”My Octopus Teacher” este filmul care a câștigat Oscarul pentru cel mai bun documentar, categorie la care fusese nominalizată și producția românească ”colectiv”. Dar ce are atât de deosebit povestea adevărată a prieteniei dintre un cineast scafandru și o caracatiță?
Filmul ”este antidotul pentru anul nostru pademic”, scrie Today.com. Sursa citată notează că extraordinarul documentar Netflix – un film ”liniștit” de altfel – rezonează cu oamenii în acest an tumultuos marcat de diviziune politică, revolte și izolarea provocată de Covid-19.
”Mulți oameni spun că o caracatiță este ca un extraterestru. Însă lucrul ciudat este că, pe măsură ce te apropii de ele (caracatițe - n.red.), vă dați seama că sunteți asemănători în multe feluri.
Pășești în această lume complet diferită, un sentiment atât de incredibil, și te simți ca și cum ai fi în pragul a ceva extraordinar”, spune unul dintre cei doi oameni care apar in film, Craig Foster.
Călătoria lui Foster pentru a înțelege o caracatiță și pe sine însuși - și filmul care documentează această întâlnire - reprezintă într-adevăr ceva extraordinar, mai scrie sursa citată.
Putem vedea un om care are de-a face cu extenuarea și burnout-ul, dar care se redescoperă și îsi găsește un scop dezvoltând această relație cu o caracatiță în largul coastelor Africii de Sud.
În fiecare zi, pentru un an, Foster a făcut scufundări libere în apropiere de Cape Town, în apele reci ale oceanului. A vrut să se simtă ca un ”animal amfibiu”, fără bariere între sine și mediul marin.
În decursul acestui an, Foster a reușit să câștige încrederea caracatiței curioase și creative, căreia nu i-a pus un nume, ”pentru că nu era un animal de companie și astfel îi respect sălbăticia”.
Trei ani de muncă
Pippa Ehrlich, regizorul și editorul filmului, a spus că munca pentru documentar a durat trei ani și a menționat că ceea ce i-a plăcut despre această poveste a fost că ”era o poveste despre a fi pozitiv și speranță, care implică ființele umane și natura într-un singur loc”.
”A fost o șansă de a extinde percepția oamenilor despre cum poate fi relația dintre noi și sălbăticie”, a adăugat Ehrlich.
În cele din urmă, documentarul de 85 de minute va aminti multora dintre curioșii care îl vor urmări cât de vastă este lumea și cât de mici sunt într-adevăr uneori problemele noastre.
Anterior, filmul câștigase același premiu la BAFTA.
Citește și: Descoperire făcută accidental despre caracatițe. Cum percep ele lumina