La mare, în Bulgaria. Vacanță de pandemie la Balcic. Comparație cu România

La mare, în Bulgaria. Vacanță de pandemie la Balcic. Comparație cu România
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În nordul Bulgariei, în orice sens te deplasezi, șapte din zece mașini cu care te intersectezi au numere de România. La vama din Negru Vodă se stă în medie 45 de minute pentru intrarea în țara vecină, dar această durată va crește în luna august din cauza unui val mare de turiști, spun vameșii care lucrează acolo.

Ca să intre în Bulgaria, turiștii români au nevoie de o declarație pe proprie răspundere cum că nu sunt bolnavi, dar la intrarea în Bulgaria, această declarație e cerută prin sondaj. În plus, imediat după ieșirea din vamă se face o nouă coadă pentru plata vinietei, taxa de drum, de aceea, cel mai bine ar fi ca ea să fie plătită online înainte de plecare. Pentru o săptămână costă între 8 și 12 euro, în funcție de pe ce site achiziționezi vinieta. Site-ul oficial, unde e și prețul cel mai mic, merge foarte greu din cauza numărului mare de solicitări.

Nu există interdicție în ceea ce privește intrarea pe teritoriul Bulgariei pentru cetățenii români, precum și pentru cetățenii statelor membre UE

Ministerul de Externe din România

De ce bulgarii nu vor să impună restricții de călătorie pentru turiștii români

În luna august, din cauza creșterii numărului de persoane infectate și a restricțiilor de călătorie impuse de multe state din Uniunea Europeană, Bulgaria va fi cea mai populară destinație pentru cetățenii români care vor să facă plajă, dar vor să evite aglomerația și prețurile de pe litoralul românesc.

LightHouseGolfResort
Light House Golf Resort este o destinație populară printre jucătorii de golf din România. Un apartament poate fi cumpărat cu 30.000 de euro, iar prețul unei vile începe de la 50.000 de euro. Complexul are un hotel, o piscină generoasă, dar nu are ieșire la mare - Foto: SpotMedia.ro

Pe de altă parte, e greu de presupus că guvernul bulgar va impune restricții sau va cere prezentarea unui test negativ de coronavirus pentru că industria turismului din această țară, în acest an mai mult ca oricând, depinde de românii veniți aici în vacanță.

ADVERTISING

Bulgaria înregistrează 10.300 de cazuri de coronavirus la aproape 7 milioane de locuitori, 338 de persoane pierzându-și viața din cauza epidemiei până în data de 26 iulie. În această țară, răspândirea virusului s-a accelerat odată cu începerea sezonului estival, la fel ca în România.

Cu mască fără mască

Cei care aleg să-și petreacă vacanța aici trebuie să știe că masca e facultativă pentru cei mai mulți chelneri. Sub bărbie și sub nas o poartă cei mai conștiincioși dintre ei. În situația în care un client protestează, se vor conforma fără niciun comentariu.

Plaja Bolata Bulgaria
Bolata este o plajă sălbatică, extrem de populară printre bulgari. Din păcate, e destul de aglomerată, dar există posibilitatea de a găsi locuri și mai izolate - Foto: SpotMedia.ro

În zona orașului Balcic sunt multe oportunități de a-ți petrece vacanța la prețuri mai mici decât pe litoralul din România, cu plaje mai puțin aglomerate și cu multe oferte rezonabile de mâncare.

ADVERTISING

Pe de altă parte, în această regiune, plajele sunt destul de mici, la distanță de kilometri unele de altele, pitorești, dar greu accesibile. De aceea, e bine să vă documentați înainte de a porni la drum. Fiecare plajă are, printr-un ordin dat de Ministerul Turismului, o zonă gratuită unde poți sta fără să-ți închiriezi șezlong și umbrelă care costă, în medie, 10 euro.

Cazarea pentru o familie formată din doi adulți și un copil, pentru o săptămână, începe de la 300 de euro, într-un resort civilizat cu acces la piscină.

Planificarea atentă a vacanței reduce riscurile de îmbolnăvire

În acest an, peste 80% dintre turiștii din zona Balcic sunt români, ceilalți sunt bulgari, sârbi și maghiari.

Cei care vor să-și petreacă vacanța în Bulgaria trebuie să știe că-și asumă riscuri din perspectiva posibilității de a se îmbolnăvi. Unele plaje sunt aglomerate si, deși masca e obligatorie în magazine, hoteluri, bănci etc., nu toată lumea o poartă. Bulgarii au adoptat o superioritate greu de explicat față de epidemie, ca și cum ei dețin un secret care-i protejează de boală.

PlajaAdoraAglomeratie
O zi de vineri, sfârșit de iulie, plajă aglomerată în zona Balcic, Bulgaria - Foto: SpotMedia.ro

Cu toate acestea, cu o planificare atentă a vacanței, cu rezervări pentru restaurante și plaje făcute înainte, șansele de a petrece o vacanță în siguranță sunt mai mari decât pe litoralul românesc.

ADVERTISING

Traficul este mult mai redus, poliția e prezentă, iar viteza legală medie de deplasare e undeva la 60 de kilometri pe oră. E de așteptat ca luna august să fie mai aglomerată decât iulie, din cauza restricțiilor impuse de Grecia și Italia.

Ospăț cu melci și scoici la Marea Neagră

Pentru cei care doresc să experimenteze în materie de mâncare, în satul Balagrevo, lângă Balcic, pot vizita o fermă de melci și pot lua masa la restaurantul fermei - o terasă curată, luminoasă, mare, iar meniul e format din numeroase preparate pe bază de melci.

Dalboka e un loc celebru pentru scoici. Terasa e așezată chiar pe malul stâncos al mării. E una dintre cele mai mari ferme de scoici. Pasionații vor fi extrem de mulțumiți atât de mâncare, cât și de peisaj.

În 2007 a fost ultima dată când am fost în vacanță în Bulgaria. M-am reîntors după 13 ani. Țara s-a schimbat foarte mult în bine, cum, probabil, s-a schimbat și România, dar diferențele au rămas foarte mari în favoarea ultimei. Se vede cu ochiul liber că România e mai dezvoltată, dar și mai dinamică din punct de vedere economic. Cumva, Bulgaria, cel puțin în privința turismului, depinde de români într-o măsură tot mai mare.

Drumurile sunt mai bune în România, casele din satele românești sunt mai arătoase decât cele din Bulgaria. 

În ultimii 30 de ani, Bulgaria a pierdut un sfert din populație

Din păcate, fenomenul depopulării e extrem de accentuat în țara vecină, acesta manifestându-se și în România. Efectiv, poți trece cu mașina prin sate din Bulgaria și să nu vezi pe nimeni pe stradă.

De la sfârșitul comunismului, în urmă cu 30 de ani, numărul locuitorilor a scăzut cu mai mult de o cincime, de la aproape 9 milioane la aproximativ 7 milioane.

Los Angeles Times

“De la sfârșitul comunismului, în urmă cu 30 de ani, numărul locuitorilor a scăzut cu mai mult de o cincime, de la aproape 9 milioane la aproximativ 7 milioane. Această scădere este aproximativ echivalentă cu procentul de pierderi înregistrate în Siria în ultimul deceniu - diferența fiind că Siria a fost în război.

Porțiuni mari din mediul rural nu mai sunt locuite. Populația a dispărut, dar clădirile au rămas. Conform Națiunilor Unite, dacă această tendință continuă, Bulgaria va număra în jur de 5,4 milioane de oameni la jumătatea secolului - o reducere suplimentară a populației cu 23%.

Alte estimări spun că ar putea ajunge până la 4 milioane, mai puțin de jumătate din populația sa maximă, înregistrată în 1990”, se arată într-un articol publicat de Los Angeles Times săptămâna trecută.

De ce Bulgaria câștigă în fața României la turismul estival?

În zona Balcic sunt două atracții turistice importante, reședința de vară a reginei Maria și Capul Kaliakra, capătul unei limbi de pământ care intră în mare.

Ambele merită vizitate, dar în această perioadă reprezintă o zonă de risc epidemiologic din cauza aglomerației și a mulțimii vânzătorilor de suveniruri care nu respectă regulile de distanțare și protecție.

În privința turismului estival, Bulgaria are avantaje nete față de România - o lungime dublă a plajelor cu nisip, 130 de kilometri față de 70 de kilometri, la un litoral de 370 de kilometri față de 244 de kilometri în România.

Dar cea mai mare diferență e dată de vreme. În Bulgaria, verile sunt mai călduroase, iar sezonul estival e mult mai lung. În sudul Bulgariei, se poate face plajă aproape 5 luni, comparativ cu două luni și jumătate în România.

ParcEolieneBulgaria
Parcurile eoliene sunt extrem de răspândite pe coasta de est a Bulgariei, împrospătând imaginea unui teritoriu foarte puțin populat - Foto: SpotMedia.ro

De-a lungul anilor s-au tot făcut comparații între cele două țări în ce privește petrecerea vacanței de vară, de la servicii până la prețuri. Diferența majoră, în realitate, e că avem de-a face cu două modele de afaceri total opuse.

Pe scurt, în România, litoralul e o ieșire în weekend, pe când în Bulgaria reprezintă cel puțin o săptămână de concediu. Aceste două modele s-au dezvoltat de-a lungul anilor, fiecare țară mergând pe drumul ei. În România, litoralul e o petrecere, în Bulgaria e relaxare. De exemplu, nu e muzică pe nicio plajă din zona Balcic.

În luna august, în Bulgaria sunt așteptați mii de turiști din România. Va fi o lună de vârf, iar hotelierii locali sunt optimiști.

O vară fierbinte și din punct de vedere politic

Încă din luna iunie, ministrul Turismului din Bulgaria, Nikolina Angelkova, a declarat că în acest an “ne concentrăm pe turiștii din Bulgaria, dar și pe cei din țările vecine”, făcând referire la cei din România, Ungaria și Serbia, care pot ajunge cu mașinile.

În Bulgaria, în aceste zile e în desfășurare o criză politică. Conflictul dintre premierul de centru-dreapta Boiko Borisov și președintele socialist Rumen Radev s-a acutizat. Premierul bulgar a supraviețuit unei moțiuni de cenzură, dar sunt proteste tot mai mari la adresa lui, fiind acuzat de corupție.  


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇