzare și sunt disponibile aici. https://oveit.com/hub/event/mostenitorii-romaniei-muzicale-x3G2E6z0
Organizatori: Radio România Muzical, Rotary Club Pipera, Filarmonica “George Enescu” din București, Filarmonica “Dinu Lipatti” din Satu-Mare, Fundația Culturală Gaudium Animae
Parteneri media: spotmedia.ro, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Rador, TVR, Agerpres, Dilema, revista Cariere, Observator cultural, Zeppelin, news.ro, liternet.ro.