Dacă micul dejun este considerat cea mai importantă masă a zilei, prânzul pare a fi cel mai așteptat. Bucătăria românească este foarte ofertantă din acest punct de vedere, de aceea ne-am gândit să împărtășim cu tine trei rețete tradiționale, care pot compune un meniu de prânz pe cinste.
Ciorbă de cartofi
Un prânz tradițional începe întotdeauna cu o ciorbă, iar pentru rețeta pe care ți-o prezentăm ai nevoie de următoarele ingrediente:
- Patru cartofi;
- O ceapă;
- Doi morcovi;
- Două roșii;
- Un dovlecel;
- Un ardei;
- 3 linguri de ulei;
- Sare și piper;
- O legătură de pătrunjel;
- 300 de mililitri de borș;
- O legătură de mărar.
Legumele se spală și se curăță bine. Începe prin a da pe răzătoare morcovii și a tăia mărunt ceapa. Apoi, călește puțin în ulei morcovii și ceapa. Adaugă, apoi, cartofii și ardeiul, tăiați cubulețe. Peste legume se toarnă apă și se pune un praf de sare, după care se lasă la fiert. Ulterior, se adaugă și roșiile, împreună cu dovlecelul, care nu trebuie lăsate foarte mult să fiarbă, pentru că se fărâmițează ușor. Oala se mai lasă câteva minute să fiarbă la foc mic, acoperită cu un capac. Între timp se pune și borșul la încălzit, separat. După ce a dat în clocot de 2-3 ori, se adaugă în ciorbă, împreună cu piperul. La final, se pun leușteanul și pătrunjelul tocat mărunt, iar ciorba este gata. Ciorba de cartofi poate fi servită și rece, în zilele călduroase de vară.
Tocăniță de pui
Pentru felul doi, la masa de prânz, alege rețeta de tocăniță de pui, de la Transavia. Pentru a o prepara ai nevoie de:
- Un kilogram de pulpe de pui, dezosate;
- Cinci cepe;
- 3 lingurițe de boia dulce;
- 100 de mililitri de bulion,
- Ulei;
- Sare și piper, după gust.
Se începe cu ceapa, care trebuie tăiată cubulețe. Aceasta se călește, apoi, în ulei, câteva minute. Peste ceapa călită se adaugă pulpele de pui, care se lasă să se rumenească ușor, la foc mic. Când carnea începe să-și schimbe culoarea, se adaugă bulionul, boiaua de ardei si o cană de apă, apoi, se lasă totul la fiert. Când tocănița este aproape gata, se adaugă sarea și piperul.
Tocănița de pui merge de minune cu mămăligă caldă, însă o poți servi și cu o garnitură de orez sau un piure de cartofi.
Ștrudel cu mere
Un prânz copios nu se poate încheia fără un desert pe măsură, precum ștrudelul de mere. Pentru asta ai nevoie de:
- Foi de aluat;
- Patru mere;
- 2-3 linguri de zahăr;
- O lingură de scorțișoară;
- Un gălbenuș de ou;
- 50 de grame de unt.
Înainte de toate, merele se spală și se dau pe răzătoare. Se pune untul la topit, într-un vas pe aragaz. În același vas, se adaugă merele rase, zahărul și scorțișoara, amestecându-se permanent. Merele vor lăsa zeamă, iar compoziția se lasă pe foc și se amestecă, până când lichidul scade. După aceea, se întinde într-o tavă de copt o foaie de aluat peste care se adaugă umplutura de mere, care se întinde uniform.
Deasupra, se așează o nouă foaie de aluat, care se unge cu gălbenuș de ou. Tava se introduce la cuptor, la o temperatură de 190 de grade. Se lasă circa 20 de minute, până când aluatul se rumenește, iar la final se presară, pe deasupra, zahăr vanilat și scorțișoară.
Oricât de pretențioși ar fi invitații tăi, nu ai cum să dai greș cu un meniu tradițional, așa că, te invităm să îl probezi, cu prima ocazie.